Στη στρατηγική της έντασης επενδύει η κυβέρνηση μετά την πολιτική ήττα που υπέστη από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες κηρύσσεται αντισυνταγματικός.
Η αρχική αμηχανία και ο αιφνιδιασμός που αποτυπώθηκε στην πρώτη δημόσια παρέμβαση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη αποτελούν συνειδητή επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο από μειονεκτική θέση πλέον, οχυρώνεται πίσω από το επιχείρημα της «δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης» και κηρύσσει τυφλά τον πόλεμο έναντι όλων όσων θεωρεί «εχθρούς»: Δικαιοσύνη, Μέσα Ενημέρωσης και κόμματα αντιπολίτευσης.
Χωρίς καν να έχει καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ ή έστω να έχει γίνει γνωστό το ακριβές περιεχόμενό της, η κυβέρνηση από τα πλέον επίσημα χείλη προαναγγέλει νέα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή τη Δευτέρα και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Παρά το στραπάτσο στο ΣτΕ που παραπέμπει την όλη διαδικασία για να διεξαχθεί από την αρχή με ευθύνη του ΕΣΡ, η κυβέρνηση επιμένει να νομοθετήσει, επιβάλλοντας ετήσιο ενοίκιο στους τηλεοπτικούς σταθμούς, τόσο στους υπάρχοντες όσο και στους νέους αδειοδοτημένους.
Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα κυβερνητικά στελέχη φτάνουν στο σημείο να κατηγορούν ανοιχτά τους δικαστές ότι ταυτίζονται με τη «διαπλοκή» και τη Νέα Δημοκρατία και ότι ακυρώνουν μια απόφαση που θα έδινε λεφτά στους... φτωχούς, ενώ η αλήθεια είναι πως τα χρήματα από την αδειοδότηση αποτελούν άλλη μια μνημονιακή υποχρέωση βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το περασμένο καλοκαίρι.
Οι επιθέσεις των κυβερνητικών στελεχών κατά της Δικαιοσύνης
Είναι χαρακτηριστικό ότι σειρά πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει τις επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης από χθες τα μεσάνυχτα.
Την αρχή έκανε η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία δήλωσε ότι με την απόφαση του ΣτΕ επιστρέφουμε στο προηγούμενο καθεστώς της ανομίας. «Είναι το ίδιο δικαστήριο που έκρινε συνταγματικά τα Μνημόνια που διέλυσαν την Ελλάδα και το μαύρο της ΕΡΤ και το PSI που διέλευσε τα ασφαλιστικά ταμεία», δήλωσε η κ. Γεροβασίλη σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι δεσμευτικές αλλά και οι αποφάσεις κρίνονται.
Μάλιστα η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται από τις συνέπειες που προκαλεί όπως για παράδειγμα την απομάκρυνση 15.000 παιδιών από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς που εντάχθηκαν με τα χρήματα της πρώτης δόσης των υπερθεματιστών.
Ο Νίκος Παππάς το πρωί της Πέμπτης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση «δεν κάνει πίσω, βάζει τέρμα στην ανομία του τηλεοπτικού τοπίου με την αεροπειρατεία των καναλαρχών». Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, υπάρχει αδικία στην απόφαση του ΣτΕ» και έκανε λόγο για «δομική αντίφαση του δικαστηρίου», καθώς επιστρέφει την κατάσταση στο προηγούμενο καθεστώς, το οποίο το ίδιο το δικαστήριο είχε κρίνει αντισυνταγματικό.
Αίσθηση προκαλεί και η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος δήλωσε ότι «μας προκαλεί αρνητική εντύπωση ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ευθυγραμμίστηκε με μια σαφή πολιτική θέση».
Το... σάλπισμα της επίθεσης έδωσε μέσω facebook και ο αν. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με δικαστικά πραξικοπήματα. Έχουμε πόλεμο και η αριστερά ξέρει να πολεμάει».
Για θεσμική πληγή που άνοιξε με τη συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκανε λόγο στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 Fm», ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για μία δήλωση αντισυνταγματικότητας, αλλά αυτή η απόφαση ακυρώνει την εκτελεστική εξουσία με αποτέλεσμα την επέμβαση της μίας εξουσίας στην άλλη. Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζήτησε να πέσουν οι τόνοι και υπογράμμισε πως «η απόφαση του ΣτΕ δεν κάνει νομική ερμηνεία, αλλά ενσωματώνει ένα πολιτικό επιχείρημα».
