Το ποσοστό ικανοποίησης των πολιτών ανέρχεται σε μόλις 13%, με άλλες τρεις χώρες – Χιλή, Φινλανδία και Σλοβενία – να είναι πιο χαμηλά από την Ελλάδα. Ο αντίστοιχος παγκόσμιος μέσος όρος είναι 42%.
Η εικόνα αυτή έρχεται ασφαλώς σε πλήρη αντίθεση με δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης, όπως ο Γιάννης Μπαλάφας, οι οποίοι υποστηρίζουν πως οι πολίτες θεωρούν τον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του ως «ευεργέτες». Το πλέον ανησυχητικό, ωστόσο, για την κυβέρνηση είναι οι χαμηλές επιδόσεις που καταγράφει στην ίδια έρευνα και σε
νευραλγικούς τομείς, όπως είναι η παιδεία και η υγεία. Αντιθέτως, υψηλά σχετικά είναι τα ποσοστά εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη, παρά το μέτωπο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με τους λειτουργούς της και τις δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για το θεσμό είναι η μειωμένη αξιοπιστία του απέναντι στους πολίτες.
Την απουσία δεσμών της κυβέρνησης με τους πολίτες και τον ίδιο τον πρωθυπουργό καταδεικνύει, άλλωστε, η θερμή υποδοχή της οποίας έτυχε ο κ. Τσίπρας στην Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες ημέρες, μολονότι οι συνεργάτες του δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από το «γκελ» που έκανε στις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας το 1ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο.
Ειλημμένη απόφαση του πρωθυπουργού αποτελεί, άλλωστε, η επιστροφή στην κοινωνία και την καθημερινότητα – όσο και αν αυτή εκδικείται την κυβέρνηση. Γι’ αυτό και ο κ. Τσίπρας έχει ξεκινήσει τις επισκέψεις σε υπουργεία, ενώ θα συνεχίσει τις περιοδείες στην επαρχία με αφορμή τα περιφερειακά συνέδρια. Κατά τον ίδιο τρόπο, σε περιοδείες στην επαρχία και ανοιχτές – όχι απαραίτητα κομματικές – εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν όλο το καλοκαίρι στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, οι τόνοι απέναντι στη ΝΔ θα ανέβουν ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα με αφορμή τη συζήτηση επί της «γαλάζιας» πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Καμμένου την επόμενη Παρασκευή. Μάλιστα, όπως έδειξε στην ομιλία του στην Κοζάνη ο κ. Τσίπρας, από το κάδρο των ευθυνών δεν παραλείπεται πλέον η διακυβέρνηση Καραμανλή, καθώς ο πρωθυπουργός στοχεύει να βάλει στο ίδιο «τσουβάλι» της ΝΔ μητσοτακικούς και καραμανλικούς.
Ταυτόχρονα, η «πόρτα» που δέχθηκε από τη Φώφη Γεννηματά στην επιχειρούμενη προσέγγιση με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τον ωθεί να «χρεώσει» στο ΠΑΣΟΚ αμαρτίες του παρελθόντος ανάλογες με αυτές της ΝΔ, θέλοντας έτσι να διαφοροποιηθεί και να καταδείξει το – κατά τον ίδιο – πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του.
Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.