Να μην καταργηθεί, αλλά να μπορεί να αποδοθεί ακόμα και σε συνασπισμό κομμάτων το εκλογικό πλεονέκτημα των 50 επιπλέον εδρών, εφόσον έχουν συμφωνήσει προεκλογικά μεταξύ τους σε κοινό πρόγραμμα, πρότεινε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, επαναφέροντας ανάλογη σκέψη στο παρελθόν του Ευ.Βενιζέλου
Την ιδέα για κοινή εκλογική κάθοδο Νέας Δημοκρατίας, Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ, διατύπωσε ο Γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος στα πλαίσια συζήτησης που οργάνωσε το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
Το think tank της Άννας Διαμαντοπούλου, σε συνεργασία με το ινστιτούτο Friedrich Ebert Stiftung του Γερμανικού SPD, προσκάλεσε τους εκπροσώπους από το ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθούν πάνω στο θέμα «Κυβερνήσεις Συνεργασίας: Μέθοδος, Πλαίσιο και Λογοδοσία».
Μετά τη σύντομη τοποθέτηση του καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλου – ο οποίος έθεσε τις ακαδημαικές βάσεις της κυβερνητικής συνεργασίας στη σύγχρονη Ευρώπη – και του εισαγωγικού σχολίου του Γερμανού βουλευτή Axel Schaefer σχετικά με τη Γερμανική παράδοση των μεγάλων συνασπισμών, το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των δικών μας κομμάτων οι οποίοι κλήθηκαν να ξεπεράσουν τις αντιπαλότητες τους και να συζητήσουν για μέλλον της πολιτικής συνεργασίας στη χώρα μας.
Όπως ήταν αναμενόμενο βέβαια, οι περισσότεροι εξ αυτών άδραξαν την ευκαιρία για να τοποθετηθούν επί της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας.
Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, χρησιμοποίησε το παράδειγμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κα Διαμαντοπούλου, για να σκιαγραφήσει το πόσο αποτελεσματική μπορεί να αποδειχτεί η συνεργασία δύο παραδοσιακών πολιτικών αντιπάλων. Αφού τόνισε ότι στη μεταπολιτευτική Ελλάδα «δεν καταφέραμε να διαμορφώσουμε μία κουλτούρα συνεργασίας», ο κ. Παπαμιμίκος υποστήριξε δημόσια την ανάγκη για μία μεγάλη συνεργασία μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και το Ποταμιού λέγοντας χαρακτηριστικά «πως δεν έχουμε άλλη επιλογή, πρέπει να ξεκινήσει η σύγκλιση μας προεκλογικά».
Μάλιστα, ο Γραμματέας της ΝΔ – δείχνοντας πως το συγκεκριμένο ζήτημα έχει όντως απασχολήσει τα στελέχη της Συγγρού – προχώρησε και στις πιθανές δυσκολίες του εν λόγω εγχειρήματος, υποστηρίζοντας πως «ένας συνασπισμός κομμάτων με κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό και κοινό κατατεθειμένο πρόγραμμα, πρέπει να μπορεί να πάρει το μπόνους των 50 εδρών σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές».
O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, αναφερόμενος στην δυσκολία της διαπραγμάτευσης τόνισε πως «τον Ιούνιο πρέπει να λύσουμε το μείζον ζήτημα του χρέους» και πως «τυχόν αυξήσεις στο ΦΠΑ των πεντάστερων ξενοδοχείων είναι μικρής σημασίας». Σε μία αποστροφή του λόγου του, που ξένισε και το κοινό με ορισμένους ακροατές να αντιδρούν, ο κ. Φίλης μίλησε για «την Τρόικα εσωτερικού, δηλαδή τη σύμπραξη των δύο παραδοσιακών κομμάτων και ορισμένων εγχώριων επιχειρηματιών».
Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης τόνισε κατηγορηματικά πως «πρέπει να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών» ώστε να ενισχυθεί η ανάγκη συνεργασίας. Ο Γιάννης Μανιάτης από το ΠΑΣΟΚ έστρεψε τα βέλη του προς το ΣΥΡΙΖΑ για την «αδιανόητη επιλογή του να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ και όχι με το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι». Κλείνοντας, έσπευσε να ξεκαθαρίσει βέβαια, πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πλέον λόγο να θέλει να κυβερνήσει».
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.