Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι η πρώτη αξιολόγηση έχει καθυστερήσει και η άμεση ολοκλήρωσή της είναι επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να μην υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.
Ο κεντρικός τραπεζίτης παραδέχτηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους έχει υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, και ανέφερε η επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης είναι δυνατή μόνον κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
«Προϋπόθεση είναι η επικράτηση κλίματος πολιτικής σταθερότητας και κοινωνικής συναίνεσης που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη εφαρμογή της συμφωνίας και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ενδεχόμενη αποτυχία ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι η χώρα πρέπει να αποφύγει πάση θυσία την οπισθοδρόμηση και έναν νέο φαύλο κύκλο, καθώς λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος, που οδήγησαν σε αδιέξοδα. Παράλληλα έστειλε μήνυμα για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και αποφυγή αύξησης φόρων και εισφορών.
Ο Γιάννης Στουρνάρας επικεντρώθηκε και στο τρίτο Μνημόνιο, στέλνοντας αιχμηρά μηνύματα με αποδέκτες τόσο την αντιπολίτευση όσο και την κυβέρνηση. Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ψήφισαν το καλοκαίρι την επίμαχη συμφωνία, επί της ουσίας απηύθυνε μήνυμα ψήφισης και των προαπαιτούμενων, τονίζοντας ότι η συμφωνία αποτελεί και προαπαιτούμενο.
Ο διοικητής της ΤτΕ δεν χαρίστηκε όμως ούτε στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας λάθος την τακτική της «δεν φταίμε εμείς για τα μέτρα μας τα επέβαλλαν οι δανειστές».
«Πρέπει να παραδειγματιστούμε κι από άλλες χώρες που ενώ μπήκαν μετά από εμάς σε Μνημόνιο βγήκαν νωρίτερα. Το λάθος σ’ εμάς είναι ότι δεν δεχτήκαμε ότι αυτά τα μέτρα ήταν αναγκαία για να αντιμετωπίσουμε ανισορροπίες, αλλά δημιουργήσαμε την εικόνα ότι μας τα επέβαλλαν οι δανειστές. Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία μας αρέσει δεν μας αρέσει. Βραχυπρόθεσμα δεν υπήρχε άλλη λύση όταν βρίσκεσαι εκτός αγορών», ανέφερε.
Υπάρχει περιθώριο μειώσεων στο ασφαλιστικό
Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι υπάρχει περιθώριο περικοπών αφενός διότι η Ελλάδα πληρώνει τις υψηλότερες συντάξεις στον ΟΟΣΑ και αφετέρου επειδή στην Ελλάδα υπερ-προστατεύουμε την τρίτη ηλικία σε βάρος των νέων γενεών.
«Υπάρχει περιθώριο, να κοιτάξουμε, να βάλουμε πρώτη, δεύτερη, επικουρικές και εφάπαξ για να ξέρουμε. Στην Ελλάδα υπερ-προστατεύουμε την τρίτη ηλικία σε βάρος των νέων γενεών. Έχουμε πολύ μεγάλη δαπάνη συντάξεων, άρα μικρές δυνατότητες για άνεργο, επιμόρφωση και οικογενειακές παροχές. Κανείς δεν θέλει να μειωθούν αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να επιλέξουμε το μέγεθος εκείνο και το μέσο με το μικρότερο κόστος για το σύνολο της κοινωνίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πρώτος κίνδυνος η Σένγκεν
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στο προσφυγικό, το οποίο χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, χωρίς μάλιστα να αποκλείει το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από τη συνθήκη Σένγκεν.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το προσφυγικό. Ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην κίνηση ανθρώπων και προϊόντων δεν μπορεί να αποκλειστεί και οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι καταστροφικές», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.
Ως παράδειγμα μάλιστα ανέφερε μελέτη που έχει εκπονήσει η Γαλλία για την ίδια, στην οποία υπολογίζει το κόστος επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων στην Ε.Ε. στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Μπορείτε να προσαρμόσετε ανάλογα με τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και να βγάλετε συμπεράσματα. Το κόστος πάντως θα είναι πολύ βαρύ και στη μετακίνηση εμπορευμάτων και στον τουρισμό», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.