Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

H τρόικα έστειλε τα μηνύματά της στην επόμενη κυβέρνηση

merkel_lagkarnt_giounkerΈμμεσα αλλά με σαφή τρόπο οι εταίροι έστειλαν χθες τα μηνύματά τους προς τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις κάλπες της Κυριακής. Στήριξη αλλά τηρώντας την αρχή των μεταρρυθμίσεων έναντι της αλληλεγγύης ο βασικός άξονας της ρητορικής.

Oι εταίροι της χώρας ξεκαθάρισαν χθες τη θέση τους ότι ναι μεν θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα μετά τις εκλογές, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι κι αυτή θα συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Ηταν η πρώτη φορά που η ηγεσία της τρόικας έστειλε με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που θα σχηματίσει κυβέρνηση, να μην περιμένει βοήθεια αν δεν κάνει αυτά τα οποία έχει δεσμευθεί η χώρα.
Χαρακτηριστικά, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι εξακολουθεί να ισχύει η αρχή «αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων» και εξέφρασε εμπιστοσύνη ότι οι Ελληνες θα ψηφίσουν υπεύθυνα. Στόχος της Γερμανίας, τόνισε η κ. Μέρκελ, είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και όλες οι προσπάθειες έχουν εστιαστεί σ’ αυτή την κατεύθυνση. Στο παρελθόν, πάντα η Ελλάδα επιτύγχανε τους στόχους των προγραμμάτων της, σημείωσε.
Αναφερόμενη στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι για την «ποσοτική χαλάρωση» στην ευρωζώνη, η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι – παρ’ όλα αυτά – δεν είναι η «εβδομάδα του πεπρωμένου» για το ευρώ. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η κρίση του ευρώ δεν έχει ξεπεραστεί απολύτως. «Δεν θα έλεγα ότι αυτή είναι η εβδομάδα του πεπρωμένου για το ευρώ» είπε. «Ελεγα πάντα ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί απολύτως. Αυτό ίσχυε για την περασμένη εβδομάδα, για τις τελευταίες εβδομάδες του 2014 και ισχύει ακόμη και γι’ αυτές τις εβδομάδες» πρόσθεσε. Εξάλλου, η ίδια τόνισε ότι η ΕΚΤ θα λάβει τις αποφάσεις της με απόλυτη ανεξαρτησία.
Σε πιο αυστηρό τόνο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερέστειλε ανάλογο μήνυμα από τις Βρυξέλλες. Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση, είπε, πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις των προκατόχων της και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Σε δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters o κ. Γιούνκερ είπε: «Η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας. Αλλά η Ευρώπη περιμένει επίσης ότι η Ελλάδα θα φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της έναντι των εταίρων της».
«Οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση εκλεγεί στην Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Γιούνκερ, «πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη γίνει και να μείνει πιστή στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας».
Με τη λατινική φράση pacta sunt servanda, δηλαδή οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, τοποθετήθηκε εξάλλου χθες και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στο ίδιο θέμα, σημειώνοντας ότι «οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι δεσμεύσεις της χώρας». Πάντως, ο γάλλος επίτροπος υποστήριξε ότι δεν αντιμετωπίζεται κίνδυνος Grexit και δεν απειλείται η ενότητα της ευρωζώνης. «Οποια κι αν είναι η επιλογή του ελληνικού λαού, έχουμε απαντήσεις» είπε και πρόσθεσε ότι «είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε είδους σενάριο».
Αλλά και η άλλη συνιστώσα της τρόικας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τοποθετήθηκε χθες με δηλώσεις της επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ σ’ ένα από τα επίμαχα θέματα του προεκλογικού διαλόγου στην Ελλάδα, το κούρεμα του χρέους. Οι δηλώσεις Λαγκάρντ πάγωσαν όσους περίμεναν άνευ όρων υποστήριξη εκ μέρους του ΔΝΤ στην προσπάθεια κουρέματος του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο συνέντευξής της στην ιρλανδική εφημερίδα «Irish Times», η κυρία Λαγκάρντ είπε ότι «επί της αρχής, οι συλλογικές προσπάθειες είναι ευπρόσδεκτες, αλλά παράλληλα το χρέος είναι χρέος και είναι ένα συμβόλαιο».
Λέγοντας για συλλογικές προσπάθειες, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφερόταν στην πρόταση Τσίπρα για τη σύγκληση διάσκεψης, στα πρότυπα της συνάντησης του Λονδίνου το 1953 στην οποία οι δυτικές δυνάμεις συμφώνησαν να κουρέψουν το χρέος της Γερμανίας κατά 50%. Αλλά η κυρία Λαγκάρντ είπε χθες ότι «η αθέτηση πληρωμών, η αναδιάρθρωση και η αλλαγή των όρων, όλα έχουν συνέπειες στην υπογραφή και την αξιοπιστία της υπογραφής» που υπάρχει στο συμβόλαιο, το οποίο αποτελεί το χρέος.
Η γαλλίδα επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού δεν απάντησε αν θεωρεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας βιώσιμο ή όχι.
Ακόμη είπε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να δεχθεί την απεριόριστη αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί ανακούφιση. «Ελπίζουμε ασφαλώς», είπε, «ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την ανάκαμψη της Ευρώπης. Αυτό χρειάζεται. Δεν μπορεί να είναι το μόνο το οποίο θα γίνει, αλλά (η ΕΚΤ) πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει».
Σε ανάλυσή της για τις ελληνικές εκλογές, χθες, η Morgan Stanley αναφέρει ότι η ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ταυτόχρονη παραμονή στο ευρώ και αναίρεση του προγράμματος του Μνημονίου, είναι μια «αδύναμη τριάδα» που δεν θα μπορέσει να σταθεί. Ενα από τα τρία θα πρέπει να φύγει, υποστηρίζει ο οίκος αξιολόγησης, που μιλά για έναν πιθανό συμβιβασμό, περιλαμβανομένου ενός ήπιου κουρέματος του χρέους. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, με προοπτική 3-6 μηνών η διαδικασία κάθε άλλο παρά ομαλή δείχνει.
Ο οίκος αναφέρεται, επίσης, στην επικείμενη ανακοίνωση μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης εκ μέρους της ΕΚΤ, λέγοντας ότι η συμμετοχή της Ελλάδας μπορεί να υπάρξει μόνο υπό την προϋπόθεση μίας ακόμη παράτασης του Μνημονίου. Πράγματι, τραπεζικές πηγές αποκλείουν το ενδεχόμενο να συμφωνήσει ο κ. Ντράγκι στη συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα, αν δεν είναι βέβαιος ότι θα συμμετέχει σε κάποιου είδους πρόγραμμα. Ετσι, στην πολυαναμενόμενη απόφαση της Πέμπτης ενδέχεται να υπάρχει ειδική αναφορά για την Ελλάδα, η οποία να συναρτά τη συμμετοχή της με μια μετεκλογική παράταση του προγράμματος. Τις προηγούμενες ημέρες, πάντως, κυκλοφόρησε και το σενάριο του αποκλεισμού της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου