Απόλυτος και αποστασιοποιημένος ως προς την αποτύπωση των γεγονότων και των πρωταγωνιστών της οκταετούς πορείας στα μνημόνια εμφανίστηκε ο Β.Σόιμπλε στη συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά, την ημέρα που η γερμανική βουλή τον εξέλεξε πρόεδρο με συντριπτική πλειοψηφία.
«Προφανώς στην Ελλάδα ήμουν ο δαίμονας, ή τουλάχιστον για κάποια ΜΜΕ. Αυτό ισχύει αλλά το καταλαβαίνω κιόλας» ανέφερε ο πρώην γερμανός υπουργός Οικονομικών από το γραφείο του οποίου στα χρόνια της κρίσης πέρασαν διαδοχικά επτά έλληνες υπουργοί Οικονομικών! Ο Β. Σόιμπλε επανέλαβε με αξιοπρόσεκτη ακρίβεια γεγονότα, κρίσεις και απόψεις επιμένοντας ότι δεν αισθάνεται καμιά ευθύνη ή ενοχή γιατί οι έλληνες τον έχουν ταυτίσει με το «πρόσωπο της λιτότητας».
«Ο,τι υπέστη ο ελληνικός λαός απορρέει από προβλήματα που έχουν τα αίτιά τους στην Ελλάδα και όχι από αποφάσεις που ελήφθησαν από άλλους» ανέφερε κατηγορηματικά επικρίνοντας σε πολλά σημεία της συνέντευξής του το σύνολο της ελληνικής πολιτικής τάξης. Γιατί επέλεγαν, όπως είπε, να «δείχνουν» προς το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες κάθε φορά που όφειλαν να πάρουν μια δύσκολη απόφαση. Με εξίσου απόλυτο τρόπο επανέλαβε πως ούτε η Τρόικα ούτε το ΔΝΤ υπαγόρευσαν στην Ελλάδα με ποιον τρόπο θα εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της. «Αυτό ήταν πάντα απόφαση της ελληνικής πολιτικής η οποία ποτέ δεν είπε ποιες ήταν οι αποφάσεις που έλαβε η ίδια και ποιες οφείλονταν σε άλλους. Αυτό όμως αποτελεί συνήθη πολιτική τακτική».
Η μόνη συναισθηματική έξαρση του ήταν όταν είπε: «Αυτό με λύπησε βέβαια κάπως, διότι κανείς δεν ήθελε να βλάψει την Ελλάδα». Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ αναγνώρισε ωστόσο ότι και ο ίδιος θα ήταν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση αν έπρεπε να λάβει αντίστοιχες αποφάσεις και να τις επιβάλλει στον γερμανικό λαό.« Το να επιβάλει κανείς πολιτικά τις μεταρρυθμίσεις δεν είναι καθόλου εύκολο. Εγώ ο ίδιος δεν θα ήθελα να αναγκαστώ να επιβάλω τέτοιες μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία» σχολίασε.
Εδειξε τρόικα και κυβέρνηση ως υπεύθυνους για τους πολλούς φόρους
Ο Β. Σόιμπλε ρωτήθηκε από τον Αλ. Παπαχελά ποιος αποφάσισε το μείγμα της πολιτικής που ακολουθείται με τους πολλούς φόρους.
«Δεν αποφάσιζα εγώ...» είπε και θύμισε ότι η Τρόικα ( Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ ) διαπραγματεύονταν με την ελληνική κυβέρνηση για το ποια μέτρα ήταν τα κατάλληλα και το Eurogroup αποφάσιζε βάση των εισηγήσεων της Τρόικας.
Δεν μπορεί να ζητάτε δάνεια και να βρίζετε τους δανειστές σας
Ο Β. Σόιμπλε απέρριψε τα περί τιμωρίας της Ελλάδας λέγοντας ότι αυτή η οπτική είναι «εσφαλμένη» ενώ σημείωσε ότι «δεν στέκει» να ζητάει η Ελλάδα δάνεια και να υβρίζει τους δανειστές της. «Όταν ζητάτε χορήγηση δανείων από τους άλλους δεν μπορείτε να τους υβρίζετε όταν λαμβάνετε από αυτούς δάνεια» σημείωσε. Εξέφρασε την κατανόησή του ότι ο ελληνικός λαός «σκέφτεται κατ΄ αυτόν τον τρόπο» εκτίμησε όμως ότι οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ θα έπρεπε να έχουν πει την αλήθεια: ότι τα προβλήματα των Γερμανών είναι προβλήματα των Γερμανών, και ότι τα προβλήματα των Ελλήνων είναι προβλήματα των Ελλήνων.
Διαφωνούσα με τη Μέρκελ για την είσοδο του ΔΝΤ αλλά τελικά τα... βολέψαμε
Ερωτηθείς για πολλοστή φορά ποιος έφερε το ΔΝΤ στην Ευρώπη ο Β. Σόιμπλε είπε ότι εκείνος ήταν της άποψης από την αρχή ότι η Ευρωζώνη έπρεπε να επιλύσει μόνη της το πρόβλημα. Σύμφωνα με τον πρώην γερμανό ΥΠΟΙΚ, η Μέρκελ πρωτίστως έλεγε ότι χρειαζόταν το ΔΝΤ γιατί πίστευε ότι η Κομισιόν δεν θα ήταν όσο συνεπής θα έπρεπε στην επιβολή των αναγκαίων αποφάσεων.
Η τελική του κρίση για την εμπλοκή του ΔΝΤ; «Πιστεύω πως μια χαρά τα βολέψαμε...» είπε καθώς παρά τις δυσκολίες το ευρώ διατηρήθηκε σταθερό υπάρχει σήμερα συνολικά ένα ευνοϊκό οικονομικό κλίμα σε όλη την ευρωζώνη και και η Ελλάδα σημειώνει φέτος μια σαφώς θετικότερη πορεία».
Γιατί πρότεινα στον Βενιζέλο το time out από την Ευρωζώνη
Ο Β. Σόιμπλε επιβεβαιώνει ότι πρότεινε στον τότε ΥΠΟΙΚ Ευ. Βενιζέλο το time out από την ευρωζώνη με την παροχή στήριξης γιατί όπως υποστήριξε έβλεπε την δυσκολία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων «από πολιτικής άποψης»
«Με τον Βενιζέλο μίλησα λοιπόν στην αρχή της θητείας του... είπα λοιπόν ότι ενδεχομένως θα ήταν καλύτερο να επαναφέρετε για κάποιο διάστημα το εργαλείο της υποτίμησης και εμείς ως Ε.Ε να σας παρέχουμε αμέριστη υποστήριξη. Έτσι, όταν το κράτος θα έχει ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα του, θα μπορέσετε να επιστρέψετε».
Σύμφωνα με τον Σόιμπλε ο Βενιζέλος αρνήθηκε και υποσχέθηκε η Ελλάδα να κάνει τις μεταρρυθμίσεις. Υπαινικτικά ο πρώην γερμανός υπουργός σημείωσε «Εγώ παρακολουθούσα πάντα με σεβασμό τις πολιτικές διαδικασίες και τις αντιστάσεις και την αντίθεση του λαού» εννοώντας ότι ίσως τότε το time out να ήταν η καλύτερη επιλογή.
Ο Σαμαράς ήθελε... διάλειμμα στις μεταρρυθμίσεις
Ο κ. Σόιμπλε απέρριψε ότι οι δανειστές δεν έδωσαν αντάλλαγμα στον Αντ. Σαμαρά τη μείωση του χρέους όταν πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα επειδή έβλεπαν το ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται.
Αντιθέτως επέρριψε εμμέσως την ευθύνη στην κυβέρνηση Σαμαρά για το το time out στις μεταρρυθμίσεις το 2014 λόγω της κοινωνικής αντίδρασης και των επικείμενων πολιτικών εξελίξεων λόγω της προεδρικής εκλογής.
Αξίζει να επισημανθεί η αποστροφή του ότι τότε ( το 2014) η Ελλάδα είχε σημειώσει μεγάλη πρόοδο έχοντας πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές, «κάτι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη φέτος το 2017».
Τι σεβάστηκα στον Τσίπρα
Στην αναδρομή του ο Β. Σόιμπλε περιγράφει και την συνάντησή του στο Βερολίνο με τον Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν εκείνος κερδίσει τις πρώτες εκλογές. Στην συνάντηση μιας ώρας ο Αλέξης Τσίπρας του είπε ότι σκόπευε να κάνει μια προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ αλλά χωρίς πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς όρους. «Του ευχήθηκα για το δικό του συμφέρον να μην κερδίσει τις εκλογές γιατί δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του...Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να παραμείνει στην Ευρωζώνη θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις...» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.
Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ αναγνώρισε στον κ. Τσίπρα ότι αφού το πρώτο εξάμηνο επιχείρησε χωρίς να τα καταφέρει να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις προσέφυγε στις εκλογές και «έκτοτε η κατάσταση βελτιώνεται».
Χρησιμοποίησε μάλιστα το ρήμα «σεβάστηκα» για να περιγράψει όσα έκανε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τον Ιούλιο του 2015.
«Σεβάστηκα το γεγονός ότι ο Τσίπρας προσπάθησε να τηρήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά και όταν αναγνώρισε ότι δεν μπορούσε να το καταφέρει ακολούθησε το δρόμο των εκλογών. Εγώ αυτό το κατάλαβα πολύ καλύτερα από ό,τι οι άλλοι. Ό,τι δηλαδή είπε “είμαι αναγκασμένος να κάνω τα αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκα, θα κάνω εκλογές, χρειάζομαι νέα εντολή από τους Έλληνες ψηφοφόρους”. Την εντολή αυτή την έλαβε και τώρα με όλες τις δυσκολίες -και δεν είναι εύκολος δρόμος αυτός- η χώρα πάει καλύτερα» επανέλαβε ο κ. Σόιμπλε.
Ερωτηθείς για το κόστος της διαπραγμάτευσης του εξαμήνου ο Β.Σόιμπλε περιορίστηκε να πει ότι η προσπάθεια να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη χωρίς μεταρρυθμίσεις ήταν επιζήμια. Ενώ για τον Βαρουφάκη τον οποίο αποκάλεσε «συνάδελφο» σημείωσε ότι όσα λέει είναι εκτός πραγματικότητας και δεν θέλει να ασχοληθεί.
Ο Β. Σόιμπλε πάντως επέρριψε στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Τσίπρα τις ευθύνες για την περικοπή των συντάξεων αντί να υλοποιήσει την προεκλογική του υπόσχεση να καταργήσει το προνόμιο των εφοπλιστών να μην πληρώνουν φόρους. « Αυτή δεν ήταν απόφαση της Γερμανικής Βουλής. Ήταν απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην καταργηθούν τα προνόμια των Ελλήνων εφοπλιστών και αντ’ αυτού να γίνουν περικοπές στις συντάξεις των μικροσυνταξιούχων»
«Σταμάτα να κλαίγεσαι...» - Η άγνωστη σκηνή στο Eurogroup
Στην προσπάθεια του να δείξει ποιο ήταν το κλίμα για την Ελλάδα στο Eurogroup ο Β. Σόιμπλε περιέγραψε και μια σκηνή που εν μέρει έχει γίνει γνωστή αλλά όχι σε όλες τις λεπτομέρειες της. Πρωταγωνιστής ένας έλληνας ΥΠΟΙΚ ( προφανώς ο κ. Τσακαλώτος) και έτερος ΥΠΟΙΚ από χώρα της πρώην ανατολικής Ευρώπης.
Αν και σοσιαλδημοκράτης - κατά την περιγραφή του Β. Σόιμπλε είπε στον Έλληνα υπουργό - «σταμάτα να κλαίγεσαι που υποχρεώνεσαι να περικόψεις τις συντάξεις, εμείς στην χώρα μας έχουμε συντάξεις που είναι οι μισές από αυτές της Ελλάδας και εγώ αναγκάζομαι να δώσω εξηγήσεις στον λαό μου γιατί πρέπει να παρέχω βοήθεια στην Ελλάδα. Και αυτό εγώ! Για αυτό σταμάτα, πρέπει απλά να πείτε στο κόσμο: εάν θέλουμε να έχουμε παροχές θα πρέπει να τις κερδίσουμε.»
Ολοι πρότειναν Grexit το 2015 μετά το δημοψήφισμα
Ο Σόιμπλε αρνείται εκ νέου ότι εκείνος πρότεινε Grexit μετά το δημοψήφισμα και σημειώνει ότι όλοι οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης « ήταν της άποψης ότι το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν να πάρει ένα time out με την στήριξη της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Αρνείται επίσης ότι εκεί υπήρξε η διαφωνία με την Μέρκελ η οποία δεν ήθελε Grexit. Αλλά όπως λέει δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα εφόσον ο Τσίπρας δέχθηκε ότι απέκλειε μέχρι εκείνη την ώρα .
Για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων
Ερωτηθείς για το αν πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για το ελληνικό χρέος, ο κ. Σόιμπλε είπε πως το χρέος δεν θα είναι πρόβλημα για την Ελλάδα στα επόμενα 10 χρόνια, αλλά οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ενω όταν ρωτήθηκε για την "καθαρή έξοδο" της χώρας μας, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, λέγοντας πως στόχος ειναι το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί χωρίς τη λήψη νέων μέτρων μετά τον Αύγουστο του 2018, βάζοντας ωστόσο έναν αστερίσκο.
Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας δεν επιλύει κανένα οικονομικό πρόβλημα
Ψυχρά έως κυνικά ο Σόιμπλε κατεδαφίζει μια από τις ψευδαισθήσεις συνολικά της πολιτικής τάξης αλλά και της πλειοψηφίας των ελλήνων πολιτών που πιστεύουν ότι η γεωπολιτική θέση της χώρας είναι κρίσιμη. «Η γεωπολιτική θέση δεν βοηθάει. Δεν επιλύει κάποιο οικονομικό πρόβλημα» δηλώνει.
Ποια είναι τα αληθινά προβλήματα της Ελλάδας
Για τον Β. Σόιμπλε τα αίτια των προβλημάτων της Ελλάδας είναι στην ελλειψη ανταγωνιστικότητας στη δημόσιας διοίκησης και στα δομικά προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας. «Κανείς άλλος δεν ευθύνεται. Είναι επικίνδυνο να επιρρίπτει κανείς τις ευθύνες σε άλλους»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.