Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

«Κόκκινα δάνεια» και αποκρατικοποιήσεις κρίνουν τις διαπραγματεύσεις

Ατυπη συνάντηση με εκπροσώπους των θεσμών είχε το μεσημέρι της Δευτέρας με πρωτοβουλία του ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 12:00 στο υπουργείο Εργασίας.

Στο μεταξύ, η Τρίτη καθορίζει το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων, καθώς αύριο θα συζητηθούν τα κρίσιμα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και των «κόκκινων δανείων». Αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν ότι εάν οι συζητήσεις για αυτά τα θέματα δείξουν σημάδια σύγκλισης, τότε είναι πολύ πιθανό μέχρι τις 17-18 Αυγούστου να μπορέσει να ψηφιστεί η νέα συμφωνία με τους δανειστές. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν εναλλακτικά σενάρια για να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 20 Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, οι θεσμοί επιμένουν στην ψήφιση νέου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων εντός του μήνα, ώστε να προχωρήσουν σε εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα εγκαίρως. Μία δόση που η κυβέρνηση επιδιώκει να φθάσει ακόμα και τα 25 δις ευρώ (περιλαμβανομένης και μίας προκαταβολής για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών).
Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι καθοριστική ημέρα για την τύχη των διαπραγματεύσεων είναι η Τρίτη. Και αυτό γιατί θα συζητηθούν τα δύο πιο «καυτά» θέματα στην παρούσα φάση:
1.  Των αποκρατικοποιήσεων. Πέραν του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και των πιθανών νέων αστοχιών, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν και στη διαμόρφωση του νέου Ταμείου που σε βάθος 30 ετών θα αναλάβει τη διαχείριση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ. Είναι σαφές ότι το εγχείρημα είναι μεγαλειώδες και η έως τώρα προετοιμασία ελλιπής για τα δεδομένα του σχεδίου. Δεν είναι τυχαίο ότι η συνάντηση μεταξύ των θεσμών και του ΤΑΙΠΕΔ αν και είχε αρχικά προγραμματιστεί για το Σάββατο, αναβλήθηκε για την Τρίτη.
2.  «Κόκκινα δάνεια». Η διαχείριση του προβλήματος είναι πολύ σημαντική, καθώς θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό που θα χρειαστούν οι τράπεζες δεν είναι σαφές (κινείται από τα 10 έως τα 25 δις ευρώ), όπως ανοικτό παραμένει και το μοντέλο που θα ακολουθηθεί στη διαχείριση των "κόκκινων δανείων". Ωστόσο, είναι κρίσιμο να κλείσει το θέμα για να προχωρήσουν οι έλεγχοι και η εκτίμηση των πραγματικών αναγκών.
Πέραν αυτών υπάρχει και το θέμα των προαπαιτούμενων μέτρων που ζητά η τρόικα. Σε αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, συμπεριλαμβάνονται η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών, οι αλλαγές γενικότερα στο φορολογικό καθεστώς που μπορούν να περάσουν άμεσα (π.χ. ψήφιση της σταδιακής αύξησης της προκαταβολής φόρου των ελεύθερων επαγγελματιών), καθώς και τροποποίηση των νόμων που υιοθετήθηκαν μονομερώς από την κυβέρνηση και από τις 20 Φεβρουαρίου και μετά.
Το νομοσχέδιο αυτό, ενδεχομένως να ψηφιστεί μαζί με την τελική συμφωνία, υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα που θέλει την κυβέρνηση και τους δανειστές να καταλήγουν στο κείμενο του νέου Μνημονίου έως τις 15 Αυγούστου. Και αυτό για να μπορέσουν να ψηφιστούν μέχρι τις 17-18 του μήνα και να εκταμιευτεί προς την Ελλάδα η πρώτη δόση του νέου δανείου.
Σε διαφορετική περίπτωση, η εναλλακτική είναι η διάθεση μίας νέας χρηματοδότησης γέφυρας τον Αύγουστου, με την Ελλάδα να παρέχει εγγυήσεις προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που τις ζητούν. Στο τραπέζι των συζητήσεων για το ποιες θα μπορούσε να είναι αυτές οι εγγυήσεις βρίσκονται τα μελλοντικά κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα λάβει η Ελλάδα. Πρόκειται για την επικρατέστερη επιλογή, δεδομένης της δυσκολίας να βρεθούν άλλες εγγυήσεις στην παρούσα φάση.
Πάντως, προς το παρόν όλοι αρνούνται επισήμως ότι υπάρχουν σκέψεις για νέα ενδιάμεση χρηματοδότηση και υποστηρίζουν ότι το μοναδικό σενάριο είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι τέτοια σενάρια τυγχάνουν επεξεργασίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων στην Ευρωζώνη, καθώς αρκετοί βλέπουν ότι δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνίας εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου