Παρά το πανηγυρικό κλίμα που επιδιώκει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, με αφορμή την τυπική λήξη του τρίτου μνημονίου, ο διεθνής Τύπος υπογραμμίζει ότι η λήξη του προγράμματος δεν συνεπάγεται το τέλος των προβλημάτων και της λιτότητας στην Ελλάδα.
Bloomberg: Σκεπτικοί οι επενδυτές
«Κλειδί» για την επιτυχία της μεταμνημονιακής πορείας της Ελλάδας θεωρούνται οι ιδιωτικοποιήσεις σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg το οποίο σημειώνει ότι σε αντίθεση με το παρελθόν αυτές έπαψαν να αποτελούν ταμπού για τη χώρα.
Όταν ένας οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλεγε στους δημοσιογράφους το 2011 ότι η Ελλάδα πρέπει να μαζέψει 50 δισ. ευρώ από πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων έως το 2015, η κατακραυγή στη χώρα ήταν τόσο σφοδρή που οι επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα δεν παραχώρησαν ξανά συνέντευξη Τύπου στην Ελλάδα, αναφέρει ο αρθρογράφος του Bloomberg και προσθέτει:
«Τώρα που η Ελλάδα βγαίνει από το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης, η συζήτηση για πώληση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων δεν αποτελεί πλέον ταμπού και η χώρα υπόσχεται να ολοκληρώσει όλα τα υπεσχημένα πρότζεκτ ιδιωτικοποιήσεων.
Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διάσημη κάποτε για τις μεγάλες κωλυσιεργίες της στο να αφαιρέσει περιουσιακά στοιχεία από τον έλεγχο του κράτους, τώρα ενδιαφέρεται να επιταχύνει το ρυθμό των ιδιωτικοποιήσεων», λέει ο Γρ. Σταμούλης, πρόεδρος του Enterprise Greece.
Ωστόσο παρότι η προθυμία για ιδιωτικοποιήσεις είναι ενθαρρυντική, οι επιδόσεις της κυβέρνησης ίσως δίνουν κάποιους λόγους στους επενδυτές να είναι σκεπτικοί. Η Ελλάδα δεν πλησίασε ποτέ τον στόχο των 50 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς τα έσοδα από 38 πωλήσεις μεταξύ 2011 και 2017 έφθασαν τα 4,7 δισ. ευρώ με άλλα 7,8 δισ. να εκκκρεμούν από δεσμευτικές προσφορές, αναφέρει το Bloomberg που παραθέτει μία λίστα με τις υλοποιηθείσες (ΔΕΣΦΑ, ΟΛΘ, κλπ) ιδιωτικοποιήσεις και άλλες που είναι καθ ΄οδόν ή έχουν προγραμματιοστεί (ΕΛΠΑ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ).
Wall Street Journal: Τα μνημόνια τελείωσαν, αλλά τα προβλήματα παραμένουν
«Το πάτριο έδαφος στο οποίο ο Οδυσσέας επέστρεψε μετά από ένα δύσκολο ταξίδι», στην πραγματικότητα ελάχιστα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.
Όπως επισημαίνει το άρθρο, «η χώρα χρωστάει ακόμα δισεκατομμύρια στους δανειστές της, που θα συνεχίσουν να ελέγχουν τακτικά την πρόοδο των οικονομικών της μεταρρυθμίσεων».
Παρά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προβεί η Ελλάδα στα οκτώ χρόνια των Μνημονίων, «ούτε οι Έλληνες πολιτικοί, ούτε οι δανειστές έχουν αποδείξει ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που υποβόσκουν και έχουν ταλαιπωρήσει την οικονομία της χώρας, οδηγώντας την στην πιο σοβαρή κρίση χρέους των τελευταίων ετών», επισημαίνει το δημοσίευμα. Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι βουτηγμένο στον «βούρκο» της γραφειοκρατίας, που παγώνει τα σχέδια για επενδύσεις, σε μερικές περιπτώσεις για δεκαετίες.
Παρά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προβεί η Ελλάδα στα οκτώ χρόνια των Μνημονίων, «ούτε οι Έλληνες πολιτικοί, ούτε οι δανειστές έχουν αποδείξει ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που υποβόσκουν και έχουν ταλαιπωρήσει την οικονομία της χώρας, οδηγώντας την στην πιο σοβαρή κρίση χρέους των τελευταίων ετών», επισημαίνει το δημοσίευμα. Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι βουτηγμένο στον «βούρκο» της γραφειοκρατίας, που παγώνει τα σχέδια για επενδύσεις, σε μερικές περιπτώσεις για δεκαετίες.
Η εφημερίδα σημειώνει τέλος ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών απέτυχαν να μειώσουν σημαντικά τη φοροδιαφυγή, ένα χρόνιο πρόβλημα για τη χώρα μας. «Εδώ και 200 χρόνια οι Έλληνες είναι διστακτικοί να πληρώσουν για ένα κράτος που θεωρούν διεφθαρμένο, αναποτελεσματικό και απρόβλεπτο», αναφέρει το άρθρο και καταλήγει: «Η λεγόμενη γκρι οικονομία εκτιμάται ότι φτάνει το 20,8% του ΑΕΠ, το υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη του University of Tübingen στη Γερμανία. Πολλοί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι ο μόνος τρόπος να τα βγάλουν πέρα είναι η φοροδιαφυγή. Αυτό οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο, με ολοένα και υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές να επιβάλλονται σε Έλληνες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αποφύγουν τους φόρους τους, παρεμποδίζοντας την οικονομική ανάπτυξη».
Le Monde: Η έξοδος δε σημαίνει το τέλος της λιτότητας
«Μισθοί, συντάξεις, χρέος...Σε ποια κατάσταση είναι η Ελλάδα μετά από 8 χρόνια βοήθειας;», διερωτάται η γαλλική εφημερίδα Le Monde. «Μετά την έξοδο, τη Δευτέρα, από το τελευταίο σχέδιο διάσωσης, οι οικονομικοί δείκτες τείνουν να βελτιώνονται», γράφει η γαλλική εφημερίδα.
«Η σύγχρονη Οδύσσεια που πέρασε η χώρα μας από το 2010 έχει τελείωσε», δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο διάγγελμά του από την Ιθάκη. Οι διαδοχικές θεραπείες που δέχθηκε η χώρα φαίνεται να αποδίδουν σε οικονομικό επίπεδο», αναφέρει η Le Monde, παραπέμποντας σε στατιστικούς δείκτες που παρουσιάζουν βελτίωση.
Ειδικότερα, επισημαίνει: Αφού έχασε το ένα τρίτο της αξίας του σε εννέα χρόνια, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε το 2017 (+ 2%). Ωστόσο, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, καθώς σήμερα βρίσκεται στο επίπεδο του 2003. Άλλη καλή είδηση: τον Μάιο, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε κάτω από το 20% για πρώτη φορά από το 2011. Παραμένει, ωστόσο, το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Αρκετά έτη λιτότητας, που σημαίνουν ριζική μείωση των δημόσιων δαπανών και αύξηση της φορολογίας, επέτρεψαν στην Ελλάδα να υπερβεί το έλλειμμα και να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα, με το οποίο πληρεί τους στόχους που ζητούν οι πιστωτές, αλλά κυρίως διατηρεί το χρέος γύρω στο 180% του ΑΕΠ. Παρά τη σταθεροποίηση, το χρέος της χώρας εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ). Σε παγκόσμιο επίπεδο, μεγαλύτερο είναι μόνο το χρέος της Ιαπωνίας (στο 250%). Το βάρος αυτού του χρέους θεωρείτο από καιρό μη βιώσιμο, τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα όσο από και το ΔΝΤ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν τον Ιούνιο να το ελαφρύνουν: η Αθήνα θα αρχίσει να αποπληρώνει τα 86 δισεκ. ευρώ που δανείστηκε από τους εταίρους της από το 2032 αντί του 2022.
Η γαλλική εφημερίδα τονίζει ότι τα διαδοχικά μέτρα λιτότητας υποβάθμισαν σταδιακά το επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου ο κατώτατος μισθός μειώθηκε μετά το 2008 για να φτάσει σήμερα στα 684 ευρώ, σημειώνει. Η βελτίωση των οικονομικών δεικτών και η έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα βοήθειας δεν σηματοδοτούν το τέλος της λιτότητας για τα νοικοκυριά. Εάν τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Αθήνας, θα περιορίσουν σημαντικά το περιθώριο ελιγμών των μελλοντικών κυβερνήσεων ως προς τις δημόσιες δαπάνες, σε μια χώρα όπου οι συντάξεις και οι μισθοί έχουν ήδη περικοπεί σημαντικά, εκτιμά η Le Monde
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.