Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Και δεύτερη επιστολή Τσακαλώτου στα κρυφά για την αξιολόγηση

kai-deuteri-epistoli-tsakalwtou-sta-krufa-gia-tin-aksiologisiΜια  δεύτερη κρυφή επιστολή που εστάλη στους Θεσμούς στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, αφού η πρώτη δεν ικανοποίησε, είναι η βάση των συζητήσεων του Υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Eurogroup. 
Οπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της Καθημερινής Ελένη Βαρβιτσιώτη ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες περιέγραψε το περιεχόμενο της δεύτερης επιστολής με συγκεκριμένες προτάσεις για να κλείσει η β΄αξιολόγηση.
Σύμφωνα με αυτή την ευρωπαϊκή πηγή η ελληνική πλευρά προτείνει:     
1. Καθορισμό των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, με τρόπο που να διασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του χρέους. Προβλέπει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια ή 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια.
2. Πρόταση για τον «κόφτη» για μετά το 2018.

Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.
3. Τις προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).   

Το τετ α τετ Τσακαλώτου με τον Σόιμπλε - η ασθένεια Τόμσεν 

Στις 15:30 και πριν την έναρξη της συνόδου των υπουργών ο κ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, Β. Σόιμπλε ενώ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γ.Νταισελμπλουμ και τον επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ.
 Πριν από τις συναντήσεις με την ελληνική πλευρά προηγήθηκε συνάντηση των Θεσμών. Το ΔΝΤ εκπροσώπησε ο κ. Πολ Τόμσεν, ο οποίος, ενώ είναι άρρωστος και τελευταία στιγμή είπε ότι δεν θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, βρίσκεται τελικά στην Βελγική πρωτεύουσα. Την ΕΚΤ εκπροσώπησε ο Μ. Κερέ, τον ESM ο K. Ρέγκλινγκ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Μ. Μπούτι και το EWG o Τόμας Βίζερ.
Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι ο κ.Τόμσεν δεν θα μετάσχει στο Eurogroup και αυτό αυτομάτως υποβαθμίζει την συνεδρίαση και μεγιστοποιεί την πίεση στους ευρωπαίους και την Αθήνα.       

Επώδυνος συμβιβασμός ή λεβέντικη προκήρυξη εκλογών

Οι διαρροές ευρωπαίων αξιωματούχων σχηματίζουν το παζλ της διαπραγμάτευσης για την β' αξιολόγηση που ουσιαστικά περιλαμβάνει το …διαρκές δίλημμα της ελληνικής κυβέρνησης, δηλαδή να οδηγηθεί σε έναν επώδυνο συμβιβασμό με την ανάληψη σκληρών μέτρων ή να προχωρήσει σε μία λεβέντικη προκήρυξη εκλογών με πολιτικό διακύβευμα την υπογραφή νέων επώδυνων μέτρων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη δήλωσε ότι δεν θα ψηφιστεί κανένα νέο μέτρο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του τόνισε ότι η επέκταση του κόφτη δεν θα σημάνει νέα μέτρα για τον ελληνικό λαό.

Το νέο ορόσημο

Οι ευρωπαίοι εταίροι  φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στα θέματα που θεωρούν αδιαπραγμάτευτα για την β αξιολόγηση και έχουν θέσει χρονικό όριο την 20η Φεβρουαρίου για την συμφωνία με την Αθήνα καθώς τότε θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Eurogroup πριν ξεκινήσει ο προεκλογικός πυρετός σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία και λίγο πριν ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Ελλάδας στα QE, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που λήγει τον Μάρτιο.
Οι εταίροι, με βάση τις διαρροές ευρωπαίων αξιωματούχων, θεωρούν ως αδιαπραγμάτευτη την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς και την νομοθέτηση μέτρων από τώρα για το 2018 και έπειτα, μεταξύ των οποίων θα είναι η μείωση των συντάξεων, τα πρωτογενή πλεονάσματα 3.5% για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια μετά το 2018, η αύξηση του ΦΠΑ και η μείωση του αφορολόγητου. Ως αντισταθμιστικά μέτρα  προτείνουν την λειτουργία του αντίστροφου κόφτη, δηλαδή την απενεργοποίηση των μέτρων εάν επιτευχθούν οι στόχοι, την ένταξη της χώρας στα QE της ΕΚΤ τον Μάρτιο και με…τυράκι την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος προκειμένου να υπάρχει ένα κίνητρο για να περάσει τα σκληρά μέτρα η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο. Επί της ουσίας οι ευρωπαίοι προτείνουν σκληρά μέτρα έναντι ρυθμίσεων για το χρέος θέτοντας επί τάπητος το δίλλημα στην κυβέρνηση «μέτρα ή εκλογές». Το Μ. Μαξίμου που φαίνεται ότι προσπαθεί να αποφύγει τις κάλπες, με δηλώσεις υπουργών,  καλλιεργεί ένα κλίμα επιτυχίας των διαπραγματεύσεων και επέκτασης του κόφτη που όμως δεν θα εφαρμοστεί ποτέ.
Από την άλλη πλευρά όμως οι εταίροι παρουσιάζουν με σαφήνεια τις θέσεις τους αφήνοντας μικρά περιθώρια ελιγμών στην Αθήνα. Στον αντίποδα τα σενάρια για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι δύο: σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή το Μ. Μαξίμου επιτυγχάνει μία επώδυνη συμφωνία και καταφέρνει να τα περάσει από την βουλή ευελπιστώντας ότι το κλίμα θα αλλάξει προς τα τέλη του έτους έχοντας ως σημαντικό όπλο κυρίως τα μέτρα για το χρέος αλλά και τις ρυθμίσεις των δανείων που θα εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες. 
Το δεύτερο σενάριο της κάλπης έχει δύο εκδοχές: σύμφωνα με την πρώτη, ο πρωθυπουργός παρουσιάζει τα  μέτρα στο κοινοβούλιο και εκεί τρείς ΄και περισσότεροι βουλευτές από την συμπολίτευση δεν ψηφίζουν τα μέτρα οπότε στήνονται κάλπες με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για αποστάτες που την έριξαν από την εξουσία. Η δεύτερη εκδοχή θέλει το Μ. Μαξίμου να επιμένει στην μη ψήφιση μέτρων οπότε η διαπραγμάτευση θα σέρνεται μέχρι και το φθινόπωρο. Οι κοινωνικές αντιδράσεις και τα άδεια ταμεία θα πιέσουν την κυβέρνηση να οδηγηθεί σε κάλπες ή θα προκηρυχτούν αμέσως  μετά την 20η Φεβρουαρίου – εάν δεν υπάρξει συμφωνία- με διακύβευμα το 4ο Μνημόνιο και τα μέτρα για περικοπές των συντάξεων που ζητούν οι δανειστές.  
THE TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου