Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Διαπραγμάτευση: Παραμένουν οι αποστάσεις Αθήνας και δανειστών - Άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων

Διαπραγμάτευση: Παραμένουν οι αποστάσεις Αθήνας και δανειστών - Άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής των τεχνικών κλιμακίωνΔεν απέδωσαν τελικά οι προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, καθώς οι αποστάσεις των δύο πλευρών σε σημαντικά ζητήματα παραμένουν. Ωστόσο, αν και οι ελπίδες για τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου εξανεμίζονται, από την πλευρά της η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη και δηλώνει πως η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε πως «είμαστε στην τελική ευθεία, ώστε πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε τεχνική συμφωνία» και πρόσθεσε ότι εντός των επόμενων 24 ώρων θα υπάρξουν εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. 
Ο ίδιος ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «η άλλη πλευρά βρίσκει προσχήματα, ώστε να υπάρξει καθυστέρηση».«Κάθε φορά που είμαστε κοντά σε συμφωνία, το ΔΝΤ καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις» εξήγησε, ενώ στο ερώτημα πως θα κλείσει η αξιολόγηση αφού η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολιτική αντιπαράθεση τόσο με τον Σόιμπλε όσο και με το ΔΝΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:
«Θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνοι τους, υπάρχουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις. Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που δεν νιώθουν άνετα με αυτή την κυβέρνηση και αυτό παίζει έναν βαρύνοντα πολιτικό ρόλο στον τρόπο που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις». 
«Προσπαθούμε στις 7 Απριλίου να έχουμε μια τεχνική συμφωνία και είμαστε πολύ κοντά σε αυτό. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος για το Eurogroup της Μάλτας και συμπλήρωσε ότι η τεχνική συμφωνία θα περιλαμβάνει τα μέτρα και τα αντίμετρα τα οποία συζητάει η ελληνική κυβέρνηση. 
Υπενθυμίζεται ότι σε δήλωσή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπραςεπεσήμανε πως «θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 -και αυτό μόνο εάν, εν τω  μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται».

Χάνεται το ορόσημο της 7ης Απριλίου - Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Στο Eurogroup της 7ης Απριλίου μεταφέρονται οι συζητήσεις, οι οποίες θα κρίνουν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς δεν υπάρχει ενδεχόμενο να προκύψει νωρίτερα συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές.
Άλλωστε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Παρασκευή διεμήνυσε πως «οι συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα συνεχίζονται, αλλά οι διαφορές παραμένουν και είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για την προοπτική επίτευξης τεχνικής συμφωνίας». 
Αν και Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφραζαν αισιοδοξία, διαμηνύοντας πως βρισκόμαστε στο παρά πέντε μιας συμφωνίας, τελικά η διαπραγμάτευση κατέληξε με την άρνηση των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα.
Ωστόσο, όπως εξήγησε στην «Καθημερινή» Ευρωπαίος αξιωματούχος «όσο καθυστερεί να κλείσει η αξιολόγηση, τόσο μεγαλύτερο περιθώριο δίνεται στο ΔΝΤ να ανεβάζει τον πήχυ και να ζητά πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις». 
Υπενθυμίζεται πως οι επιπλοκές προέκυψαν τη Δευτέρα το βράδυ, όταν στα χέρια των θεσμών έφτασε η επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με την οποία ζητούσε βελτιώσεις στο σκέλος της περικοπής των συντάξεων και συνολικά στο δημοσιονομικό πακέτο, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να ζητά να ανοίξουν εκ νέου κλεισμένα κεφάλαια της συμφωνίας.
Αυτό έγινε, αφού το Ταμείο ζήτησε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες την πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από το 2019 και όχι από το 2020, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί, αλλά και την εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου ορίου επίσης από το 2019.
Γι΄αυτό τον λόγο, ο κ. Τσακαλώτος έστειλε την επιστολή στους θεσμούς, αντιπροτείνοντας εναλλακτικές για το ασφαλιστικό και το αφορολόγητο, δημιουργώντάς τους νέο «πονοκέφαλο».
Ωστόσο, ο λόγος που οι μεταρρυθμίσεις για το ΔΝΤ πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή από το 2019 και όχι από το 2020 είναι απλός: το 2020 θα έχουν μεσολαβήσει σίγουρα εκλογές και ενδέχεται να υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης, κάτι που για το Ταμείο δεν είναι «αξιόπιστο». 
Εξαιτίας, όμως, της άρνησης της Αθήνας να αλλάξει την ημερομηνία έναρξης των μεταρρυθμίσεων, το ΔΝΤ πρότεινε να υπάρξει μεγαλύτερη, πιο ενισχυμένη υποστήριξη των μέτρων πέραν των βουλευτών της κυβέρνησης, αν και αξιωματούχος του Ταμείου διέψευσε ότι ζήτησε κάτι τέτοιο από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα επόμενα βήματα

Αν και μέχρι στιγμής η ημερομηνία επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο να παραμένει άγνωστη, το επόμενο βήμα θα είναι η ψήφιση των μέτρων από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ στη συνέχεια το ΔΝΤ θα μελετήσει αν όλα όσα ψηφίστηκαν είναι αυτά που συμφωνήθηκαν.
Την ίδια ώρα, η μεγάλη «μάχη» ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ αναμένεται στο επόμενο Eurogroup, το οποίο θα είναι αυτό που θα επικυρώσει τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Εκεί, θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή φόρμουλα, η οποία θα επιτύχει ισορροπία ανάμεσα στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που θα είναι αρκετή για να πάρει το πράσινο φως από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και όσο δυνατόν λιγότερη, για να πάρει την έγκριση από τη γερμανική Βουλή. 
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, υπάρχει ένα είδος συμφωνίας ανάμεσα στη διευθύντρια του ΔΝΤΚριστίν Λαγκάρντ, και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που θα συμφωνηθούν τώρα θα είναι αρκετά για να εγκριθούν από το Ταμείο και τίποτα παραπάνω, αλλά και ότι θα γίνει μεγαλύτερη συζήτηση και θα ληφθούν πιο σημαντικές αποφάσεις για το θέμα μετά τις γερμανικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου