Καθ’ όλη την διάρκεια της χθεσινής ημέρας τα δύο επιτελεία τους, αντάλλασσαν δηλητηριώδη βέλη και προϊδέαζαν για το ξεδίπλωμα της στρατηγικής που θέλει κλιμάκωση της έντασης με απανωτά χτυπήματα και αιφνιδιαστικές κινήσεις. Και στη συνέχεια οι δύο αντίπαλοι αναλάμβαναν να κρατήσουν ψηλά την σκυτάλη της σύγκρουσης παρουσιάζοντας δύο διαφορετικούς κόσμους και τα δικά τους σενάρια για την έξοδο από την κρίση.
Ο πρωθυπουργός “πλημμύρισε” με αισιοδοξία την αίθουσα του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Κοζάνη επιδιώκοντας να πείσει ότι η κυβέρνησή του έχει βγάλει ήδη την χώρα στο ξέφωτο και στην αλλαγή σελίδας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επένδυσε στην λογική των υψηλών τόνων και στις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Αλέξη Τσίπρα για να υποβαθμίσει τα θετικά σχόλια των Ευρωπαίων για τον περιορισμό του ελλείμματος. “Αφήνουμε πίσω τους καταστροφολόγους”, είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας ουσιαστικά σε όσα είχε πει νωρίτερα από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε σφοδρά με την ομιλία του στον πρωθυπουργό για την κάλυψή του στον Π. Καμμένο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για “ηθική γύμνια” και την
χαρακτήρισε μάλιστα “πολιτική παράγκα που χτίστηκε στη λάσπη και τα ψέμματα και σήμερα κλυδωνίζεται”.
Είναι πασιφανές ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης ακονίζουν τα μαχαίρια για την μετωπική στην βουλή στις 21 Ιουλίου μετά την πρόταση της ΝΔ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που βάζει στο στόχαστρο τον αρχηγό των ΑΝΕΛ για τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη της υπόθεσης Νoor1. Στελέχη και των δύο κομμάτων ωστόσο εκτιμούν ότι η ατζέντα της σύγκρουσης είναι πλέον αρκούντως εμπλουτισμένη και η αντιπαράθεση εντός βουλής θα είναι εφ’΄’όλης της ύλης.
Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αφήσει σε δεύτερο πλάνο το πεδίο της οικονομίας και να μην εκμεταλλευτεί το μομέντουμ της στήριξης των Ευρωπαίων- χθες του Πιερ Μοσκοβισί και σήμερα του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ο οποίος αναμένεται να επαναλάβει από την Θεσσαλονίκη τα θετικά σχόλια για την αλλαγή κλίμακας όσον αφορά στο ελληνικό έλλειμμα.
“Πρόκειται για μια εξαιρετική είδηση με ιδιαίτερο συμβολισμό. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι στην διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα μπήκε το 2009, λίγο πριν μπει στα μνημόνια, με έλλειμμα τότε 15,1 του ΑΕΠ”, έσπευσε να επισημάνει από την Κοζάνη ο κ. Τσίπρας για να αναδείξει την ανακοίνωση από τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί και να θυμίσει παράλληλα -και όχι τυχαία- τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή, κάτι που δεν συνήθιζε στο παρελθόν.
“Πρόκειται για ακόμα ένα καθορισιτκό βήμα για την οριστική έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία που επιβεβαιώνει την σταθερή μας πορεία και την επιστροφή μας στην κανονικότητα”, επέμεινε ο πρωθυπουργός ενώ το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούσε από το πρωί να διαχειριστεί τις
φήμες και τα δημοσιεύματα για πιθανή έξοδο στις αγορές εντός του Ιούλη,με την τακτική του τύπου “ούτε επιβεβαιώνω, ούτε διαψεύδω”. Πατώντας δε στο “αξίωμα” ότι οι έξοδοι στις αγορές, δοκιμαστικές ή μη, δεν προαναγγέλλονται, κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε ότι: “ Η κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις, τις “συμβουλές” (σ.σ. δείχνοντας προς την πλευρά Στουρνάρα) και έχει σχέδιο και υπομονή με απώτερο στόχο τη δυνατότητα σταθερής και διατηρήσιμης πρόσβασης των ελληνικών ομολόγων στις αγορές, το καλοκαίρι του 2018. Αυτός ο στόχος καθορίζει τις επιλογές μας και όχι τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών”. Και επειδή το Μέγαρο Μαξίμου θέλει εκτός από την σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία να επενδύσει στη ρητορική με τίτλο την “δίκαιη ανάπτυξη” επιχείρησε χθες το βράδυ να “αναβαθμίσει” τις εικόνες από το Συνέδριο στην Κοζάνη. Στελέχη του Μαξίμου έκαναν λόγο για την “πέραν των προσδοκιών συμμετοχή φορέων -πάνω από 150- την εποικοδομητική διάθεση συμβολής στο διάλογο και την πρόθεση για μια δημιουργική πορεία εξόδου από την κρίση”. Οι γνωρίζοντες λένε ότι η άνοδος του πρωθυπουργού και των υπουργών του αναπτυξιακού κύκλου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εγκαινιάζει ένα κύκλο περιοδειών του Αλέξη Τσίπρα στις περιφέρειες, με βασική επιδίωξη την αλλαγή του αρνητικού δημοσκοπικού κλίματος με συνεχείς “κρούσεις” προς τις τοπικές κοινωνίες.
Η κυβερνητική πλειοψηφία γνωρίζει ότι η επιχείρηση αποδόμησης από τη Νέα Δημοκρατία των όποιων θετικών βημάτων θα είναι “διαρκής” και προσηλωμένη. Η Πειραιώς άλλωστε αντιλαμβάνεται ότι η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης αφορά στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, των υψηλών ποσοστών ανεργίας, της συρρίκνωσης των συντάξεων, των
καθημερινών και συχνά δυσβάσταχτων φορτίων που έχουν επωμιστεί οι πολίτες από την πολυετή οικονομική κρίση. Γι αυτό κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση σπεύδουν να διαμορφώσουν από τώρα τις συνθήκες και να προσέλθουν εν συνεχεία στον κρίσιμο πολιτικό χρόνο του φθινοπώρου έχοντας εξασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς όρους. Ο μεν κ. Τσίπρας για να εμφανιστεί ισχυρότερος και πολλά υποσχόμενος στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης -ο δε κ. Μητσοτάκης για να πατήσει πάνω στις δυσκολίες της κυβέρνησης (και από την επέλαση της τρίτης αξιολόγησης) και να προσεγγίσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους και δη τους κεντροαριστερούς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.