Λιγότερο από 2 εβδομάδες από την κάλπη οι 9 υποψήφιοι αρχηγοί τέθηκαν ενώπιον του τηλεοπτικού κοινού στην πρώτη μεγάλη «τηλεμαχία» τους στο δρόμο προς τις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου.
Η συζήτηση έλαβε χώρα στο στούντιο της Κατεχάκη και μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ2 ( δείτε πλάνα από την άφιξη των υποψήφιων αρχηγών και τα "πηγαδάκια" ).
Οι εννέα υποψήφιοι απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων της Περιφέρειας Ανδρέα Γιουρμετάκη (Λάρισα), Γιώργου Σαχίνη (Ηράκλειο), Γιώργου Σιμόπουλου (Λαμία), Φίλιου Στάγκου (Θεσσαλονίκη) και Κωνταντίνου Μάγνη (Πάτρα), ενώ συντονίζει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Δώρα Αναγνωστοπούλου.
Η συντονίστρια δημοσιογράφος Δώρα Αναγνωστοπούλου ξεκίνησε περιγράφοντας τους κανόνες του debate και καλωσορίζοντας τους υποψήφιους αρχηγούς και βεβαίως τους δημοσιογράφους από την Περιφέρεια. Σε 6 κύκλους από 2 ερωτήσεις και 3 θεματικές ενότητες το debate. Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και τέθηκαν ζητήματα οικονομικής, ιδεολογικής και πολιτικής φύσεως.
Ειδικότερα τέθηκαν τα εξής θέματα:
Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ και εκλογικός νόμος
Ανδρουλάκης: Μας απασχολεί όλους, είναι απλά τα πράγματα.. Θα διεκδικήσουμε το μεγαλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα,. Το δεύτερο βήμα η προγραμματική συμφωνία καλώντας όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να πάμε σε συγκυβέρνηση αλλιώς λογική αντιπολίτευση. Το παράδειγμα της Κύπρου διδακτικό. Στην πλάτη του λαού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έφτιαξαν το μύθου μνημονίου αντιμνημονίου. Η απλή αναλογική δε βοηθάει. Αναλογικότερος εκλογικός νόμος με μικρότερο μπόνους και σπάσιμο εκλογικών περιφερειών
Καμίνης: Πάμε να χτυπήσουμε στα ίσια. Αν δεν έχουμε αυτοδυναμία, πάμε σε διερευνητικές εντολές. Τότε δε θα διαλέξουμε εμείς, εμείς θα διεκδικούμε τη θέση του πρωθυπουργού και οι άλλοι να έρθουν να μας πουν αν συνεργάζονται μαζί μας. Θα πρέπει να σταματήσει να αλλάζει το εκλογικό σύστημα ανάλογα με τις ανάγκες. Ένα σύστημα σαν το γερμανικό είναι ιδανικό.
Μανιάτης: Αρνούμαι να υποδεχθώ ότι θα είμαστε συμπλήρωμα είτε του Μητσοτάκη είτε του Τσίπρα. Δεν προτιθέμεθα να απορρίψουμε ή να αποδεχθούμε αλλά ούτε να αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη. Συγκροτημένο πλαίσιο διακυβέρνησης της χώρας. Σπάσιμο μεγάλων περιφερειών, δικαίωμα ψήφου στον απόδημο Ελληνισμό. Να κριθούν οι άλλοι αν θα αποφασίσουν.
Τζιώτης: Η αλλαγή που έχουμε ανάγκη δεν είναι μικρή. Δεν έχουμε σχέση με τη Δεξιά, η ταυτότητα μας είναι Κεντροαριστερά. Η παράταξή μας κατρακύλησε επειδή συνεργάστηκε με τη ΝΔ.
Γάτσιος: Κατάντια να πρέπει να αποφασίσουμε εμείς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παραπλανήσει τον λαό. Δεν πρέπει να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τη ΝΔ δεν τη συμπαθώ καθόλου, χρεοκόπησε τη χώρα, αλλά αν υπάρξει πραγματική ανάγκη πρέπει να συζητήσουμε μαζί της. Η απλή αναλογική είναι ασφαλής δρόμος για την καταστροφή.
Πόντας: Πρόθεση μας να φτιάξουμε εμείς ένα μεγάλο κόμμα άρα το ερώτημα δεν είναι με ποιόν θα συνεργαστούμε εμείς, δλδ. με ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ. Είμαι αναφανδόν υπέρ της απλής αναλογικής, καθότι το μέλλον δείχνει πως θα είναι όλες οι κυβερνήσεις συνεργασίας.
Θεοδωράκης: Δεν έχω κοινά σημεία με τους ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Η χώρα δεν πρέπει να μείνει ακυβέρνητη, θα συνεργαστώ με όποιες δυνάμεις θέλουν να αλλάξουν τον νόμο της απλής αναλογικής που διαλύει τη χώρα. Οι συνεργασίες δε γίνονται με ανταλλαγή καρέκλας αλλά με συμβόλαια. Κατάργηση κομματικού κράτους, ανοιχτή παιδεία κ.α. είναι μερικά εξ αυτών.Μεγάλο κόμμα να κοιτάξει στα μάτια τους αντιπάλους και να θέσει αυτό τους όρους
Γεννηματά: Να μιλήσουμε πρώτα για την ημέρα των εκλογών. Ο λαός θα αποφασίσει, δε θα αποφασίσω εγώ ερήμην του. Θέλουμε να ανατρέψουμε το πολιτικό σκηνικό. Δεν είμαστε εδώ να πούμε με ποιόν θα συνεργαστούμε. Είναι διατεθειμένοι οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας να συνεργαστούν με μια προοδευτική ατζέντα; Χρειαζόμαστε αναλογικό σύστημα με καθιέρωση μικρού μπόνους, σπάσιμο περιφερειών και ψήφος για τους ομογενείς. Σε τρικ Τσιπρα και σκοπιμότητες Μητσοτάκη δε συμμετέχουμε.
Ραγκούσης: Το ερώτημα δεν είναι αν θα συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ του Πάνου Καμμένου, αλλά το ενδεχόμενο να αποτύχει ο Κυρ. Μητσοτάκης να συγκεντρώσει αυτοδυναμία. Δεν πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από εμάς. Το μήνυμα να γίνουμε υπουργοί δε φέρνει κοντά τους προοδευτικούς πολίτες, που δε θέλουν επανάληψη της κυβέρνησης Σαμαράς. Όχι απόλυτο σε κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τιμήθηκε με το βραβείο ηγέτη. Πιστεύετε ότι ήταν βραβεύσιμη η περίοδος διακυβέρνησής του το 2009-11;
Μανιάτης: Συμμετείχα σε κυβέρνηση Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά- Βενιζέλου. Ορθά βραβεύτηκε ο Γ. Παπανδρέου, που έδωσε μεγάλο αγώνα ειδικά την πρώτη περίοδο... Προσέφεραν μεγάλο πατριωτικό έργο, με τη μεγαλύτερη ιστορικά μείωση χρέους. Χρειαζόμαστε μια δημιουργική ανατροπή όμως, αυτό είναι το θέμα. Η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης έδωσαν ο, τι είχαν να δώσουν. Για τον Γιώργο Καμίνη να πω πως δε μπορούμε να είμαστε και δήμαρχοι και αρχηγοί κόμματος.
Εμφανίσατε ένα τηλεοπτικό σποτ ως άλλος Frank Underwood και με εικόνες που δεν έχουν σχέση με την Κεντροαριστερά.
Πόντας: Θα δείτε ότι εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν υπάρχει αλλά του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Υπεύθυνος για όσα περνάμε σήμερα είναι ο Κώστας Καραμανλής. Ήθελα να βρω έναν τρόπο επικοινωνίας, είχα ένα κενό στο επίπεδο αναγνωρισιμότητας. Θέλαμε να καταστήσουμε την υποψηφιότητά μας γνωστή χωρίς να γίνουμε επιθετικοί απέναντι σε συνυποψηφίους μας. Το βίντεο άνοιξε τη διαδικασία. Θέλαμε να σπάσουμε τη σοβαροφάνεια.
Ερ: Έχετε ψηφίσει ποτέ ΠΑΣΟΚ; Σας είναι εύκολο ή δύσκολο να εκπροσωπήσετε την πολιτική του; Απευθύνεστε στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ ή του Ποταμιού;
Θεοδωράκης: Η λαϊκή ρήση λέει ότι όλοι ΠΑΣΟΚ είμαστε... Υπήρξα οργανωμένος στα πολύ νιάτα μου. Ήμουν γραμματέας Τοπικής στην Αγία Βαρβάρα, αλλά αμέσως μετά το 1981 στράφηκα προς τη δημοσιογραφία και απομακρύνθηκα. Υποστήριξα το μεταρρυθμιστικό ΠΑΣΟΚ, υποστήριξα τον Πεπονή, το ΑΣΕΠ, τον Μπένο, τη Διαμαντοπούλου με την Παιδεία. Υποστήριξα τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Το ΠΑΣΟΚ έφερε μεγάλες αλλαγές αλλά και πολύ σκόνη βλ. Παπαντωνίου. Το Ποτάμι ήταν ένα κόμμα από μηδέν.
Ερ: Συνυποψήφιοι σας αναγνωρίζουν ότι συγκρατήσατε τα ποσοστά αλλά πιστεύουν ότι πιάσατε ταβάνι...
Γεννηματά: Όταν παρέλαβα το ΠΑΣΟΚ ήμασταν 7ο κόμμα. Το γνωρίζει καλά ο Γιάννης (σ.σ. Μανιάτης) μιάς και τον Γενάρη του 2015 δεν εξελέγη στην Αργολίδα. Ενότητα και αναγέννηση του χώρου προέχουν, δε φτάσαμε εδώ με αυτόματο πιλότο, δεν μπορεί ένας κατακερματισμένος χώρος να ξαναγίνει μεγάλος κατευθείαν. Κάναμε τεράστια προσπάθεια, αναγνωρίσαμε τις ευθύνες μας και είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Έχουμε καταθέσει ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης του τόπου. Ζητώ ισχυρή εντολή να ολοκληρώσω αυτή την προσπάθεια.
Ερ: Το 2013 είχατε εκλεγεί γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και το πρώτο που θέσατε ήταν ασυμβίβαστο μελών με θέσεις, ωστόσο εσείς λέτε τώρα θα παραμείνετε ευρωβουλευτής ακόμη και αν εκλεγείτε;
Ανδρουλάκης: Η απόφαση είχε να κάνει με την απόφαση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ να κυβερνούν με 4-2-1 στο κράτος. Αν ηγηθώ του φορέα όλες οι θέσεις των αξιωματούχων θα γίνουν με ΑΣΕΠ και αξιοκρατία. Δεν έχει σχέση η θέση του ευρωβουλευτή με τη θέση του κομματικού αξιωματούχου, εμένα με εξέλεξε ο λαός με 100 χιλιάδες ψήφους και παραπάνω. Η παρουσία μου θα είναι ισχυρή και ο αγώνας στην κοινωνία για να γίνει μεγάλη η παράταξη.
Ερ: Εφόσον εκλεγείτε επικεφαλής του νέου φορέα. Πρόωρες εκλογές ή εξάντληση κοινοβουλευτικής θητείας;
Καμίνης: Γεννηματά και Θεοδωράκης τιμή να εκπροσωπούμαι από αυτούς στη βουλή, αλλά θα πρέπει να έχουμε μια φωνή, να δεσμευτούμε για ενιαίο πολυτασικό κόμμα. Σεβόμαστε την ιστορία όλων των κομμάτων. Να πάμε με μια κοινή συμφωνία σε ένα ενιαίο κόμμα με 2 προϋποθέσεις: Κόμμα συμμετοχής με ανοιχτές διαδικασίες. Τρομερό λάθος ότι δε δεχθήκαμε εξ αποστάσεως ψηφοφορία.
