Στις φορολογικές δηλώσεις του 2016 θα πρέπει να ανατρέξουν 1,5 εκατομμύριο επαγγελματίες και επιτηδευματίες προκειμένου να υπολογίσουν τις ασφαλιστικές εισφορές που θα πρέπει να πληρώνουν από τον Φεβρουάριο.
Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, το υπουργείο Εργασίας δημοσίευσε στη Διαύγεια και τις αναλυτικές εγκυκλίους για τον τρόπο εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού.
Οι εγκύκλιοι περιλαμβάνουν αναλυτικά παραδείγματα για τον τρόπο εφαρμογής του νέου συστήματος.
Το πλήρες κείμενο των εγκυκλίων, μπορείτε να το δείτε εδώ.
Κανείς δεν θα πληρώσει λιγότερα από 158 ευρώ το μήνα
Κάθε μήνα που θα περνάει θα πρέπει να καταβάλλουν στον νέο ασφαλιστικό φορέα το 2,246% του ετήσιου εισοδήματος του 2015.
Όταν όμως υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις του 2017 –κάτι που σημαίνει ότι θα αποτυπωθούν τα εισοδήματα του 2016- τότε θα γίνουν «διορθώσεις» και οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογιστούν αναδρομικά με βάση τα εισοδήματα του 2016. Κανείς δεν θα μπορεί να πληρώσει λιγότερα από 158 ευρώ τον μήνα ενώ το όριο προς τα πάνω βρίσκεται στα… ύψη καθώς μπορεί να φτάσει από τα 1579 έως και τα …2223 ευρώ τον μήνα.
Στο… παρά ένα της χρονιάς που φεύγει, το υπουργείο Εργασίας άρχισε να δίνει στη δημοσιότητα –έστω και μέσω διαρροών- τις αποφάσεις και τις εγκυκλίους για την ενεργοποίηση του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Απαντήσεις δεν έχουν δοθεί ακόμη σε όλα τα ερωτήματα της αγοράς και πλέον είναι δεδομένο ότι πολλά από τα προβλήματα θα κληθεί να τα διορθώσει το υπουργείο κατόπιν εορτής.
Τι έχει αποσαφηνιστεί μέχρι τώρα:
1. Η χρονιά θα ξεκινήσει με τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών βάσει των εισοδημάτων του 2015. Θα χρησιμοποιηθεί το καθαρό φορολογητέο εισόδημα γεγονός παρήγορο για τους επαγγελματίες καθώς δεν θα υπολογίζονται τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές επί των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί στο παρελθόν.
2. Με το που θα υποβληθούν οι δηλώσεις θα γίνει συμψηφισμός. Έτσι, στο 2ο εξάμηνο, όσοι έχουν μείωση εισοδημάτων το 2016 συγκριτικά με το 2015, θα πληρώνουν λιγότερα ανά μήνα σε ασφαλιστικές εισφορές ενώ όσοι έχουν αύξηση εισοδημάτων το 2016, θα πρέπει να δώσουν ακόμη περισσότερα.
3. Υπάρχει ελάχιστο πλαφόν και μέγιστο πλαφόν. Το ελάχιστο πλαφόν είναι τα 586 ευρώ που σημαίνει ότι οι ελάχιστες μηνιαίες εισφορές ανέρχονται στα 158 ευρώ.
4. Το πλαφόν υπολογίζεται μια φορά ανεξάρτητα από το πόσες είναι οι πηγές εισοδήματος. Έτσι, αν κάποιος είναι και μισθωτός και ελεύθερος επαγγελματίας, τα εισοδήματα από τις δύο πηγές θα προστεθούν. Στο εισόδημα από το ελεύθερο επάγγελμα, δεν θα ζητηθεί το ελάχιστο πλαφόν. Έτσι, κάποιος με μισθό 10.000 ευρώ τον χρόνο και εισοδήματα από μπλοκάκι 2000 ευρώ, θα πληρώνει 45 ευρώ τον μήνα εισφορές για το μπλοκάκι του συν φυσικά τις εισφορές που παρακρατούνται από τον μισθό.
5. Σε δυσμενή θέση θα βρεθούν οι μέτοχοι των ανωνύμων εταιρειών που είναι και μέτοχοι στις εταιρείες τους. Και αυτό διότι οι εισφορές θα επιβάλλονται και επί των μερισμάτων. Αν αυτή η νέα επιβάρυνση προστεθεί στους φόρους, οι συνολικές κρατήσεις από τα μερίσματα μπορεί να ξεπεράσουν το 70%
6. Υποτίθεται ότι σε όσους έχουν μια δουλειά με μπλοκάκι, θα καλείται να συνδράμει και ο εργοδότης με τα δύο τρίτα των ασφαλιστικών εισφορών. Η σχετική εγκύκλιος που θα ξεκαθαρίζει το πώς θα γίνει αυτό, θα εκδοθεί σήμερα. Το υπουργείο Εργασίας θέλει να χρησιμοποιήσει τη βάση δεδομένων της Εργάνης. Έτσι, όποιος «μπλοκάκιας» εμφανίζεται εκεί να έχει πάνω από δύο εργοδότες, θα πληρώνει το σύνολο των εισφορών από την τσέπη του. Αν έχει μέχρι δύο εργοδότες, αυτοί θα καλούνται να δώσουν τα 2/3 των ασφαλιστικών εισφορών.
7. Η εγκύκλιος για τους αγρότες, ορίζει ότι η κατώτατη βάση υπολογισμού των εισφορών θα είναι το 70% του κατώτατου μισθού δηλαδή το ποσό των 410,2 ευρώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.