Την πρώτη μάχη της χρονιάς θα δώσουν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τετάρτη στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την παιδεία. Στο Μέγαρο Μαξίμου από την γραμμή άμυνας έχουν περάσει ήδη στην αντεπίθεση ξορκίζοντας τα σενάρια των εκλογών
Με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις Η.Π.Α το Μαξίμου έχει στον δρόμο του μια σειρά από ανοιχτά «μέτωπα» που αποτελούν το «οπλοστάσιο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το αφήγημα των πρόωρων εκλογών. Όλα αναμένεται να συζητηθούν στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου.
Το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και η Τράπεζα Αττικής, η σύγκρουση του Νίκου Φίλη με την εκκλησία, η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με το δύσκολο «παζλ» των εργασιακών, η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, οι δημοσκοπήσεις, αλλά και το θέμα του χρέους «καίνε» αυτή τη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου που έχει να περάσει μέσα από «συμπληγάδες».
Η επόμενη ημέρα από το Συνέδριο
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το Συνέδριο και οι εσωκομματικές ισορροπίες έρχονται στο προσκήνιο όσο πλησιάζουμε στην 13η Οκτωβρίου, καθώς αυτό που επιθυμεί η ηγετική ομάδα είναι η κορυφαία κομματική διαδικασία να αναδείξει τον Αλέξη Τσίπρα ισχυρότερο και να επιτευχθεί όχι μόνο διεύρυνση, αλλά και επαναπροσέλκυση των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που «ξενοκοιτάζουν» προς τα δεξιά.
Το στίγμα του έδωσε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην ημερίδα της εφημερίδας «Εποχή». Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε μεταξύ άλλων: «Η νέα αριστερά που θα πρέπει να χτίσουμε θα είναι πιο πολύ σαν την αλεπού και λιγότερο σαν τον σκαντζόχοιρο. Ο σκαντζόχοιρος, θα θυμάστε από την παλιά ιστορία, ξέρει ένα πράγμα πολύ καλά, ενώ η αλεπού ξέρει πολλά πράγματα και μπορεί να κάνει παρεμβάσεις σε πιο πολύπλοκες συνθήκες με πιο πολλές ιδέες. Πρέπει στο συνέδριο - και πριν και μετά- να αποφασίσουμε συλλογικά σε τέσσερις – πέντε σημαντικές παρεμβάσεις που αριστεροί και αριστερές - το Νοέμβριο του 2017 - είτε είναι στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, είτε είναι στη Βαρκελώνη, είτε είναι στη Νέα Υόρκη, είτε θα είναι στο Λονδίνο θα πουν: Βεβαίως συμβιβάστηκαν με αυτό το μνημόνιο, βεβαίως πήγαν πίσω σε πάρα πολλά σημεία, αλλά κοιτάξτε τι έκαναν σε αυτά τα τέσσερα - πέντε σημεία».
Όχι σε εκλογές
Διαψεύδοντας σε κάθε περίπτωση τα σενάρια πρόωρων εκλογών, το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να σημάνει και την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου της δεύτερης διακυβέρνησης. Μπορεί ο πρωθυπουργός να δέχεται εισηγήσεις για πραγματοποίηση του ανασχηματισμού ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, έτσι ώστε αυτός να πάρει ακόμα πιο ριζικό χαρακτήρα, όμως τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο αμέσως μετά τη διεξαγωγή του Συνεδρίου του κόμματος.
Στόχος της Ηρώδου Αττικού είναι να βάλει τέλος στα σενάρια του εκλογών που επιχειρεί να συντηρεί στην επικαιρότητα η αξιωματική αντιπολίτευση, προκαλώντας, όπως υποστηρίζουν ένα κλίμα πολιτικής αστάθειας. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν καλά πως κάτι τέτοιο θα γινόταν πραγματικότητα επιτυγχάνοντας μια καλή συμφωνία για το χρέος μέχρι το τέλος του έτους που θα σήμαινε την πτώση των πλεονασμάτων για το 2019 και το 2020 και παράλληλη χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας.
«Έχουμε στρατηγική καθαρή και χαραγμένη» τόνιζε κυβερνητική πηγή στο NEWS 247 η οποία αναφερόμενη στο χρέος και τα πλεονάσματα εξηγούσε «πως καμία πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Οτιδήποτε άλλο είναι μάταιο», υπογράμμιζε χαρακτηριστικά.
Το «αγκάθι» των αδειών
Αυτό που θεωρείται σίγουρο από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει κανένα βήμα πίσω. Για πολλά κορυφαία στελέχη θεωρείται ως το ζήτημα που αποτελεί την διαχωριστική γραμμή με τη ΝΔ και διαφοροποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ από το «παλιό κατεστημένο σύστημα διακυβέρνησης».