Ερ: Υπάρχουν νόμοι για να ζούμε σε περιβάλλον δημοκρατίας; Είναι ισότιμοι όλοι οι πολίτες;
Θεοδωράκης: Είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της κοινωνίας αυτή τη στιγμή. Ανασφάλεια από πολυποίκιλη εγκληματικότητα. Η δημοκρατία δε μπορεί να ανέχεται ρόπαλα, κουκούλες και μολότοφ. Μεγάλες ευθύνες ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, τις αφήνει να δρουν ανεξέλεγκτες. Αυτό το πράγμα στα Εξάρχεια πρέπει να τελειώσει. Να σβήσουμε την παραβατικότητα. Υπάρχει πρόβλημα με την καθυστέρηση της απονομής της δικαιοσύνης.
Ερ: Έχετε πει ότι η κρίση έφερε τα μνημόνια. Υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα Δημοκρατίας από τη φτωχοποίηση και την κρίση;
Γεννηματά: Ξέρω τι γίνεται στην καθημερινότητα των πολιτών πέρα από την εικονική πραγματικότητα που προσπαθεί να χτίσει ο Τσίπρας. Να χτυπήσουμε τις ανισότητες και αδικίες να αλλάξουμε ό, τι κρατά τη χώρα καθηλωμένη. Χρειάζονται δουλειές, αλληλεγγύη. Στο κέντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος. Ξέρω τι γίνεται με τους ανθρώπους π[ου ζουν στα όρια της φτώχειας. Είναι εξαρτημένοι από συσσίτια και επιδόματα. Δε θα αφήσουμε μια ολόκληρη γενιά να πάει χαμένη. Να είστε σίγουρος ότι το μέλλον θα έχει τη δική μας υπογραφή και όχι της κρίσης.
Ερ: Χρειάζεται πιο γενναία μεταρρύθμιση από Καλλικράτη;
Ραγκούσης: Η μεταρρύθμιση Καλλικράτη ήταν ό, τι πιο προχωρημένο και προοδευτικό με βάση το Σύνταγμα. Μέχρι τότε η Αυτοδιοίκηση παρήγαγε ελλείμματα, μετά τον Καλλικράτη η Αυτοδιοίκηση παράγει μόνο πλεονάσματα. Απόδειξη ότι η κυβέρνηση πήγε να βάλει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων. Η Αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να περάσει σε νέα εποχή.
Ερ: Τα χαρ/κα της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας μοιάζουν περισσότερο συγγενή με τον Τσίπρα παρά με εσάς, ενώ ο Αλ. Τσίπρας γράφει και μιλάει για τον Ανδρέα Παπανδρέου...
Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός μιλά για τον Ανδρέα, που το κόμμα του πήγε να βάλει φυλακή. Κανείς από τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες δεν συγκυβερνά με την Ακροδεξιά. Δεν είναι μια ειδική περίπτωση ο Τσίπρας που συμμετέχει στην Ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών ως παρατηρητής.
Ερ: Η Δημοκρατία πλήττεται με την άνοδο Ακροδεξιάς, που τρέφεται από τη μετανάστευση. Τι θα μπορούσε να κανει η Κεντροαριστερά για την αντιμετώπιση του θέματος;
Καμίνης: Η Κεντροαριστερά να στηριχτεί στη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνης. Το θέμα με την άνοδο Χρυσής Αυγής είχε αρχίσει με την ερήμωση της γειτονιάς κι όχι με τη μετανάστευση. Να είμαστε μια κοινωνία ανοιχτή στους πρόσφυγες, αλλά στους μετανάστες να τεθεί ένα όριο. Μεγαλύτερη απάντηση σε αυτό είναι μια ευρωπαϊκή πολιτική, ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ. Απέναντι στη Χρυσή Αυγή και το φασισμό ένα ανοιχτό μέτωπο.
Ερ: Κλιμάκωση έντασης σχέσεις Εκκλησίας- Κράτους. Ποιά πρέπει να είναι η σχέση με την Εκκλησία;
Μανιάτης: Ο φασισμός και ο νεοναζισμός θα υπάρχουν όσο δεν σηκώνουν κεφάλι στη Δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή κίνησε γη και ουρανό για να μην εκλεγώ το 2015 γιατί το 2013 ήμουν ο πρώτος που στοχοποιήθηκε από τους Χρυσαυγίτες. Το Κράτος και η Εκκλησία έχουν διακριτούς ρόλους, αλλά χρειάζεται επαναπλαισίωση της σχέσης, χωρίς παρέμβαση της Εκκλησίας που να σχετίζονται με την καθημερινή διαβίωση των πολιτών.
Ερ: Ως επικοινωνιολόγος του ΣΥΡΙΖΑ θα λέτε αλήθεια ή ως επικεφαλής της νέας παράταξης;
Τζιώτης: Από το Δεκέμβρη του 2014 είχα πει για το τι θα έπρεπε να είναι η Πρώτη Φορά Αριστερά. Χρειαζόμαστε ένα νέο Σύνταγμα, ένα νέο Πολίτευμα. Να ψηφίσει ο λαός το νέο Σύνταγμα. Να δημιουργήσουμε τη Νέα Ελλάδα.
Ερ: Ένα συγκεκριμένο μέτρο που θα βελτιώσει την εισπρακτική λειτουργία για να τρέξει η ελεύθερη οικονομία.
Θεοδωράκης: Η οικονομία έχει προβλήματα εξαιτίας της γραφειοκρατίας, που εμποδίζει το επιχειρείν. Φταίνε τα κόμματα, η κομματική μπότα στο Δημόσιο. Υπάρχουν άνθρωποι των κομμάτων που καταδυναστεύουν τους υπαλλήλους, μέσω μιας άτυπης κυριαρχίας που πρωτοστατούν άνθρωποι των κομμάτων. Κατάργηση Γενικών Γραμματέων, και η διοίκηση να έρθει ξανά στους Γενικούς Διευθυντές, να μη μας ξοδεύουν πολύ οι πάνω όροφοι των υπουργείων. Επίσης το ΑΣΕΠ να αξιολογεί τους δημοσίους υπαλλήλους με ενιαία κριτήρια
Ερ: Είπατε πως όλοι οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ έκαναν το καθήκον τους. Ποιο το μεγαλύτερο λάθος του Ανδ. Παπανδρέου, του Κ. Σημίτη και του Γ. Παπανδρέου.
Γεννηματά: Αυτά όλα έχουν απαντηθεί από το λαό και τους πολίτες. Και τα αρνητικά και τα θετικά. Πετύχαμε την εθνική συμφιλίωση, ανοίξαμε δρόμους, κρατήσαμε τη χώρα όρθια και είμαστε εδώ ξανά. Δεν είμαστε η παράταξη των αρχηγών της. Κάναμε μεταρρυθμίσεις ακόμη και στην κρίση μέσα. Στοίχημα να κερδίσουμε την αξιοπιστία της χώρας πάλι μέσα από την επώδυνη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα. Καταθέσαμε ολοκληρωμένο σχέδιο χωρίς μαγικά ραβδιά Βαρουφάκη- Τσίπρα…
Ερ: Κρατάτε αποστάσεις από ΝΔ. Μπορούμε χωρίς συνεργασία να έχουμε σταθερότητα ως χώρα;
Ραγκούσης: Οι πιο ισχυρές παραγωγικές χώρες της Ευρώπης, στηρίζονται σε συνεργασίες που προκύπτουν από συστήματα απλής αναλογικής. Είδατε ποτέ πολιτική σταθερότητα στη χώρα; Άρα η οικονομία έχει ανάγκη νομοθετική σταθερότητα και πολιτική και μπορεί με βάση το Σύνταγμα μπορεί να τη βρει. Η συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων δεν μπορεί να οδηγήσει στην ταπείνωση της προοδευτικής παράταξης
Ερ: Κόκκινες γραμμές του νέου φορέα για την οικονομική πολιτική
Ανδρουλάκης: Κόκκινα δάνεια. Ψηφίσαμε όλοι το άνοιγμα των κόκκινων δανείων και βλέπουμε να αγοράζουν τα funds τα κόκκινα δάνεια και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Να βάλουμε κανόνες διαφάνειας ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας. Να τους προστατεύσουμε. Δεύτερο θέμα οι φόροι: Όχι μόνο για τις επιχείρησεις μείωση όπως λέει ο Μητσοτάκης.
Ερ: Μεταρρυθμίσεις. Αρκούν μόνο αυτές για την κοινωνία;
Καμίνης: Γυρνώντας τη χώρα είδα μια μονοδιάστατη και στρεβλή πολιτική. Μεταρρυθμίσεις ναι και δε θα δούμε ανάπτυξη αν δεν κάνουμε μια ενιαία Γραμματεία, αν δεν γίνει ταχύτερη η Δικαιοσύνη και δεν μειώσουμε τη γραφειοκρατία. Μέσα από μια αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, μπορούμε γρήγορα να πάμε σε Ελλάδα ανάπτυξης
Ερ: Επιμένετε για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων; Υπάρχουν κίνδυνοι; Θα μπορούν να υπάρξουν απτά αποτελέσματα;
Μανιάτης: Ας ρωτήσουν τα ΕΛΠΕ, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία. Χώρες που τα αξιοποιούν εδώ και δεκαετίες. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Ελλάδα της παραγωγής. Πιστεύω σε έναν ΑΣΕΠ της πολιτικής…
Ερωτήσεις και παρεμβάσεις συνυποψηφίων
Ραγκούσης: Όσο αυτό που πάμε να φτιάξουμε δε στέλνει το μήνυμα ότι δεν πάμε να γίνουμε υπουργοί δε θα μπορέσουμε να πετύχουμε.
Ανδρουλάκης: Σε όλη την Ελλάδα μας λένε για ενότητα θέσεων και ιδεών και όχι να διαρρηγνύουμε τα ιμάτια μας για καρέκλες. Να ρωτήσω Σταύρο και Φώφη αν θα ενοποιήσουν τις ΚΟ με κοινή στάση σε όλα τα θέματα.
Καμίνης: Να απαντήσω στον Γιάννη Μανιάτη για το πολιτικό στίγμα. Το δώσαμε όταν κερδίσαμε στην πρώτη θητεία τη ΝΔ και τη δεύτερη τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μανιάτης: Δημιουργία Ελλάδας ίσων ευκαιριών για όλα τα παιδιά. Σήμερα έκανα μάθημα και έβλεπα την αγωνία των παιδιών για το μέλλον τους. Η δημοκρατική παράταξη ενωμένη, μπορούμε.
Τζιώτης: Δημιουργούμε την προοδευτική παράταξη. Δεν γίνεται αυτό σε 2 ντιμπέιτ. Να γίνει ένα εκλογικό συνέδριο να ξέρει ο κόσμος τι ψηφίζει.
Γάτσιος: Ο κόσμος της εργασίας και παραγωγής δεν έχει πολιτική έκφραση.
Πόντας: Απαντώντας στον κ. Καμίνη που μιλάει για πολυτασικό κόμμα, θα ήθελα να πω πως δε μπορούμε να προβούμε σε μια σκηνοθετημένη εξέλιξη του νέου φορέα. Θα πρέπει να ερωτηθούν κόμματα της ΔΗΣΥ για τα περί διάλυσης.
Θεοδωράκης: Η απόφαση που έχουμε πάρει με τη Γεννηματά είναι τολμηρή. Ο πρόεδρος που θα εκλεγεί θα έχει το τιμόνι και θα καθοδηγεί τις δυο κοινοβουλευτικές ομάδες, που δε διαλύονται
Γεννηματά: Τα έχουμε συμφωνήσει και εγώ όταν δίνω τον λόγο τον τηρώ. Να καλέσω τους πολίτες να προσέλθουν στους πολίτες. Κάντε τη 12η Νοεμβρίου μια γιορτή δημοκρατίας, η σκυτάλη είναι στα χέρια σας.
Σε ποιο σημείο στην κλίμακα αριστερά- δεξιά θα τοποθετούσατε τον εαυτό σας και ποιο το νέο στοιχείο που θα φέρει ο νέος φορέας
Ανδρουλάκης: Τα κόμματα δεν τα φτιάχνουν οι πολιτικές φιλοδοξίες. Τα φτιάχνουν οι κοινωνικές ανάγκες. Θα απαντήσει στις μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας. Την ανεργία των νέων π.χ. Ένα κόμμα- θεσμός σε όλα. Ιμάντας της κοινωνίας προς την ηγεσία. Μια σύγχρονη παράταξη. Η νέα γενιά της παράταξης να πάρει το μέλλον στα χέρια της.
Καμίνης: Υπάρχει η τομή αριστερά- δεξιά. Ένα κόμμα νέο που δε θα αποκλείει και δε θα λειτουργεί με ντιρεκτίβες. Ένα κομματικό σύστημα που δε θα αποκλείει τους νέους ανθρώπους. Να ξεφύγουμε από τον εφιάλτη μνημόνιο- αντιμνημόνιο. Να πάμε στη μεγάλη εθνική συμφωνία. Να κάνουμε αυτό που κάνανε χώρες που μπήκαν μετά από μας στην κρίση και βγήκαν πριν από μας. Να πάμε σε μια ενιαία ΚΟ, μια φωνή
Μανιάτης: Ανήκω στη μεγάλη οικογένεια Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών. Στη σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία. Χρειαζόμαστε νέο ενιαίο φορέα, να προεδρεύει αυτός που θα εκλεγεί στις εκλογές. Κουράστηκε η κοινωνία, δε θέλει μηχανισμούς, οικογενειοκρατία και άλλα πράγματα που βάζουν στο περιθώριο τους πολίτες.
Τζιώτης: Να συνωμοτήσουμε ενάντια στο σύστημα, να γράψουμε ιστορία από την αρχή.
Γάτσιος: Η παράταξη δεν είναι ο σκοπός, αλλά το μέσο για να περάσει τη θύελλα που αντιμετωπίζει. Είμαστε απέναντι σε έναν λαϊκίστικο ΣΥΡΙΖΑ και μια συντηρητική ΝΔ.
Πόντας: Ο νέος φορέας δεν πρέπει να έρθει για να κουνήσει το δάχτυλο στον πολίτη, αλλά για να του πιάσει το χέρι. Λάθη έγιναν σίγουρα... Να διαφύγουμε από τις ιδεολογικές φυλακές. Προσδιορίζομαι ως κεντρώος που μπορεί να συνεργαστεί.
Θεοδωράκης: Οι ταμπέλες δε λένε πάντα την αλήθεια. Οι λαϊκιστές δηλώνουν κεντροαριστεροί και οι συντηρητικοί φιλελεύθεροι. Να βάλουμε στο παιχνίδι αυτούς που δεν ήταν ποτέ, αυτό είναι το στοίχημα. Υπάρχουν άνθρωποι που προδόθηκαν από το πολιτικό σύστημα και κράτησαν όρθια τη χώρα. Αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να έρθουν στην παράταξη για να κάνουμε μια νέα Αρχή, για να ψηφίσουν στις 12 του μήνα.
Γεννηματά: Ανήκουμε στη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς, με επίκεντρο τη Σοσιαλδημοκρατία, δεν είμαστε άνθρωποι κλεισμένοι στα γραφεία μας, θέλουμε να εκφράσουμε τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους νέους, τις γυναίκες, που σηκώνουν τα μεγαλύτερα βάρη μέσα στην κρίση. Το κέντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος. Προχωράμε με ενότητα γιατί έτσι θα γίνει η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και κοιτάμε μπροστά. έχω αποδείξει ότι ξέρω να κερδίζω, να φέρνω νίκες. Γι αυτό καλώ τους προοδευτικούς πολίτες να γίνουν συνιδρυτές της νέας παράταξης.
Ραγκούσης: Καλούμε τους πολίτες στις 12 Νοέμβρη για να εκλέξουν την ηγεσία της προοδευτικής παράταξης. Οπότε δεν μπορώ να δεχθώ να υπάρχουν δυο κοινοβουλευτικές ομάδες την επόμενη μέρα. Κάθε διαφορετική εξέλιξη θα είναι αρνητική. Φτιάχνουμε μια προοδευτική και όχι συντηρητική παράταξη. Χρειάζεται όχι απλώς κάτι νέο, αλλά η θεσμοθέτηση της ανανέωσης. Όσοι έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας δε θα συμμετέχουν, θα συνεισφέρουν σε άλλα πόστα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.