Ο ευρωπαίος επίτροπος μιλώντας στη κατάμεστη αίθουσα της γερουσίας της Βουλής εμφανίστηκε ιδιαίτερα εγκωμιαστικός για την πορεία της χώρας. Προκάλεσε δε θερμό χειροκρότημα στους κυβερνητικούς βουλευτές όταν μιλώντας για την μεταμνημονιακή περίοδο και για τις δεσμεύσεις της χώρας ξεκαθάρισε ότι «δεν μιλάμε για πρόγραμμα, δεν είναι τέταρτο μνημόνιο, δεν θα ξαναέρθει η τρόικα εδώ».
Την ίδια στιγμή ωστόσο επανέλαβε τουλάχιστον τέσσερις φορές ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν ισούται με παύση των μεταρρυθμίσεων αλλά και εκσυγχρονισμού της χώρας, ενώ αποκάλυψε ότι ο προυπολογισμός της νέας χρονιάς θα καταρτιστεί υπό τις υποδείξεις τις Κομισιόν.
Αντίθετα κάλεσε από το βήμα του κοινοβουλίου το πολιτικό προσωπικό αλλά και την ελληνική κυβέρνηση να είναι «σώφρονες και επιφυλακτικοί όχι γιατί έχουμε φετίχ με την λιτότητα, αλλά διότι πρέπει να αποφύγουμε η Ελλάδα να παραστρατήσει»
Ο Πιέρ Μοσκοβισί κατέστησε σαφές ότι δεν ήταν η λιτότητα που προκάλεσε την κρίση, αλλά ακριβώς το αντίθετο και υπενθύμισε ότι η χώρα έχει λάβει αστρονομικά ποσά ύψους 240 δις ευρώ από τα προγράμματα σταθερότητας.
Και αφού αναφέρθηκε επί μακρόν στις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και την κατάσταση που βιώνουν μεγάλα τμήματα του, δήλωσε ότι ο ίδιος ήταν πάντοτε σύμμαχος της Ελλάδας και αντιστέκονταν στις υπερβολές τις λιτότητας αλλά και στην τιμωρητική διάθεση ορισμένων έναντι της χώρας.
Στο σημείο αυτό πάντως διαμήνυσε ότι έχουν να γίνουν ακόμα πολλά και υπογράμμισε (κατ΄ επανάληψη) ότι η απόσταση που μένει να καλυφθεί είναι μεγάλη.
Μίλησε για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup και για τη διευθέτηση του χρέους, τονίζοντας βέβαια ότι «η μόνη στρατηγική για να είναι βιώσιμο το χρέος είναι η ανάπτυξη».
Σε ότι αφορά την επόμενη ημέρα μετά τον ερχόμενο Αύγουστο, δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να υιοθετήσει τις κανονικότητες που ισχύουν στις άλλες ευρωπαικές χώρες.
«Αυτό σημαίνει εξάμηνη εποπτεία» εξήγησε και ενημέρωσε ότι θα βρίσκεται σε επαφή με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ώστε να προετοιμάσουν από κοινού το σχέδιο του προυπολογισμού τον ερχόμενο Οκτώβριο. Διευκρίνισε τέλος ότι η εποπτεία θα γίνεται από την Κομισιόν που είναι σύμμαχος με την Ελλάδα.
«Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, αλλά δεν είναι άκαμπτες», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος σχετικά με το ζήτημα της εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου 2019 της δέσμευσης για μείωση των συντάξεων. Απαντώντας, δε, σε σχετική ερώτηση για το εάν θα επανεξεταστεί το ήδη νομοθετημένο μέτρο, πρόσθεσε ότι «πρέπει να τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι, ωστόσο θα συνεχίσουμε να το συζητούμε με την Ελλάδα ως ένα κράτος, το οποίο έχει επανέλθει στην κανονικότητα
Απάντηση Χατζηδάκη
Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε στην τοποθέτηση του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος σε αντίθεση με τα όσα δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος μίλησε για «τέταρτο μνημόνιο».
Υποστήριξε ότι η πρόσφατη συμφωνία κρύβει επώδυνους όρους για τον ελληνικό λαό.
«Έχει υψηλά πλεονάσματα έως το 2060, υπερταμείο μέχρι το 2115, αυστηρή εποπτεία των τραπεζών. Σε αντάλλαγμα έχουμε το μαξιλάρι, το cash buffer. Από τη μία έχουμε λεφτά και από την άλλη υποχρεώσεις και εποπτεία» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε «τα ίδια είχαμε και πριν. Οι Έλληνες πολίτες ξέρουν ότι πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο» ανέφερε και προκάλεσε εκνευρισμό στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ όταν αναφέρθηκε στις περικοπές των συντάξεων.
Κάλεσε τον κ. Μοσκοβισί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το σενάριο που διακινεί η κυβέρνηση πως οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις δεν θα εφαρμοστούν
«Δεν υπάρχει ούτε ένας που να θέλει να περικοπούν οι συντάξεις. Θα πρέπει όμως να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα. Εμείς το πρόγραμμά μας το έχουμε διαμορφώσει με βάση τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας. Αν μας πείτε ότι θα ακυρωθεί καλοδεχούμενο, να το ξέρουμε όμως για να διαμορφώσουμε κι εμείς αντίστοιχα το πρόγραμμά μας. Θέλουμε ισότητα και να υπάρχουν καθαροί χώροι για όλα τα κόμματα. κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.