Σημαντική θεωρείται η σημερινή ημέρα όπου εκπνέει η προθεσμία των υπερθεματιστών να καταθέσουν τα χρήματα της πρώτης δόσης. «Το θέμα Καλογρίτσας για εμάς δεν υφίσταται» τονίζουν κυβερνητικά στελέχη στο NEWS 247, επισημαίνοντας πως μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάποιο ζήτημα με τον υιό Καλογρίτσα που συμμετέχει στον διαγωνισμό. Όπως διευκρίνιζαν μάλιστα αρμόδιες πηγές: "Αν κάποιος δεν πληρώσει σειρά έχει ο επόμενος".
Συνεργάτες του πρωθυπουργού βλέπουν ξεκάθαρα την προσπάθεια που γίνεται από το Μοσχάτο, ώστε η κυβέρνηση να απολέσει το «ηθικό πλεονέκτημα» που τόσο καιρό επικαλείται και προβάλλει. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που ο Νίκος Παππάς, έχοντας την απόλυτη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου, συνεχίζει να βάλει κατά της ΝΔ ταυτίζοντας την με τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών.
Σε αυτό το μήκος κύματος την προηγούμενη εβδομάδα, όπως αποκάλυψε το NEWS 247, επιχειρήθηκε από το Μαξίμου με συσκέψεις να μετριαστούν οι αντιδράσεις που υπάρχουν από τους βουλευτές σε σχέση με το θέμα των αδειών, καθώς έβλεπαν ότι καλούνται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης απολογούμενοι να υπερασπίζονται μια πολιτική, την οποία η κυβέρνηση είχε εξαρχής βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν θορυβηθεί πως κάτι στην όλη διαδικασία δεν πηγαίνει σύμφωνα με τον σχεδιασμό και όπως διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές είχαν την απαραίτητη ενημέρωση από τους νομικούς του Μεγάρου Μαξίμου.
Και μπορεί ο πρωθυπουργός να έδωσε το «σύνθημα» την προηγούμενη εβδομάδα από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, πως κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων και των ελέγχων, όμως είναι γεγονός πως οι δηλώσεις στελεχών, όπως του Παναγιώτη Κουρουμπλή ή του Βασίλη Τσίρκα δεν βοήθησαν την κατάσταση, ούτε με τις διευκρινιστικές ανακοινώσεις που εξέδωσαν στη συνέχεια.
Τα στοιχεία που έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τον Καλογρίτσα οδήγησαν την κυβέρνηση σε μια νέα γραμμή άμυνας: Ότι δηλαδή ο διαγωνισμός είναι τόσο αδιάβλητος και έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας και στάδια ελέγχου μέχρι τη στιγμή που ένας υπερθεματιστής να θεωρηθεί ότι έχει «κλειδώσει» την συχνότητά του.
Ο «πολιτικός πόλεμος» που έχει ξεσπάσει για τις τηλεοπτικές άδειες αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες με τον πρωθυπουργό να ετοιμάζει τις απαντήσεις του, από τη στιγμή που θα προκληθεί, στην προ ημερησίας συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στη Βουλή για την παιδεία. Αναμένεται να αναδείξει την μη ξεκάθαρη θέση που έχει η Ν.Δ σε σχέση με την διαχείριση της κατάστασης αν έρθει στην εξουσία, αλλά και τις πιέσεις που επιχειρεί, όπως υποστηρίζουν από την κυβέρνηση, να ασκηθούν στο ΣτΕ ενόψει της ετυμηγορίας του.
Οι «παράπλευρες απώλειες» της κόντρας με την εκκλησία
Η κόντρα Φίλη – Ιερώνυμου δεν έφερε μόνο σε αμηχανία το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δει να προκαλούνται «ρήγματα» στις σχέσεις του με την εκκλησία, αλλά έφερε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο τις μεγάλες ιδεολογικοπολιτικές διαφορές που χωρίζουν τους δυο κυβερνητικούς εταίρους.
Μετά τις σαφείς αποστάσεις του Πάνου Καμμένου από τον υπερθεματιστή Καλογρίτσα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αλλά και οι ΑΝΕΛ έχουν ταυτιστεί σαφώς με την θέση του Αρχιεπισκόπου προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Το νέο θέμα που έχει προκύψει με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, πάντως δεν δείχνει να προβληματίζει τους επιτελείς του Μαξίμου με κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ «έχει να απευθυνθεί σε ένα συγκεκριμένο ακροατήριο».
Στο προσκήνιο η οικονομία
Επειδή για άλλη μια φορά το «παιχνίδι» τόσο της ουσίας όσο και των εντυπώσεων αναμένεται να κινηθεί γύρω από το πεδίο της οικονομίας, το Μαξίμου μαζί με το επιτελείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει θέσει τρεις ξεκάθαρους στόχους οι οποίοι θα ξεκαθαρίσουν σε μεγάλο βαθμό και το πολιτικό πεδίο:
1. Ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, ώστε η κυβέρνηση να μην μπει σε «περιπέτειες» για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.
2. Ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι το αργότερο την 1η Νοεμβρίου.
3. Η πρώτη διευθέτηση του χρέους να γίνει έως το τέλος του 2016.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.