Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Νάξος: Ένα Αστέρι Στο Κέντρο Του Αιγαίου


Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, μέσα στην καρδιά του Αιγαίου Πελάγους. Βόρεια της Νάξου βρίσκεται η Μύκονος, ανατολικά η Δονούσα, νοτιοανατολικά η Αμοργός, νότια η Ίος και δυτικά η Πάρος. Απέχει από το λιμάνι του Πειραιά 103 ναυτικά μίλια. Διαθέτει απέραντες καταγάλανες παραλίες, γραφικά χωριά, καταπράσινες κοιλάδες και βουνά. 


Ο Γαλαξίας και ο Ναός της Δήμητρας στο χωριό Σαγκρί στην Νάξο.
Photo Credit: Constantine Emmanouilidi, Facebook Page: Infection Photography

Κατά τους Αρχαίους Έλληνες ο Δίας, πατέρας των θεών του Ολύμπου, γεννήθηκε στην Κρήτη αλλά μεγάλωσε και ενηλικιώθηκε στην Νάξο. Γι'αυτό το ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων ονομάστηκε Ζας και βρίσκεται 18 χιλιόμετρα από την χώρα της Νάξου. Μάλιστα στην κορυφή του Ζα υπάρχει επιγραφή σε βράχο με φθαρμένα πλέον γράμματα: "Όρος Διός Μηλωσίου", δηλαδή Βουνό του Δία, Προστάτη των προβάτων. Ο θεός του Κρασιού, Διόνυσος, γιος του Δία μεγάλωσε και αυτός στο ίδιο βουνό και πιο συγκεκριμένα στην Σπηλιά του Ζα. Είναι ο κατ'εξοχήν συνδεδεμένος με την Νάξο θεός. Την ανατροφή του Διονύσου ανέλαβαν οι νύμφες Φιλία, Κορωνίδα και Κλείδης. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Θησέας εγκατέλειψε την Αριάδνη στην Νάξο, η οποία τον είχε προηγουμένως βοηθήσει να σκοτώσει τον Μινώταυρο στην Κρήτη με τον όρο να την πάρει μαζί του. Ο Διόνυσος είδε την Αριάδνη και την ερωτεύτηκε. Την έκανε σύζυγο του και την οδήγησε στο όρος της Νάξου Δρίον, την σημερινή Κόρωνο, απ'όπου και ανέβηκαν μαζί στον Όλυμπο. Ο Δίας την έκανε αθάνατη. 

Ο Ναός της Δήμητρας
Photo Credit: Constantine Emmanouilidi

Αν βρεθεί κάποιος στο νησί την περίοδο της αποκριάς θα ζήσει την μοναδική εμπειρία ενός διονυσιακού γλεντιού. Στην χώρα της Νάξου, γίνεται αναβίωση εθίμων όπως ο γάμος του Διονύσου και την Αριάδνης, η περίφημη Λαμπαδηφορία, την οποία διοργανώνει η Κινηματογραφική Λέσχη της Νάξου, και όλο το γλέντι κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν την Καθαρά Δευτέρα.

Ναξιωτική Αποκριά 2015
Photo Credit: Kostas Mathioulakis Photography

Στην Νάξο επίσης λατρευόταν ο θεός Απόλλωνας ο Τραγαίος, υπήρχε και αρχαίος ναός προς τιμήν του Δηλίου Απόλλωνα. Στο νησάκι Παλάτια, τον 6ο αιώνα π.Χ., χτίστηκε ο Ναός του Απόλλωνα, από τον οποίο σήμερα διατηρούνται κάποια τμήματα μαζί με την επιβλητική πύλη του ναού, την Πορτάρα. 


Ο χώρος όπου βρίσκεται ο Ναός του Απόλλωνα συνδέθηκε από τους ξένους με τη λατρεία της Αριάδνης και του θεού Διονύσου και θεωρήθηκε τόπος που γιορτάστηκαν τα πρώτα Διονύσια. Ο μύθος της αρπαγής της Αριάδνης από τον Διόνυσο στην ακρογιαλιά των Παλατιών ενέπνευσε διακεκριμένους γλύπτες, ζωγράφους και μουσικούς που με τα έργα τους κατέστησαν τη Νάξο γνωστή σε όλο τον κόσμο.


Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου
Photo Credit: Φίλιππος Ροδίτης

Το 1207 το νησί κατελήφθη από τον Ενετό Μάρκο Σανούδο, ο οποίος ίδρυσε το Δουκάτο της Νάξου. Οι Ενετοί θα κυριαρχήσουν στη Νάξο για τρεισήμισι περίπου αιώνες εγκαθιδρύοντας ένα φεουδαρχικό σύστημα, που θα ισχύσει μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα. Σιωπηλοί μάρτυρες της λατινικής παρουσίας και κυριαρχίας στη Νάξο θα παραμείνουν τα μνημεία, που άφησαν οι κατακτητές πίσω τους: το Κάστρο της Χώρας και οι διάσπαρτοι σε όλο το νησί πύργοι. Αξίζει να εξερευνήσετε μερικούς από αυτούς: Πύργος Μπαζαίου στο Σαγκρί, Πύργος Κρίσπι-Γλέζου στη Χώρα, Πύργος Μπελώνια στο Γαλανάδο, Πύργος Ντελα Ρόκα-Μπαρότσι στη Χώρα κ.ά.

Ο Πύργος των Κρίσπι, ο μόνος που σώζεται από τους δώδεκα πύργους του Κάστρου
που είχαν χτιστεί στους μεσαιωνικούς χρόνους για να το προστατεύουν.
Photo Credit: AngelaDany, witness.theguardian.com

Το Δουκάτο της Νάξου με έδρα την νήσο Νάξο περιλάμβανε και τα νησιά Σαντορίνη, Πάρο, Αντίπαρο, Μήλο, Ίο, Κύθνο, Αμοργό, Κίμωλο, Σίφνο, Σίκινο, Σύρο και Φολέγανδρο. Μετά την δυναστεία του Μάρκου Σανούδου τη διοίκηση του δουκάτου ανέλαβε η οικογένεια των Κρίσπο μέχρι το 1566, έτος κατάλυσης του δουκάτου από τους Οθωμανούς.

Ο Πύργος της Αγιάς
Photo Credit: Ειρήνη Μαντζουράνη

Μία βόλτα στα χωριά του νησιού στοιχειώνεται από μύθους και θρύλους, καθώς και λαϊκά έθιμα που επιβιώνουν στο πέρας των αιώνων. Η Νάξος έχει πάνω από 30 χωριά, από τα οποία κάποια είναι παραθαλάσσια και κάποια είναι ορεινά. Μερικά από αυτά είναι το Σαγκρί, η Κόρωνος, οι Μέλανες, η Αγία Άννα, ο Άγιος Προκόπιος, ο Καλόξυλος, η Ποταμιά, η Γαλήνη, οι Εγγαρές, ο Δαμαριώνας, η Απείρανθος, το Φιλώτι και πολλά ακόμα.

Δεξιά φαίνεται το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, γνωστό και ως "Θεολογάκι",
 το οποίο κατά το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται μέσα σε μία μικρή σπηλιά.
Photo Credit: Κατερίνα Ν. Κοττάκη

Τα Ναξιώτικα προϊόντα έχουν κατακτήσει περίοπτη θέση στην ελληνική κουζίνα αφού φημίζονται για την ποιότητα και την γευστική εμπειρία που προσφέρουν. Εξαιρετικά τυριά, με κορυφαία την γραβιέρα και το "αρσενικό" να προκαλούν έκρηξη γεύσεων στον ουρανίσκο, ακολουθούν οι διάσημες πατάτες Νάξου, ελαιόλαδο, μέλι, λικέρ από Κίτρο και γλυκά του κουταλιού και φυσικά το "νέκταρ των θεών" που δεν είναι άλλο από το Ναξιώτικο κρασί.

Η Νάξος όπως την φωτογράφησε ο αστροναύτης Paolo Nespoli από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Photo Credit: Paolo Nespoli 

Η Νάξος, αν και δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός, έχει πολλά να προσφέρει στους ταξιδιώτες της όλες τις εποχές του χρόνου. Προσφέρει μία μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων για τους λάτρεις του αθλητισμού, αφού μπορούν να κάνουν πεζοπορία, ποδηλασία, καταδύσεις και πολλά άλλα θαλάσσια σπορ στις απέραντες καταγάλανες παραλίες. Έχει έντονη νυχτερινή ζωή, από ταβέρνες και εστιατόρια με Ελληνική μουσική μέχρι ρομαντικά μπαράκια με θέα και ξέφρενα club. Μαγεύει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που έρχονται για πρώτη φορά και μετά αποφασίζουν να μείνουν στο νησί για πάντα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου