Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν έχουν ακόμη προσφέρει αρκετή σαφήνεια γύρω από το είδος της ελάφρυνσης χρέους που ενδέχεται να χορηγήσουν στην Ελλάδα, για να διαβεβαιώσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Αυτό δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος της συμβουλίου της ΕΚΤ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απλά σκιαγράφησαν τον περασμένο μήνα πιθανούς τρόπους για να καταστήσουν το βάρος χρέους της χώρας πιο βιώσιμο, κάτι που η κεντρική τράπεζα επεσήμανε πως δεν είναι αρκετό για να περιληφθεί η Ελλάδα στο QE.
«Έχουν υπάρξει κάποιες σκέψεις από τους υπουργούς, επάνω στο τι πιθανώς θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν του χρόνου, όσον αφορά σε μέτρα για το χρέος. Αλλά δεν είναι σαφείς», τόνισε ο Κερέ σε συνέντευξη Τύπου.
«Κατά την άποψή μας, και πιθανότατα αυτή είναι μια εκτίμηση που μοιραζόμαστε με το ΔΝΤ, αυτό δεν είναι αρκετό για να ανακουφίσει τις ανησυχίες μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι που το διοικητικό συμβούλιο έχει τονίσει πως είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει το QE. Θέλουμε να έχουμε διαβεβαιώσεις (…) και δεν έχουμε λάβει μέχρι στιγμής», κατέληξε ο τραπεζίτης.
ΕSM: Τελειώνετε με τα προαπαιτούμενα για να πάρετε τη δόση
Στην έγκριση του συμπληρωματικού μνημονίου κατανόησης προχώρησε το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM. Σημειώνεται ότι το Συμπληρωματικό MoU είναι ένα έγγραφο το οποίο επικαιροποιεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση στο αρχικό MoU που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, στην ανακοίνωσή του, αναφέρεται στις εκκρεμότητες που πρέπει να επιλύσει άμεσα η κυβέρνηση προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση. Οι εκκρεμότητες αυτές αφορούν την απαλλαγή των τριών συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και την υπόθεση Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, τις νομικές διαβεβαιώσεις για τη συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις.
«Οι διοικητές ενθάρρυναν την ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει γρήγορα τα εκκρεμή ζητήματα. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την έγκριση της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας του ΕSM στην Ελλάδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ από το ΔΣ του ΕSM» αναφέρει η ανακοίνωση. Ενώ προσθέτει ότι η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του ΔΣ του ESM θα πραγματοποιηθεί τελικά την Παρασκευή 7 Ιουλίου.
Ειδικότερα, οι Διοικητές του ESM συζήτησαν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με εκκρεμείς νομικές υποθέσεις που επηρεάζουν ειδικούς του ΤΑΙΠΕΔ και αξιωματούχους της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και την πορεία των prior actions του ΔΝΤ.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει να πληρώσει στις 17 Ιουλίου 2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες ομολογιούχους, στις 18 Ιουλίου 290 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και στις 20 Ιουλίου περίπου 4 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Η δόση θα είναι 7,7 δισ ευρώ, ενώ άλλα 800 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν το φθινόπωρο.
Μηνύματα και από Μοσκοβισί
Δεν ήμουν εγώ αυτός που δημιούργησε προσδοκίες στην ελληνική κυβέρνηση για το χρέος και το QE, ξεκαθάρισε από τη μεριά του ο Πιερ Μοσκοβισί καθώς όπως λέει είχε ενημερώσει την κυβέρνηση ότι δεν θα έπρεπε να περιμένει άμεσες αποφάσεις.
Σε συνέντευξη του στο capital.gr ο ευρωπαίος επίτροπος λέει ότι δεν ευθύνεται για τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες της κυβέρνησης για τη συμφωνία και σημειώνει πως ήταν πάντα σαφής ότι μια συμφωνία χρέους θα έπρεπε να κινείται στη βάση της συμφωνίας του Eurougroup του περασμένου Μαίου και προειδοποιεί για την πρακτική εφαρμογή των συμφωνηθέντων κατά τον τελευταίο χρόνο του προγράμματος.
Ο επίτροπος εξηγεί ότι αυτός είχε τον κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση, εκ μέρους της Επιτροπής, όπως ακριβώς είχε αποφασίσει ο ίδιος ο Ζ. Κ. Γιούνκερ. Σημειώνει δε ότι η χώρα έχει επιτέλους απομακρυνθεί αρκετά από το καταστροφικό καλοκαίρι του 2015. Τέλος επεξηγεί και τις πρόσφατες δηλώσεις του για την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Κομισιόν.
"Ήμουν πάντα θετικός για το ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, όσο σκληρές και αν ήταν οι διαπραγματεύσεις και όσο χρειαζόταν να τραβήξουν. Ήταν απλά αδιανόητο ότι ενώ έχουμε φτάσει τόσο μακριά σε σχέση με το 2015, οι εταίροι του ελληνικού προγράμματος δεν θα έβρισκαν κοινό έδαφος και θα επέτρεπαν να χαθεί όλη η πρόοδος που σημειώθηκε. Έτσι ήμουν θετικός και αισιόδοξος από την αρχή μέχρι το τέλος. Εξάλλου, η αισιοδοξία της θέλησης είναι αυτό που μας οδηγεί προς τα εμπρός στην πολιτική.
Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα είχε δημιουργηθεί ισχυρή προσδοκία που καλλιεργήθηκε από την κυβέρνηση ότι θα συμμετείχε στο πρόγραμμα αγοράς των ομολόγων, την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Εσείς είχατε εξηγήσει ότι αυτό εξαρτάται από την ΕΚΤ και όχι από την Ευρωομάδα;
Έχω άριστη σχέση συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση, τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και με άλλα μέλη. Κατά τις σημαντικές περιόδους των συζητήσεων για το πρόγραμμα, μιλάω πολύ συχνά μαζί τους. Η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί πια πολύ από το δραματικό καλοκαίρι του 2015. Πολλά πολύ δύσκολα μέτρα έχουν περάσει και γνωρίζω καλά τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός προκειμένου να σταθεροποιήσει την οικονομία του και να διασφαλίσει τη θέση του στην ευρωζώνη. Το τέλος αυτής της μακράς σήραγγας λιτότητας είναι πλέον μπροστά μας.Πάντα ήμουν αντίθετος στο Grexit και αγωνίστηκα για μια λύση που μπορεί να δώσει ελπίδα στον ελληνικό λαό: είμαι περήφανος για αυτό”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.