Το σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερον επανέρχεται στο τραπέζι, ως η οδός που θα επιτρέψει στο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει την πόρτα της συναίνεσης ή ακόμη και της κυβερνητικής συνεργασίας σε περισσότερα κόμματα.
Το ενδεχόμενο αυτό εφέρετο να είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ως ένα “όπλο” για την περίπτωση που η κυβέρνηση αντιμετώπιζε προβλήματα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της.
Πληροφορίες τώρα αναφέρουν ότι στο κείμενο που πρότεινε ο πρωθυπουργός στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών αλλά και στο κείμενο που ετοίμασε η Προεδρία της Δημοκρατίας με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις θέσεων των πολιτικών αρχηγών, υπάρχει αναφορά σε αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, με την οποία διαφώνησε μόνο η Νέα Δημοκρατία.
Είχε προηγηθεί η διαρροή περί πρότασης Τσίπρα για δύο διακομματικές επιτροπές εκ των οποίων η μία φορά στη στη συνταγματική αναθεώρηση (η δεύτερη αφορά φυσικά στο ασφαλιστικό) και η πληροφορία πως ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης άφησε ανοιχτό παράθυρο συμμετοχής στην επιτροπή αυτή, υπό την προϋπόθεση να αλλάξει ο εκλογικός νόμος μέσα στο 2016.
Όπως έγραφε το News247 το ιδανικό για το Μαξίμου θα ήταν η αλλαγή του εκλογικού νόμου να περάσει στο Σύνταγμα, δηλαδή να συζητηθεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης ένα σταθερό και πάγιο εκλογικό σύστημα, αναλογικότερης λογικής.
Όμως είναι δυνατή η αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής για αλλαγή του εκλογικού συστήματος με ισχύ από τις επόμενες εκλογές, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων (ακομη και η Χρυσή Αυγή) θα ψήφιζαν ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα και άρα είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν πάνω από 200 ψήφοι.
Μάλιστα αυτό ακριβώς φέρεται να τίθεται ως προϋπόθεση κυρίως από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη για να παράσχει στήριξη σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ή και να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.
Η στροφή σε ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα όμως θα ενίσχυε τις διασπαστικές τάσεις στη ΝΔ, για αυτό και κύκλοι της ΝΔ έλεγαν πως ο εκλογικός νόμος δεν ήταν στην ημερησία διάταξη και πως η κυβέρνηση έθεσε το ζήτημα για να σκεπάσει τον ορυμαγδό στο ασφαλιστικό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.