Μέσα στο σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Συμμετείχαν, περίπου, 6.000 σύνεδροι, που, το περισσότερο χρονικό διάστημα που διήρκεσε το συνέριο, ήταν παρόντες.
Το ενδιαφέρον ήταν υψηλό. Υπήρξαν χειροκροτήματα και επιδοκιμασίες συνολικές. Και κατά πλειοψηφία. Δεν είχαν επενδυθεί πολλές προσδοκίες σε αυτό το συνέδριο. Η δυναμική, που είχε αναπτυχθεί τον περασμένο Νοέμβριο, είχε, κατά κάποιο τρόπο, κουραστεί. Ας καταλήξουμε στα ακόλουθα, προσωρινά πάντοτε, συμπεράσματα.
Το πρώτο: Πρόκειται για ένα αληθινά μαζικό συνέδριο με 6.000 συνέδρους! Από όλες τις γενιές. Η μικρότερη, φυσικά, συνεισφορά σε πρόσωπα και σε παρουσίες, αναλογικά πάντοτε, προήλθε από τις νεότερες γενιές. Όχι ότι δεν υπήρξε συμμετοχή. Ούτε ότι δεν ήταν ζωηρή και έντονη. Και, οπωσδήποτε, είχαν άποψη.
Μεγάλη αποδείχθηκε και η συμμετοχή των γυναικών. Που βελτίωσαν τα ποσοστά τους. Ελάχιστη συμμετοχή σε όλα τα όργανα το 1/3 των μελών των οργάνων. Όχι μόνο 30%. Δηλαδή βελτίωσαν τη θέση τους κατά 3,33%. Το ίδιο, αναλογικά και οι νεολαίοι.
Το δεύτερο: Κάποιοι αμφισβήτησαν την αντιπροσωπευτικότητά του. Ίσως, μέτρησαν αυτό που στη συνδικαλιστική γλώσσα λέγεται «κουκιά». Μα, οι αριστίνδην αντιπροσώπευαν μεγάλους κοινωνικούς χώρους. Οι δήμαρχοι, την τοπική κοινωνία. Οι πρόεδροι των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων τους αντίστοιχους κοινωνικούς χώρους. Υπάρχουν και μια σειρά επιχειρήματα. Αλλά έτσι τα συμπεράσματά μας θα καταλήξουν σε μια βαρετή βυζαντινολογία. Και μη βιαστούν οι συριζαίοι να ισχυριστούν οτιδήποτε αρνητικό. Γιατί στο τελευταίο συνέδριο συμμετείχαν στις προσυνεδριακές διαδικασίες μόνο 27.000 μέλη τους.
Το τρίτο: Τα κείμενα, που εγκρίθηκαν είτε ομόφωνα, είτε με συντριπτική πλειοψηφία, προσθέτουν κατιτί καινούργιο. Δείχνουν το δρόμο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη λιτότητα. Προσωπικά, δεν μου προκαλούν και ένα ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Μερικά είναι φλύαρα. Και μερικές προτάσεις συνιστούν επιστροφή στο παρελθόν. Το γενικό συμπέρασμα; Θετικό πάνω από τα μέσο όρο.
Το τέταρτο: Πέρα απ’ όσα ελέχθησαν. Πέρα από τις όποιες αδυναμίες και τις προσωπικές στρατηγικές. Ο χώρος αποκτά τα περισσότερα στοιχεία, που προβλέπουν και προδιαγράφουν, μια βιώσιμη ενότητα. Που θα ενταθεί. Και από αυτό, μπορώ χωρίς επιφυλάξεις, να προσθέσω ένα τελευταίο συμπέρασμα πρόβλεψη.
Το πέμπτο: Αυτός ο πολιτικός φορέας θα πάρει, σίγουρα, την τρίτη εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.