Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να συναντηθεί με τους Πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για το Κυπριακό την ερχόμενη Δευτέρα ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης, δεν «ταιριάζει» με το κλίμα αντιπαράθεσης και σύγκρουσης που καλλιεργεί το Μαξίμου το τελευταίο χρονικό διάστημα, κυρίως με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τα εθνικά θέματα αποτελούν πεδίο σύνθεσης και κοινής αντίληψης για τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, όμως η πρόσκληση του Πρωθυπουργού για συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς την ερχόμενη Δευτέρα με αφορμή του Κυπριακό, αξιολογείται από στελέχη της αντιπολίτευσης ως κίνηση με δεύτερες σκέψεις από την πλευρά του Μ. Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του αποφάσισαν να ξεκινήσει ένας γύρος συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό πριν από την πολυμερή συνδιάσκεψη προκειμένου να προετοιμάσουν την διαχείριση μίας αποτυχημένης συνάντησης που δεν θα δώσει λύση στο Κυπριακό. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός θα έχει ενημερώσει τους συνομιλητές τους για την στάση και τις θέσεις των υπολοίπων συμμετεχόντων στην Διάσκεψη της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου σε μία προσπάθεια να καλύψει την απουσία στρατηγικής της ελληνικής πλευράς για το Κυπριακό.
Γιατί στην πραγματικότητα η Αθήνα φαίνεται να μην διαθέτει ενιαία στρατηγική για την λύση του Κυπριακού και ταλανίζεται μεταξύ της εθνικής θέσης που θέλει την «Λευκωσία να αποφασίζει και την Αθήνα να ακολουθεί» και στις εσωκομματικές πληγές στην κυβέρνηση που έχουν μείνει από την διαφορετική προσέγγιση του Σχεδίου Ανάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΝ την εποχή που συζητούνταν το σχέδιο ΑΝΑΝ στην Κύπρο είχε ταχθεί υπερ της εφαρμογής του, ενώ ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς είχε ταχθεί κατά του σχεδίου, αν και την εποχή εκείνη δεν διατηρούσε επαφές με τον συγκριμένο πολιτικό σχηματισμό.
Η απουσία στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης για το Κυπριακό καταγράφεται κυρίως στην πρόταση της κυβέρνησης για να πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση μεταξύ Τσίπρα και Ερντογάν πριν από την πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης για την οποία η Αθήνα δεν έχει λάβει απάντηση ακόμη από την Άγκυρα. Την ίδια στιγμή οι παραβιάσεις στο Αιγαίο έχουν αυξηθεί, οι τουρκικές προκλήσεις και η διεκδίκηση νησιών του Αιγαίου από την Άγκυρα έχουν ενταθεί και η αντιπροσωπεία Ελλήνων διπλωματών που έχει μεταβεί στην Τουρκία για την προετοιμασία της διάσκεψης της Γενεύης αντιμετωπίζει «τείχος» από του Τούρκους διπλωμάτες για την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από το βόρειο μέρος της Κύπρου και την κατάργηση των εγγυήσεων και των εγγυητριών δυνάμεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται εγκλωβισμένος στην αρχική πρόταση που έχει κάνει η ελληνική πλευρά για συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του καθώς στελέχη του διπλωματικού σώματος εκτιμούν ότι σε μία διμερή συζήτηση ο Ερντογάν ενδέχεται να θέσει μία σειρά από θέματα που αφορούν πιθανότατα το Αιγαίο προκειμένου να φανεί ότι «δίνει»- ενδεχομένως- στην ελληνοκυπριακή πλευρά το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.
Ακόμα όμως και σε αυτήν την περίπτωση ή εάν δεν πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, τότε θα αποτελέσει προαναγγελία αποτυχίας και αδιεξόδου της συνδιάσκεψης της Γενεύης επιμερίζοντας τις ευθύνες της αποτυχίας και στους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς.
Σε κάθε περίπτωση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πίσω από την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, δεν βλέπουν μία προσπάθεια για την εξεύρεση εθνικής γραμμής για το Κυπριακό αλλά μία ακόμη κίνηση του Μ. Μαξίμου επιμερισμού της ευθύνης και διαχείρισης μίας αρνητικής εξέλιξης στην υπόθεση του Κυπριακού.
Από την πλευρά τους κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η Αθήνα με τις κινήσεις της δεν έθεσε υπό αμφισβήτηση την διεθνή διάσταση του Κυπριακού καθώς στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης εκτός των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία και Μ. Βρετανία) και των εκπροσώπων της Κυπριακής Κυβέρνησης καθώς και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, έχει συμφωνηθεί η παρουσία του προέδρου της ΕΕ, Ζ.Κ. Γιούνκερ καθώς και διπλωματών από την Γαλλία και την Γερμανία. Οι ίδιες πηγές όμως αναγνωρίζουν ότι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα η μη πραγματοποίηση της συνάντησης μεταξύ Τσίπρα- Ερντογάν αποτελεί προαναγγελία αποτυχίας της Διάσκεψης ενώ εάν γίνει η συνάντηση υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από την τουρκική πλευρά μία σειρά από θέματα τα οποία η Αθήνα θα πρέπει να απορρίψει.
Εν τω μεταξύ, μπαράζ τηλεφωνικών επαφών θα έχει ο πρωθυπουργός με ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα του Κυπριακού. Ειδικότερα, αναμένεται να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα 'Αγκελα Μέρκελ, ενώ επικοινώνησε ήδη με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τ. Μέι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.