Μία από τις χειρότερες ναυτικές τραγωδίες με θύματα πρόσφυγες ζει τις τελευταίες ημέρες η περιοχή του Αιγαίου, που έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο ψυχών.
Μέσα σε λιγότερο από τρία 24ωρα τουλάχιστον 48 άνθρωποι στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα ελληνικά παράλια από τα τουρκικά έχασαν τη ζωή τους. Στην πλειονότητά τους τα θύματα είναι μικρά παιδιά και βρέφη, ενώ οι έρευνες για αγνοουμένους συνεχίζονται.
Η νέα - διπλή αυτή τη φορά - τραγωδία με 22 νεκρούς μετανάστες, μεταξύ των οποίων 13 παιδιά, σημειώθηκε στο Αιγαίο.
Δεκαεννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλολίμνου και Καλύμνου το βράδυ της Πέμπτης ενώ άλλοι τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί τα ξημερώματα της Παρασκευής από τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ρόδου.
Το πρώτο ναυάγιο σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης λίγο μετά τις 11 όταν το λιμενικό ειδοποιήθηκε ότι μια ξύλινη βάρκα με μεγάλο αριθμό μεταναστών έχει ανατραπεί κάπου ανάμεσα στην Καλόλιμνο και την Κάλυμνο. Άμεσα κινητοποιήθηκαν τέσσερα πλωτά του λιμενικού, ένα σκάφος της Frontex, ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα και τρία αλιευτικά σκάφη τα οποία ξεκίνησαν την προσπάθεια διάσωσης. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διασώθηκαν 138 άνθρωποι αλλά δυστυχώς άλλοι 14 εντοπίστηκαν νεκροί ενώ λίγη ώρα αργότερα οι λιμενικοί βρήκαν άλλες πέντε σορούς στα παγωμένα νερά. Δύο άντρες, έξι γυναίκες, οκτώ παιδιά και τρία βρέφη νεκρά, είναι ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου.
Νέος συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Παρασκευής για περιστατικό στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ρόδου με τους λιμενικούς να ανασύρουν νεκρούς τρεις ανθρώπους διασώζοντας παράλληλα άλλους έξι. Σύμφωνα με τους διασωθέντες στη βάρκα επέβαιναν μαζί τους άλλα τρία άτομα τα οποία αγνοούνται.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι έντασης 5 μποφόρ. Το Λιμενικό συνεχίζει να μαζεύει πτώματα και δίπλα τους καταφτάνουν συνεχώς βάρκες με πρόσφυγες!
Λίγα 24ωρα πριν, στις 28 Οκτωβρίου, είχαν σημειωθεί πέντε ναυάγια (δύο σε Σάμο, ένα σε Αγαθονήσι και δύο σε Λέσβο) με 26 νεκρούς. Στελέχη του Λιμενικού Σώματος μιλούν για μία από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις διάσωσης μέχρι τώρα, αφού δεν ήταν μόνο οι άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ που δυσχέραιναν το έργο τους, αλλά και τα αλλεπάλληλα περιστατικά που είχαν να αντιμετωπίσουν, αναζητώντας σε όλα αγνοουμένους. Οι προβλέψεις για το μέλλον, όπως επισημαίνουν, είναι άκρως δυσοίωνες κι οι φόβοι για ναυάγια με περισσότερους νεκρούς εξαιρετικά έντονοι.
Τα κυκλώματα των δουλεμπόρων αναπτύσσονται σαν Λερναία Ύδρα
Την ώρα που η Ευρώπη ακόμη αδυνατεί να βρει μία δραστική λύση στην αντιμετώπιση του τεράστιου ζητήματος που έχει προκύψει με την διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, οι δουλέμποροι δρουν ανενόχλητοι, πλουτίζοντας με τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων, και αποφεύγουν τη σύλληψη. «Πλέον η εποχικότητα της διακίνησης έχει εκλείψει», υπογραμμίζουν στελέχη του Λιμενικού, γεγονός που σημαίνει ότι ενώ κατά τα προηγούμενα έτη τον χειμώνα, λόγω του καιρού, τα περιστατικά ήταν πολύ λιγότερα μέσα στην ημέρα, τώρα κάθε ημέρα είναι η ίδια ημέρα.
Στο βωμό του αισχρού κέρδους, οι Τούρκοι δουλέμποροι επιβιβάζουν σε σαπιοκάραβα πρόσφυγες και μετανάστες, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον επιτρεπόμενο αριθμό. Μόλις φτάσουν στα θαλάσσια σύνορα δίνουν το πηδάλιο σε έναν από τους επιβαίνοντες κι εγκαταλείπουν τους ανθρώπους αυτούς κυριολεκτικά στην τύχη τους. Επιβιβάζονται σε κάποιο φουσκωτό που τους περιμένει συνεργός τους και γυρνούν στην Τουρκία, αποφεύγοντας επανειλημμένως τη σύλληψη.
Ενδεικτική της τραγικής κατάστασης είναι πρόσφατη ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, βάσει της οποίας «από την 1η Ιανουαρίου, περίπου 570.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, η πλειοψηφία των οποίων μέσα σε μικρές φουσκωτές βάρκες στις οποίες οι διακινητές στοιβάζουν 50 ή και παραπάνω ανθρώπους με κόστος μεταξύ 1.100 και 1.400 ευρώ το άτομο».
Μάλιστα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, τις τελευταίες εβδομάδες, οι πρόσφυγες αναφέρουν ότι οι διακινητές προσφέρουν «εκπτώσεις» έως και 50% για να κάνουν το ταξίδι μέσα σε φουσκωτές βάρκες σε άσχημες καιρικές συνθήκες. Παράλληλα, έχει υπάρξει σημαντική αύξηση των επιχειρήσεων διάσωσης αλλά και των απωλειών. Φέτος, «τουλάχιστον 202 άνθρωποι έχουν πεθάνει ή αγνοούνται στα ελληνικά χωρικά ύδατα - από τους οποίους οι 102 μόνο αυτόν τον μήνα. Οι τουρκικές αρχές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 159 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται μέχρι στιγμής φέτος στα τουρκικά ύδατα».
«Ενώ ο καιρός επιδεινώνεται με σταθερό ρυθμό, οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες αναφέρουν ότι οι διακινητές στην Τουρκία ψάχνουν τώρα για μεγαλύτερες βάρκες σαν αυτή που βυθίστηκε την Τετάρτη, που θα μπορεί να μεταφέρει εκατοντάδες ανθρώπους και θα χρεώνουν από 1.800 έως 2.500 ευρώ ανά επιβάτη», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Ύπατη Αρμοστεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.