Σκληρή απάντηση των δικαστικών ενώσεων
«Στη Δημοκρατία δε νοείται κανενός είδους αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών... Κατηγορήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο για τις αποφάσεις του στα Μνημόνια, το «κούρεμα» των ομολόγων, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, σα να είναι αυτό που νομοθετεί και όχι οι μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις...» αναφέρει η Ενωση Δικαστών και
Εισαγγελέων, κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητες επιθέσεις της κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης μετά την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του Νόμου Παππά.
Εισαγγελέων, κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητες επιθέσεις της κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης μετά την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του Νόμου Παππά.
Αποστάσεις από Χρυσόγονο
«Θέλω να ελπίζω ότι δεν υπάρχει καμία ρήξη και δεν ξεκινάει κανένας πόλεμος» τόνισε, μιλώντας στον Realfm 97,8 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή αντίδραση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, στην απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Παππά. Και διερωτήθηκε: «Άλλωστε πόλεμος με ποιον και γιατί;».
Αλιβιζάτος: Ξεπερνά κάθε όριο η δήλωση Γεροβασίλη
Σε συνέντευξή του ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος είπε ότι θα συμβούλευε την κυβέρνηση να διαβάσει προσεκτικά την απόφαση του ΣτΕ.
«Οπωσδήποτε θα χρειστεί νέα νομοθετική πρωτοβουλία για να επανέλθουν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ ,αφού καταργηθεί η κρίσιμη ρύθμιση Παππά .Για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα , θα ήμουν εξαιρετικά φειδωλός πρίν διαβάσω την απόφαση του ΣτΕ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλιβιζάτος.
Για τα όσα είπε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, ο κ. Αλιβιζάτος είπε ότι «δεν είναι δήλωση κυβέρνησης, αλλά συνδικαλιστική και αυτό ξεπερνάει κάθε όριο». Ακόμα τόνισε ότι η δήλωση Γεροβασίλη σηματοδοτεί μια καινούργια φάση και θα καταγραφεί στις μαύρες σελίδες της ελληνικής δικαστικής ιστορίας. «Θυμίζει πώς αντιμετώπισαν αυταρχικές κυβερνήσεις στο παρελθόν αποφάσεις του ΣτΕ», είπε ο κ. Αλιβιζάτος.
Εκλογές και παραιτήσεις ζητά η αντιπολίτευση
Εκ μέρους της αντιπολίτευσης η μεν ΝΔ ζητάει παραίτηση Τσίπρα και εκλογές, τα δε κόμματα της κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι) ζητούν την παραίτηση του υπουργού Επικρατείας.
Για «μέγιστο θεσμικό ατόπημα» και «περίσσευμα αυταρχισμού και αλαζονείας» κατηγορεί προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας εκ νέου προσφυγή στις κάλπες. «Καλώ τους πολίτες σε δημοκρατική εγρήγορση. Είναι χρέος μας να αποκαταστήσουμε την πολιτική ομαλότητα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με εκλογές», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Αφού προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα καταθέσει άμεσα πρόταση νόμου στη Βουλή που θα επαναφέρει τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ και θα καταργεί την πρόβλεψη περί τεσσάρων αδειών, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να «αναλογιστεί, έστω και τώρα, τις ευθύνες του, ώστε να μην παραδώσει και θεσμικά διαλυμένη την ήδη οικονομικά ρημαγμένη χώρα μας.
Μαξίμου: Ας μην πανηγυρίζει τόσο πολύ ο κ. Μητσοτάκης γιατί εκτίθεται
Απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, το γραφείο του πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Ο κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει για την επαναφορά της διαδικασίας αδειοδότησης στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Και πανηγυρίζει προσπερνώντας το γεγονός ότι ο ίδιος και το κόμμα είναι που υπονόμευσαν συστηματικά, ακόμα και πριν μερικές ημέρες, την συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται για την θεσμική νομιμότητα. Ενδιαφέρεται να μην γίνει διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Και να συνεχίσει το καθεστώς αυθαιρεσίας, που η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η εγχώρια διαπλοκή επέβαλλαν επί 27 χρόνια σε βάρος του δημοσίου Συμφέροντος».
THE TOC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.