Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Eurogroup: Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης – Παραμένουν ανοιχτά θέματα

Eurogroup: Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης – Παραμένουν ανοιχτά θέματαΑπαιτείται περισσότερη δουλειά στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, στο Ασφαλιστικό, καθώς και τη λειτουργία του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία των θεσμών με τις ελληνικές Αρχές, είναι το βασικό μήνυμα που έστειλε  στην Αθηνα, το Eurogroup της Πέμπτης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του αρμόδιου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί και του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ
Ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε καλή τη συνεργασία που είχαν στην Αθηνά οι θεσμικοί εκπρόσωποι των δανειστών και η ελληνική πλευρά, τονίζοντας πως επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος.Ταυτόχρονα όμως επισήμανε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, κυρίως σε
τομείς όπως το συνταξιοδοτικό, ο κρατικός προϋπολογισμός και η έναρξη της λειτουργίας του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων Σημείωσε, τέλος, ότι το θέμα της «αποπολιτικοποίησης» της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού τομέα, βρίσκεται μεταξύ των θεμάτων στα οποία επικεντρώνουν την προσοχή τους οι δανειστές, επισημαίνοντας πως η τελευταία αλλαγή διοίκησης στη ΓΓ Δημοσίων Εσόδων έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων εταίρων. “Έχει σημειωθεί πρόοδος και σε αυτόν το τομέα και κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση” δήλωσε από την πλευρά του ο Π. Μοσκοβισί, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επερχόμενη αλλαγή της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ και στο σχεδιασμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
Από πλευράς του ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι αν συνεχιστεί η σημερινή δυναμική, η επιστροφή στην ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία θα επιτευχθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2016. Ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι η επιστροφή των τεχνοκρατών της Επιτροπής στην Αθήνα τις ερχόμενες ημέρες και η επίτευξη συμφωνίας τις ερχόμενες εβδομάδες. Αναγνώρισε ότι οι διαβουλεύσεις αφορούν “δύσκολες μεταρρυθμίσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο» όπως το συνταξιοδοτικό, επισήμανε όμως ότι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών είναι “αναγκαία” και πως οι καθυστερήσεις δε θα κάνουν “ευκολότερες” τις μεταρρυθμίσεις.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρεγκλινγκ, αναφερόμενος σε παλαιότερες δηλώσεις του για τις ανάγκες ρευστότητας της ελληνικής Οικονομίας ανέφερε ότι οι καλύτερες επιδόσεις στα έσοδα και η επιστροφές κερδών προς την Κεντρική Τράπεζα έχουν βελτιώσει την αντίστοιχη εικόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου