Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Σενάρια εκλογών τον Οκτώβριο βγαίνουν ξανά στο προσκήνιο

Σενάρια εκλογών τον Οκτώβριο βγαίνουν ξανά στο προσκήνιο | in.grΈνα ακόμη βιντεάκι παραγωγής «Μεγάρου Μαξίμου» δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, προκαλώντας αρνητικές ή θετικές εντυπώσεις, αναλόγως της πολιτικής τοποθέτησης του καθενός. Ωστόσο, το τέταρτο κατά σειρά βίντεο της σειράς «Ηταν δίκαιο κι έγινε πράξη», δημιουργεί ήδη πολλές συζητήσεις ως προς τη στόχευσή του.
Η χρήση της κάμερας που είναι εστιασμένη πάνω στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εμφανίζεται να σηκώνει το βάρος της Ελλάδας και να οδηγεί τη χώρα στην κανονικότητα και την αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεγάλων ηγετών, είναι ένα άκρως προεκλογικό σκηνικό.
Είθισται το βάρος στην επικοινωνία να δίνεται όταν μια χώρα είναι κοντά στις κάλπες. Ειδικά όταν η στόχευση είναι να αναδειχθεί ο πρωθυπουργός ο οποίος στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα διατηρεί ένα μεγάλο μέρος της δημοφιλίας του. «Αν δεν ήταν ο Αλέξης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν στο 3%», λένε σύντροφοί του στο κόμμα αναγνωρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι αυτός που κρατά ισχυρό το κόμμα, σε σημείο μάλιστα που να διεκδικεί περισσότερα χρόνια στην εξουσία.

Ετσι, λοιπόν, από χθες «φούντωσαν» ξανά τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, όσο κι αν κυβερνητικά στελέχη τα απορρίπτουν με στεντόρεια φωνή. Λέγεται δε ότι και την Παρασκευή που θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή, με αφορμή τη Novartis, θα αποκλείσει εκ νέου τις πρόωρες εκλογές, απαντώντας τόσο στη ΝΔ όσο και στην πρόσφατη πρόταση της Φώφης Γεννηματά.
Ωστόσο, το βασικό σενάριο της πρόωρης προσφυγής, με χρονικό ορίζοντα τον Οκτώβριο λέει τα εξής:
Η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει απολύτως τίποτε μέχρι την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, τουλάχιστον ημερολογιακά, στα τέλη Αυγούστου.
Η επικοινωνιακή διαχείρισή του θα είναι η κατάλληλη, με φιέστες και υποσχέσεις για αλλαγή σελίδας. Παράλληλα θα έχει προετοιμαστεί το έδαφος με παροχές και δεσμεύσεις για τέλος της λιτότητας.

Οι μετρήσεις

Στο σενάριο αυτό το βασικό σημείο είναι ότι στο Μαξίμου παίρνουν τις κρυφές μετρήσεις, βλέπουν ότι δεν μπορούν να είναι πρώτο κόμμα, αλλά μπορούν να καλύψουν τη διαφορά με τη ΝΔ ώστε να είναι ισχυροί και την επόμενη ημέρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται πρωθυπουργός, όμως, είναι αναγκασμένος να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα, ήδη ψηφισμένα, του μνημονίου των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Δηλαδή μειώσεις συντάξεις, «ψαλίδι» στο αφορολόγητο (αν έρθει νωρίτερα) κ.λπ.
Μην ξεχνάμε ότι η νέα κυβέρνηση θα περάσει τη βάσανο των ευρωεκλογών του Μαίου του 2019 αλλά κυρίως των δημοτικών – περιφερειακών εκλογών του Οκτωβρίου του ίδιου έτους.
Εκεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, θα δοκιμαστεί η κυοφορούμενη συμμαχία των… προοδευτικών δυνάμεων της κεντροαριστεράς, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που επιδιώκουν ορισμένοι να δημιουργηθεί ως αντίπαλον δέος στην Δεξιά.
Αν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ή άλλες δυνάμεις κατεβάσουν και στηρίξουν κοινούς υποψήφιους και πετύχουν καλά αποτελέσματα τότε θα έχει επιτευχθεί ο στόχος. Που δεν είναι άλλος από νέες εθνικές εκλογές στις αρχές του 2020 με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Να πέσει δηλαδή η κυβέρνηση (όπως και τα Χριστούγεννα του 2014) και να οδηγηθούμε σε κάλπες «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» με την τότε κυβέρνηση ΝΔ «τραυματισμένη» από τον ένα και πλέον χρόνο διακυβέρνησης.

Προεκλογικά «δωράκια»

Το σενάριο της πρόωρης κάλπης ενισχύουν και οι προεκλογικού τύπου υποσχέσεις που δίνει η κυβέρνηση ή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Από το κλείσιμο του ματιού στους συνταξιούχους ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις τους, μέχρι τη διαγραφή χρεών των αγροτών ή και τη διευθέτηση κόκκινων δανείων, ακόμη και με «κούρεμα» κεφαλαίου.
Κι από τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια μέχρι τις δεσμεύσεις για μικρότερο ΕΝΦΙΑ, για πλαφόν στις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών ή την αλλαγή, προς το ευνοϊκότερο για πολλούς, των τελών κυκλοφορίας Ι.Χ.
Καταλύτης εξελίξεων ασφαλώς μπορεί να είναι η σύγκρουση Γερμανίας με ΔΝΤ και η αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα, καθώς και μια πιθανή τρίμηνη αναβολή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ένα θέμα που έχει μετατραπεί σε πανάκεια για όλα τα προβλήματα της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου