Για «παιχνίδι του δειλού» ανάμεσα στους δανειστές και στην ελληνική κυβέρνηση όπου η κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη για την ολοένα δυσκολότερη κατάσταση κάνει λόγο δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters που φέρει την υπογραφή του Πολ Τέηλορ.
Όπως επισημαίνει όλοι, πολιτικοί ένθεν κακείθεν και τραπεζίτες συμφωνούν ότι αν δεν υπάρξει το γρηγορότερο δυνατό μια συμφωνία που θα χαλαρώσει την χρηματοδοτική ασφυξία που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, τότε έρχεται ακόμη πιο κοντά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.
Και στην περίπτωση αυτή το βασικότερο είναι, όπως επισημαίνει ο Τέηλορ, να μην έχει κανείς «τα δακτυλικά του αποτυπώματα στο όπλο του εγκλήματος». Γιατί κανείς δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι εξώθησε την Αθήνα σε χρεωκοπία και σε κατάρρευση και δεν προσπάθησε να τη σώσει.
Τα πράγματα, εκτιμά ο Τέηλορ, είναι λίγο πιο εύκολα για την αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας η οποία έχει αναγνωρίσει «τον ένοχο» της ολοένα δυσχερέστερης κατάστασής της στην Γερμανία λόγω των πολιτικών αυστηρής λιτότητας που επέβαλλε στη χώρα, προκαλώντας «ανθρωπιστική κρίση». Από την πλευρά τους, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης προσπαθούν να δείξουν ότι φταίει η συμπεριφορά της νέας ελληνικής κυβέρνησης που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τα πράγματα με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε την Ελλάδα από τον εαυτό της, όμως στο τέλος από αυτήν εξαρτάται» διαμηνύουν σε όλους τους τόνους.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο «ειλικρινής», όπως χαρακτηρίζει ο Τέηλορ, Γιάνης Βαρουφάκης προσπάθησαν στην αρχή να δημιουργήσουν μια συμμαχία κατά του Βερολίνου, μέσω της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, των Βρυξελλών και των ειδησεογραφικών στούντιο μετά την εκλογή τους. Δεν βρήκαν συμμάχους εκτός των media.
Η Άνγκελα Μέρκελ, από την άλλη, έχει λελογισμένα εκφράσει καλή πρόθεση και προσπαθεί να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον κ. Τσίπρα προσωπικά, επιμένοντας όμως στην εφαρμογή όλων των συμπεφωνημένων και κυρίως και των επώδυνων μέτρων σε ασφαλιστικό, συντάξεις, αγορά εργασίας.
«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποτραπεί» το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μείνει από χρήμα, δήλωσε μετά τις συνομιλίες της με τον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα. «Από την πλευρά της Γερμανίας, είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε όλη τη στήριξη που ζητείται από εμάς. Βεβαίως όμως θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.
Αν και οι φράσεις της αυτές δημιούργησαν ελπίδες ότι η Μέρκελ όντως προσπαθεί να πιέσει στην κατεύθυνση μιας όσο το δυνατόν γίνεται βιώσιμης, και για την ελληνική κυβέρνηση λύσης, θα μπορούσε κανείς να ερμηνεύσει τις ίδιες ακριβώς φράσεις, εκτιμά ο Τέηλορ, και ως προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών της Γερμανίας ενόψει μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης της Ελλάδας.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός ως προς τη δυνατότητα της Αθήνας να αποφύγει μια χρεωκοπία ενώ οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σε έντονο τόνο, ξεκαθάρισαν ότι συμφωνία θα έρθει, και μαζί με αυτήν η οποιουδήποτε είδους χρηματοδότηση, μόνο με πλήρες πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Αν και οι ηγέτες της Ελλάδας επιμένουν πως η Ευρώπη πρέπει να υποχωρήσει και να σεβαστεί τη δημοκρατική βούληση του Ελληνικού λαού, οι πιστωτές της χώρας απαντούν πως και αυτοί έχουν δημοκρατικές εντολές από τους ψηφοφόρους τους.
Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι τα δάνεια δόθηκαν στην Ελλάδα για να σωθούν οι τράπεζες της Ευρωζώνης που είχαν αλόγιστα δανείσει τη χώρα. Οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν τις κατηγορίες αυτές λέγοντας ότι οι τράπεζες αυτές υπέστησαν ζημιές κατά το «κούρεμα» του 2012. Ο κ. Βαρουφάκης έχει διευρύνει τον κύκλο των ευθυνών, περιλαμβάνοντας και την ΕΚΤ, την οποία κατηγορεί ότι «προκαλεί ασφυξία» στην Ελλάδα στερώντας ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και περιορίζοντας σοβαρά τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους προς την κυβέρνηση. Αυτό προκάλεσε την αγανακτισμένη απάντηση του προέδρου της ΕΚΤ, ο οποίος δήλωσε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πως η στήριξη της Κεντρικής Τράπεζας προς την Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 110 δισ. ευρώ, όμως της απαγορεύεται δια Συνθήκης να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις.
Για εβδομάδες, Έλληνες αξιωματούχοι λένε στους εταίρους τους στην Ευρωζώνη πως έχουν ξεμείνει από λεφτά, βρίσκουν όμως έξτρα λεφτά για να καταβάλουν την επόμενη δόση από το δάνειό τους. «Έχουν φωνάξει “λύκος” τόσες φορές που όταν πράγματι θα χρεοκοπήσουν κανένας δεν θα τους πιστεύει», δήλωσε Ευρωπαίος διαπραγματευτής, ο οποίος θέλησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ έχει αποφασίσει ότι δεν θα είναι αυτή που θα βγάλει «την Ελλάδα από την πρίζα» και ότι θα ζητήσει πολιτική απόφαση της ΕΕ αν κρίνει ότι δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις συνέχισης του ELA στις ελληνικές τράπεζες.
Να γίνει προσπάθεια μέχρι τέλους για να αποδεχτεί έστω και με μεγάλη δυσκολία ο ΣΥΡΙΖΑ δυσάρεστα μέτρα φέρεται να επιθυμεί και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος επειδή είναι και βαθιά πεπεισμένος ότι η αποχώρηση μιας χώρας από την Ευρωζώνη θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες, δεν θέλει να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη.
Ακόμα και αν παραμείνει στην Ευρωζώνη, κήρυξη χρεοστασίου της Ελλάδας προς άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή προς την ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι μια από τις πιο πικρές στιγμές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακόμα και αν παραμείνει στην Ευρωζώνη, κήρυξη χρεοστασίου της Ελλάδας προς άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή προς την ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι μια από τις πιο πικρές στιγμές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εν μέσω αμοιβαίων αντεγκλήσεων για τους κατεστραμμένους καταθέτες της Ελλάδας και τους εξαπατημένους φορολογούμενους της Ευρώπης, ορισμένοι φοβούνται διαδηλώσεις από Έλληνες συνταξιούχους ή ασθενείς νοσοκομείων και βίαια επεισόδια στην Αθήνα. Αν συμβεί, θα υπάρξουν πολλές κατηγορίες, όμως κανένας δεν θα αναλάβει την ευθύνη, καταλήγει ο αρθρογράφος του Reuters.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.