Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

«Κλείνει η ψαλίδα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ.

Ρευστό πολιτικό σκηνικό, με ντέρμπι ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα και «συνωστισμό» στη μάχη για την τρίτη θέση, καταγράφει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Στην έναρξη της σύντομης προεκλογικής περιόδου των τριών εβδομάδων, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της Νέας Δημοκρατίας με διαφορά 3%, ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε πριν από τρεις μήνες, αυτή ήταν 18%. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί σημαντικά στο 25% (τον Ιούνιο εξασφάλιζε 34,5%), ενώ η Νέα Δημοκρατία αυξάνει το δικό της και συγκεντρώνει 22% (16,5% τον Ιούνιο).

Είναι προφανές ότι η υποχώρηση στο ποσοστό του μέχρι πρότινος κυβερνώντος κόμματος αντανακλά τη φθορά που έχει υποστεί στους ψηφοφόρους ως απόρροια της μεταστροφής από την αντιμνημονιακή στάση του παρελθόντος η οποία οδήγησε στην εσωτερική ρήξη, στη διάσπαση του κόμματος και στην ίδρυση της Λαϊκής Ενότητας από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Εξι κόμματα κινούνται μεταξύ 4,5% και 6%, ενώ ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, υποχωρούν αισθητά και μένουν εκτός Βουλής.
Συγκεκριμένα, στην τρίτη θέση με 6% ισοψηφούν το Ποτάμι (από 5,5% στη δημοσκόπηση του Ιουνίου) και το ΚΚΕ (5% τον Ιούνιο). Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,5% (όσο και τον Ιούνιο) και η Λαϊκή Ενότητα με 5%, ενώ η Ενωση Κεντρώων και το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν από 4,5%. Τέλος, οι ΑΝΕΛ εξασφαλίζουν μόλις 2% (3%).
Το 5% των ερωτηθέντων εξέφρασε την πρόθεση να ψηφίσει άλλο κόμμα, ενώ 14,5% δεν ήξεραν ή δεν απάντησαν. Στα ποσοστά δεν περιλαμβάνονται η αποχή και η επιλογή άκυρο ή λευκό.
Τσίπρας - Μεϊμαράκης
Στη διαχρονική εξέλιξη της δημοτικότητας πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τεράστιο άνοιγμα της ψαλίδας του παρελθόντος έχει κλείσει. Από 70% (Τσίπρας) - 15% (Σαμαράς) που ήταν στα τέλη Μαρτίου, είναι σήμερα 29,5% για τον τέως πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και 26% για το νέο αρχηγό της Ν.Δ., Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός με 26,5% «θετικές» και «πολύ θετικές» γνώμες. Ο κ. Μεϊμαράκης συγκεντρώνει αντίστοιχα 26% και στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Σταύρος Θεοδωράκης με 21%.
Ακολουθούν η Φώφη Γεννηματά με 17,5%, οι Δημήτρης Κουτσούμπας και Πάνος Καμμένος με 14,5%, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με 11,5% και στην τελευταία θέση βρίσκεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 6%.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με την παρουσία της προέδρου της Βουλής, τη στιγμή που η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου ετοιμάζεται να αναδείξει τη δική της διακριτή πολιτική πορεία παράλληλα με τη φημολογούμενη συνεργασία με τη Λαϊκή Ενότητα. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά της, η συντριπτική πλειοψηφία (66,5%) την κρίνει αρνητικά, ενώ θετικά την βλέπει το 24,5%. Στην αντίστοιχη έρευνα που έγινε στα μέσα Απριλίου, τα ποσοστά ήταν 47,5% θετικά και 39% αρνητικά.
Αρνητικά αποτιμά η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου. Στην ερώτηση κατά πόσον η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση ωφέλησε ή έβλαψε τη χώρα, το 66,5% απαντά ότι την έβλαψε και μόλις το 14,5% θεωρεί ότι την ωφέλησε. Ανάλογη στάση τηρεί η κοινή γνώμη και έναντι της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, της δεύτερης για βουλευτικές εκλογές σε διάστημα οκτώ μηνών, και ενώ ενδιαμέσως, στις 5 Ιουλίου, είχε διεξαχθεί και το δημοψήφισμα. Το 60,5% θεωρεί ότι οι επερχόμενες εκλογές θα βλάψουν την πορεία της χώρας, ενώ το 24% θεωρεί ότι θα την ωφελήσουν.

Αποδοκιμασία της διαπραγματευτικής τακτικής
Αρνητικά αντιμετωπίζει η κοινή γνώμη τη μακρά διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους εταίρους. Στην ερώτηση κατά πόσον η στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες ήταν σωστή, το 61,5% θεωρεί ότι ήταν λανθασμένη και το 25% ότι ήταν σωστή.
Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις στο συγκεκριμένο θέμα ποικίλλουν αναλόγως της κομματικής προέλευσης. Ωστόσο, παρουσιάζει ενδιαφέρον το ότι η πλειονότητα ακόμη και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (46,5%) θεωρεί πως η κυβέρνηση έσφαλε στον τρόπο που διαπραγματεύθηκε, ενώ η μειονότητα (35%) από τους ψηφοφόρους του μέχρι πρότινος κυβερνώντος κόμματος απαντά θετικά.
Η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (74%) θεωρεί αρνητική τη στρατηγική της κυβέρνησης και μόλις το 17,5% εξ αυτών τη βρίσκει θετική. Στους ψηφοφόρους του Ποταμιού τα ποσοστά είναι 72% και 22,5%, σ’ αυτούς του ΚΚΕ 65% και 18,5%, σ’ αυτούς του ΠΑΣΟΚ 75% και 15,5%, ενώ ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ, το 57% πιστεύει ότι η στρατηγική ήταν λάθος και το 35,5% ότι ήταν σωστή.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διαχρονική εξέλιξη και τις εντυπώσεις που αποτυπώνονταν σε προηγούμενες μετρήσεις σχετικά με τη διαπραγμάτευση, καταγράφεται μια σταδιακή αλλά σταθερή πτώση από την αρχή (4-5 Φεβρουαρίου), όταν το 72% θεωρούσε σωστή τη στρατηγική της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης και το 22,5% λανθασμένη, για να φθάσει στην πλήρη ανατροπή της εντύπωσης αυτής που καταγράφεται στην τελευταία μέτρηση που δημοσιεύεται σήμερα.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου