Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» των τριακοσίων. Αυτή η πρωτοβουλία είχε προαναγγελθεί από προχθές. Τα κίνητρα; Μάλλον έχουν σχέση με την παρούσα κατάσταση των πραγμάτων. Και κυρίως επιχειρείται η στροφή του ενδιαφέροντός μας από την κατάπτυστη επιστολή μετάνοιας Ευκλείδη και Αλέξη προς πράγματα, που από το περιεχόμενό τους, δεν έχουν καμία πρακτική σημασία.
Το ότι η επιστολή Ευκλείδη και Αλέξη είναι κατάπτυστη, προκύπτει και, από τα γεγονότα που είχαν προηγηθεί της συγγραφής, από το περιεχόμενό της. Και από όσα επακολούθησαν.
Τι επακολούθησε; Η απόλυτη του τάφου σιωπή από την πλευρά του Αλέξη. Η φλυαρία και η παραφιλολογία ανωτάτων στελεχών των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Με κορυφαία; Τον γνωστό κυρ Αλέκο του φραπέ. Ονόμασε το επίδομα 350 ευρώ ως «13 σύνταξη». Και υποσχέθηκε να ξαναδώσουν τη «13η σύνταξη» και του χρόνου. Γνωστή η μαεστρία του να πλαστογραφεί την πραγματικότητα.
Ας ξαναγυρίσουμε στο «πόθεν έσχες».
Διάβασα επί τροχάδην τις δηλώσεις «πόθε έσχες» γνωστών, σε μένα, προσώπων. Τίποτα ή ελάχιστα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της ζωής τους. Αρκετοί γνωρίζουμε την καθημερινότητά τους. Πως καταφέρνουν να σβήνουνε ακόμα και εκατομμύρια από την περιουσιακή τους κατάσταση; Πως εξαερώνονται καταθέσεις υπερβολικού ύψους; Να τα ‘χουν προσφέρει στον πολιτικό αγώνα του κόμματός τους; Μάλλον δύσκολο πρέπει να είναι. Γιατί, από το νόμο, οφείλουν ν’ αναγράφουν στη δήλωσή τους και τις δωρεές που εισπράττουνε. Και τις δωρεές που χορηγούν.
Λυπάμαι…
Πρέπει να είναι διαφανή τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών. Κατ’ ουσίαν! Η δήλωση «πόθεν έσχες» πρέπει να αποτυπώνει την πραγματικότητα. Και ο έλεγχος να είναι ουσιαστικός. Χωρίς τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων. Χωρίς να κρατά τη σφραγίδα της επιτροπής πολιτικό πρόσωπο. Να αποτελείται μόνο από δικαστές. Και τα δηλούμενα στοιχεία να αποτελούν την αφετηρία του περιουσιακού ελέγχου.
Και να συγκρίνονται με τον τρόπο ζωής. Με τις δαπάνες τους. Όχι μόνο τις ταξιδιωτικές. Και πόσα και ποια ποσά στέλνονται στο εξωτερικό. Και για ποια αιτία. Και να χρησιμοποιούνται σύγχρονες τεχνικές ιχνηλάτησης του πλούτου.
Δεν ξέρω αν ο στόχος της κυβέρνησης επιτευχθεί. Δηλαδή, να ξεχάσουμε τους ευτελισμούς στους οποίους εξωθούν τη χώρα μας. Πάντως, είμαι βέβαιος, κανείς δεν θα πιστέψει τις δηλώσεις του «πόθεν έσχες». Και θα βρεθούν πολλοί που θα επιχειρήσουν να γκρεμίσουν, το όποιο κύρος απομένει ακόμα στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Όχι αδικαιολόγητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.