Πώς επιλέγει για γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής ο Μανόλης Χριστοδουλάκης
Υπάρχουν στη σημερινή εποχή, εποχή της κρίσης και των μειωμένων ηθικών αντιστάσεων, νέοι άνθρωποι, επιστήμονες που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική;
Και όμως όσο και αν παραξενεύστε ναι υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι που είναι «κανονικοί» και όχι «ψωνισμένοι» με τη δημοσιότητα αλλά απλοί στην καθημερινότητά τους και θέλουν παρά τις αντιξοότητες της εποχής να προσφέρουν στη χώρα, στους συμπολίτες τους και στο κόμμα τους.
Αν θα πετύχουν ή όχι δεν εξαρτάται μόνο από αυτούς, αλλά και από άλλους παράγοντες. Ωστόσο όμως θα έχουν προσπαθήσει βάζοντας το δικό τους λιθαράκι.
Κάπως έτσι αρχίζει η πολιτική ιστορία για τον 27χρονο Μανόλη Χριστοδουλάκη που έλκει την καταγωγή του κατά το ήμισυ από την Κάλυμνο και το άλλο μισό από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Είναι το πρόσωπο που η Φώφη Γεννηματά διέκρινε ανάμεσα σε πολλούς άλλους να προκρίνει για τη θέση του γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής. Για την ακρίβεια τον πρώτο γραμματέα που θα διατελέσει αυτό τον θεσμικό ρόλο (με την έγκριση της ΚΕ τη Κυριακή) του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.
Ο κ. Μανόλης Χριστοδουλάκης δεν είναι στέλεχος του κομματικού σωλήνα για να αναδειχθεί στην κομματική ιεραρχία μέσα από ίντριγκες, μηχανισμούς κομματικούς, συσχετισμούς και ισορροπίες. Είναι μετρημένος, δεν αναζήτησε ο ίδιος τον ρόλο που του πρότεινε η Φώφη Γεννηματά αλλά και τόσο σίγουρος για αυτό που πρόκειται να κάνει. Δεν έχει την εμπειρία, ωστόσο όμως έχει διατελέσει στο παρελθόν συνδικαλιστής στα αμφιθέατρα με την ΠΑΣΠ όπου παρά του αντιθέτου αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια στο εξωτερικό στο London School of Economics πράγμα που σημαίνει ότι δεν περίμενε την επιστημονική του επάρκεια να τη συνδυάσει μέσα από τον φοιτητικό συνδικαλισμό και να εξαργυρώσει τα όποια οφέλη. Το πάλεψε μόνος του και τα κατάφερε.
Η πρώτη επαφή με την Φώφη Γεννηματά
Όλο αυτό η Φώφη Γεννηματά το διέκρινε πάνω του. Δεν τον γνώριζε προσωπικά ποτέ άλλοτε. Η πρώτη φορά που τον άκουσε να μιλάει εντυπωσιάστηκε από τον τόνο της φωνής του, τα επιχειρήματά του, την πολιτική ηρεμία. « Αυτός είναι» είπε λίγο μετά σε συνεργάτη της που ήταν ανυποψίαστος για το τι θα συνέβαινε. Η πρώτη ματιά ήταν πριν από το Συνέδριο της ΔΗΣΥ πέρυσι τον Ιούνιο. Όταν η πρόεδρος της ΔΗΣΥ τότε πήγε να μιλήσει σε συγκέντρωση νέων και επιστημόνων στο Γκάζι, τον άκουσε να μιλάει και πραγματικά ήταν που της έκανε strike για τη θέση του γραμματέα. Δεν είπε τίποτα σε κανέναν.
Τον ξανά είδε πολύ μετά αυτή τη φορά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Ήταν μια σύσκεψη του τομέα παιδείας, αλλά και πάλι η Φώφη Γεννηματά δεν είπε τίποτε σε κανέναν. «Τσέκαρε» όμως τον κ. Χριστοδουλάκη για τον τρόπο που μιλούσε και προσέγγισε τα θέματα και έμεινε απολύτως ικανοποιημένη
Η κλειστή σύσκεψη για το νέο γραμματέα
Όταν ποια έφτασε ο καιρός για να ληφθούν οι αποφάσεις για το ποιος θα τοποθετηθεί γραμματέας της Κ.Ε του Κινήματος αλλαγής, οι συζητήσεις έδιναν και έπαιρναν , τα τηλέφωνα είχαν πάρει φωτιά. Η Φώφη Γεννηματά κάλεσε στο γραφείο της τον έμπιστό της συνεργάτη και διευθυντή του γραφείου της Μανόλη Όθωνα και του έκανε μια πολύ ξεκάθαρη κουβέντα τοποθετώντας στο τραπέζι όλα τα πιθανά ονόματα ακόμη και του κ. Όθωνα για το αν ενδιαφερόταν για το συγκεκριμένο πόστο. Στην παρούσα φάση το Κίνημα Αλλαγής χρειάζεται έναν ακούραστο «εργάτη» που θα γυρίσει όλη την Ελλάδα για να φτιάξει πυρήνες, οργανώσεις του ΚΙΝΑΛ, να μιλήσει με πρόσωπα , στελέχη κλπ. από την άλλη όμως δεν θα μπορούσε και η ίδια η πρόεδρος να μείνει ακάλυπτη και να μην έχει διευθυντή στο Πολιτικό της γραφείο. Επομένως η περίπτωση του κ. Όθωνα κρίθηκε ότι έπρεπε να μείνει στο πόστο που έχει σήμερα βοηθώντας την κ. Γεννηματά και να εξευρεθεί άλλο πρόσωπο που να μην έχει όμως τα χαρακτηριστικά ενός κόμματος που δεν έχει ανανεωθεί . Προτάθηκαν πολλά ονόματα. Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Π. Χρηστίδης, Μ. Κατρίνης, Κ. Τριαντάφυλλος κ.α
Η πρώτη διερευνητική επαφή εκτός του ΠΑΣΟΚ
Εκεί λοιπόν η κ. Γεννηματά για πρώτη φορά ζήτησε από τον κ. Όθωνα να αναζητήσει το συγκεκριμένο στέλεχος που η πρόεδρος της ΔΗΣΥ είχε ακούσει να μιλάει για πρώτη φορά πριν δέκα μήνες εκείνο το βράδυ στην εκδήλωση στο Γκάζι. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εξήγησε στον κ. Όθωνα ότι ο νέος γραμματέας πρέπει να διαθέτει ισχυρούς πολιτικούς συμβολισμούς να προέρχεται από την κοινωνία και να σηματοδοτεί τη νέα γενιά. «Παίρνω εγώ το ρίσκο, αλλά νομίζω ότι ο συγκεκριμένος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος»φέρεται να είπε η κ. Γεννηματά στον διευθυντή του πολιτικού της γραφείου.
Έτσι τη Μ. Πέμπτη ο κ. Όθωνας φροντίζει να συναντηθεί με τον κ. Χριστοδουλάκη κάπου εκτός των γραφείων του ΠΑΣΟΚ. Στους Αμπελόκηπους. Η πρώτη συνάντηση που περισσότερο διερευνητική ήταν έγινε και ο κ. Όθωνας επέστρεψε στη Φώφη Γεννηματά δείχνοντας την ικανοποίησή του. Ο ίδιος φρόντισε από πριν να μην πει στον κ. Χριστοδουλάκη, όλο το «πακέτο» της πρότασης που σκεφτόταν η κ. Γεννηματά γιατί ήθελε πρώτα να δει και ο ίδιος «τι καπνό φουμάρει» που λένε στην πολιτική γλώσσα.
Στο μεταξύ έχουν αρχίσει να διαρρέονται και διάφορα άλλα ονόματα για τη θέση του γραμματέα. Την Τρίτη του Πάσχα στο πολιτικό γραφείο της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στην οδό Ακαδημίας γίνονται οι πρώτες συσκέψεις και εκεί εμφανίζονται διάφορα στελέχη που ακούστηκαν για γραμματείς του ΚΙΝΑΛ αλλά που όταν διέρρευσαν στη συνέχεια «κάηκαν» λόγω ίσως της μη καλής διαχείρισης από τους ίδιους του ενδιαφερόμενους.
Τη Τρίτη του Πάσχα έδωσαν τα χέρια
Την ίδια μέρα, στο γραφείο της κ. Γεννηματά προσήλθε και ο κ. Χριστοδουλάκης. Εκεί χωρίς, πολλά , πολλά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κάλεσε στο γραφείο της τον νεαρό επιστήμονα έκαναν μια συζήτηση μόνο οι δυό τους και στη συνέχεια βγαίνοντας έξω από το γραφείο της, έδωσαν παρουσία και άλλων τα χέρια λέγοντας η κ. Γεννηματά, για τη συγκεκριμένη πρόταση που έκανε αποδεκτή ο 27χρονος πλέον γραμματέας του ΚΙΝΑΛ που εκτός απροόπτου αναμένεται να εγκριθεί και από τα μέλη της Κ.Ε στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.