Με «παραφωνίες», άλλοτε μικρές και άλλοτε μεγάλες, εμφανίστηκε η συγκυβέρνηση στην συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή για το Κυπριακό. Παραδόξως, αυτές δεν αφορούσαν μόνο το θέμα της Μεγαλονήσου αλλά και το άλλο μεγάλο εθνικό θέμα που αφορά την ονομασία των Σκοπίων. Και στις δύο περιπτώσεις ο Πάνος Καμμένος εμφανίστηκε... «εκτός γραμμής».
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας διαφοροποιήθηκε τόσο στο ζήτημα του σχεδίου Ανάν από τη θετική θέση που είχε πάρει ο τότε Συνασπισμός, το Πάσχα του 2004, αλλά κυρίως εξέφρασε διαφορετική θέση και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Γεγονός που έδωσε το δικαίωμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέση ζήτημα δεδηλωμένης.
Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι στηρίζει την απόφαση του 1992 για ονομασία χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέτεινε ότι η θέση της χώρας άλλαξε το 2008 από την κυβέρνηση Καραμανλή και ως σήμερα παραμένει η ίδια. Δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Υπενθύμισε δε ότι τη θέση αυτή την στήριξε άλλωστε και ο Πάνος Καμμένος ως υπουργός της τότε κυβέρνησης
«Καταλαβαίνω την ανάγκη του κ. Καμμένου να διεκδικήσει ζωτικό πολιτικό και εκλογικό χώρο. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι ως βουλευτής της ΝΔ το 2007 και υφυπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή είχατε συνταχθεί με αυτό που σήμερα είναι επίσημη θέση του υπουργείου Εξωτερικών για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. Έχετε δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη όμως εγείρεται ζήτημα. Δεν είναι δυνατόν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να έχει άλλη άποψη με αυτή του υπουργού Εξωτερικών και πρωθυπουργού. Αυτή η ετερόκλιτη συμμαχία είναι συμμαχία που έχει ένα συνεκτικό παράγοντα που είναι η παραμονή στην εξουσία, όμως δεν μπορεί να είναι α λα κάρτ. Τίθεται ζήτημα δεδηλωμένης. Δεν γίνεται η κυβέρνηση να εμφανίζεται για ένα κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής με διαφορετικές απόψεις. Πως είναι δυνατόν να έχετε για υπουργό Εθνικής Άμυνας πρόσωπο που αμφισβητεί την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης για ένα κρίσιμο ζήτημα εθνικής σημασίας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Απαντώντας ο κ. Καμμένος είπε πως «για πρώτη φορά ακούω ότι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών είναι νόμος Δεν έχω ψηφίσει ποτέ αλλαγή της θέσης. Εσείς έχετε πρόβλημα υπαρξιακό. Όταν έριξε την κυβέρνηση ο Σαμαράς σειόταν το στάδιο από το σύνθημα «αλήτη προδότη Σαμαρά».
Στο σημείο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να εκτονώσει την κατάσταση χαριτολογώντας εκτός μικροφώνου «τα οικογενειακά σας θα λύσουμε τώρα ρε παιδιά;»
Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επεσήμανε ότι «για τα Σκόπια υπάρχει μια ανάρτηση από το 2007, έχω αποφασίσει να μην την πειράξω γιατί θα θεωρούταν ότι έχουμε διαφορετική πολιτική γραμμή. Θα συζητήσουμε το θέμα των Σκοπίων, θα δω την εβδομάδα που έρχεται τον κ. Νίμιτς. Ήταν πριν 5 μέρες στα Σκόπια. Θα τον συναντήσω τον Σαββατοκύριακο. Η ελληνική διπλωματία έχει μελετήσει όλες τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων 15 ετών και ήδη έχουμε πάρει πρακτικά μέτρα».
Νωρίτερα ο Πάνος Καμμένος μίλησε με δηκτικό τρόπο για το σχέδιο Ανάν κατηγορώντας ότι όσοι εξακολουθούν να το στηρίζουν παίρνουν γραμμή από το ψευδοκράτος της Κύπρου.
Στην καταληκτική του τοποθέτηση πάντως ο υπουργός Άμυνας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη δήλωσε: «Εμείς θα τα βρούμε. Εμείς ούτε διαφωνίες είχαμε τύπου Ανάν, ούτε στο βέτο για το ΝΑΤΟ. Να είστε σίγουροι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα τα βρει μια χαρά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.