“Ο υπαρκτός κίνδυνος είναι η χώρα να διολισθήσει σε βαθύτερη ύφεση ή και σε μακροχρόνια στασιμότητα”, αναφέρει η τριμηνιαία έκθεση (Ιούλιος- Σεπτέμβριος 2015) του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, τονίζοντας, όμως, ότι ο κίνδυνος αυτός μπορεί υπό προϋποθέσεις να ανατραπεί.
Βασικότερη προϋπόθεση είναι η εξάλειψη της αβεβαιότητας σε θέματα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, η οποία θα επιτευχθεί μόνο εφόσον ακολουθηθεί ο οδικός χάρτης του νέου Μνημονίου, σύμφωνα με την έκθεση.
» Το σημαντικότερο γεγονός του προηγούμενου τριμήνου, ήταν η συμφωνία της κυβέρνησης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) για μια νέα δανειακή σύμβαση επί τη βάσει ενός νέου, του τρίτου κατά σειρά «Μνημονίου», δηλαδή Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής.
Η συμφωνία αυτή, παρά τις πολιτικές δυσκολίες, ήταν και παραμένει, προτιμότερη από την παράταση της εκκρεμότητας ή από μια ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ) είχε εξ αρχής σημειώσει ότι η επίτευξη συμφωνίας έπρεπε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό με τους θεσμούς.
«Η συμφωνία του Αυγούστου 2015 εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της χώρας μας για τρία χρόνια. Δίνει χρόνο για να ανακοπεί η ύφεση και να ληφθούν εκείνα τα μέτρα, που θα επιτρέψουν την επιστροφή στην ανάπτυξη” αναφέρει.
“Από το Σεπτέμβριο 2015 αυξάνεται πάλι η ανεργία και η μερική απασχόληση, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη». Δυσμενής ήταν και η πορεία των ελληνικών εξαγωγών το πρώτο εξάμηνο του 2015 και της βιομηχανικής παραγωγής, που υπέστη σοβαρά πλήγματα εξαιτίας των ελέγχων κεφαλαίου.
Η μείωση των εξαγωγών μάλι- στα αναμένεται μεγαλύτερη για το δεύτερο εξάμηνο λόγω των επιπτώσεων των κεφαλαια- κών ελέγχων.
Η μείωση των εξαγωγών επηρεάζει το ρυθμό μεγέθυνσης και, οπωσδήποτε, δεν επιτρέπει στον εξαγωγικό τομέα να λειτουργήσει σταθεροποιητικά σε περιόδους περιορισμού της εσωτερικής ζήτησης λόγω λιτότητας” τονίζει η τριμηνία έκθεση και σημειώνει:
“Εστω η μετρίως θετική πορεία που καταγράφηκε το 2014 και τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015 έχει αναστραφεί. Όσον αφορά το φορολογικό σημειώνει ότι η συνεχής αύξηση φόρων δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική ειδικά σε αυτό το περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας ενώ όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα τονίζει πως παρά τα βήματα που έχουν γίνει η θέση της Ελλάδας παραμένει χαμηλή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.