Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

«Ο Γιώργος μεθόδευσε την αποχώρησή του, δεν ανατράπηκε»

xtyphma-ston-papandreoy-kai-anoigma-ston-syriza-apo-ton-benizeloΣτο αντίπαλο στρατόπεδο και στο Κίνημα, συνεχίζουν να «ροκανίζουν» το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, ανακαλώντας «μνήμες ανατροπής» του Γιώργου Παπανδρέου τον Νοέμβριο του '11. Οι στενοί του συνεργάτες υποστηρίζουν ότι ο Γιώργος ανατράπηκε και εσωτερικά και εξωτερικά. Επικαλούνται, μάλιστα, τη δημοσκοπική υπεροχή του ΠΑΣΟΚ την περίοδο εκείνη και δείχνουν την πτωτική πορεία που ακολούθησε η Χαριλάου Τρικούπη, μετά την αποχώρηση του κ. Παπανδρέου από τα τότε γραφεία της Ιπποκράτους. 

Τον ισχυρισμό αυτό απορρίπτει το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας με νόημα ότι υπάρχει και η εκδοχή ότι ο Γ. Παπανδρέου «μεθόδευσε την αποχώρησή του από τη σκηνή, μη αντέχοντας άλλο το βάρος των δικών του λανθασμένων επιλογών, ενώ είχε παραπλανήσει ακόμη και τους στενούς του συνεργάτες». 

Το ΠΑΣΟΚ επικαλείται, μάλιστα, σύγγραμμα του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Παπανδρέου με τίτλο «Η Εποχή της Δοκιμασίας». Ο Χάρης Καστανίδης γράφει (σελ. 116-121): 
«Το πρωϊνό της 15ης Ιουνίου 2011 η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι. Ο Τύπος υπενθύμιζε τη γενική απεργία, τους «αγανακτισμένους», τις συγκεντρώσεις και τον αποκλεισμό της Βουλής από διαμαρτυρόμενους, καθώς ξεκινούσε η συζήτηση τουΜεσοπρόθεσμου Προγράμματος στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Από μια αίσθηση αβεβαιότητας επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό γύρω στις 11 το πρωί. Ήταν στο γραφείο του στη Βουλή και, κατά τη συνομιλία μας, επιβεβαίωσε όσα είχαν συμφωνηθεί το προηγούμενο βράδυ. Η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε ορισθεί για τη μία το μεσημέρι, αλλά είχε την πρόθεση να επικοινωνήσει νωρίτερα με την Αλ. Παπαρήγα και τον Γ. Καρατζαφέρη και, αν προλάβαινε, με τον Φ. Κουβέλη […] προϊόντος του χρόνου, η ένταση στο Σύνταγμα κορυφωνόταν. Το συγκεντρωμένο πλήθος ήταν μεγάλο και το τρίγωνο Βουλής, Μεγάρου Μαξίμου και Προεδρικού Μεγάρου βρισκόταν σε κατάσταση πολιορκίας. Αιφνιδιαστικά, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης άρχισαν να μεταδίδουν πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός, κατά τη συνομιλία του με τον Α. Σαμαρά, δέχτηκε να παραιτηθεί, για να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης σωτηρίας, χωρίς τη συμμετοχή του ίδιου. Στην πρόταση εθνικής συνεννόησης, που απηύθυνε ο Παπανδρέου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Σαμαράς έθεσε όρο την παραίτηση του εκλεγμένου πρωθυπουργού και την επιλογή άλλου, κοινής αποδοχής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ως πρόσθετο όρο τη διενέργεια εκλογών σε έναν χρονικό ορίζοντα τριών-τεσσάρων μηνών μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Παρακολούθησα να εξαπολύεται η είδηση και δεν πίστευα στ’ αυτιά μου. Έμειναεμβρόντητος από την απρόσμενη τροπή των πραγμάτων. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Παπανδρέου, αλλά μάταια. Δεν σήκωνε ούτε το πορτοκαλί τηλέφωνο. Πολλοί υπουργοί, που με ζήτησαν για να μάθουν αν γνώριζα τι συνέβη, μου επανέλαβαν ότι και οι δικές τους προσπάθειες να μιλήσουν μαζί του απέβησανάκαρπες. Δεν ήμουν βέβαιος για την αλήθεια όσων μεταδίδονταν, καθώς οι κινήσεις που αποφασίστηκαν στο Καστρί δεν περιελάμβαναν κανένα σενάριο παραίτησης του Παπανδρέου.
Ενόσω περίμενα στο σκοτάδι για το τι συνέβη και ανησυχούσα για την επίμονη σιωπή του πρωθυπουργού, μου τηλεφώνησε ο γραμματέας του κόμματος Μ. Καρχιμάκηςκαι με ενημέρωσε ότι μίλησε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο Γ. Πεταλωτής, που βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον Ν. Αθανασάκη, επιβεβαίωσε στον Καρχιμάκη ότι ο Παπανδρέου δεν απέκλεισε ούτε την παραίτησή του, ώστε να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας».

Η ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη παραπέμπει, επίσης, σε ρεπορτάζ της εποχής σύμφωνα με τα οποία, ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε 20λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, του έκανε πρόταση να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση, υπό το βάρος της κοινωνικής αντίδρασης και του Βατερλώ των Καννών.
Ο κ. Παπανδρέου θα δεχόταν, μάλιστα, να μην είναι εκείνος Πρωθυπουργός, ζητώντας από τον κ. Σαμαρά να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό της ατζέντας των προτεραιοτήτων και των προσώπων μιας τέτοιας κυβέρνησης. Κορυφαίες πηγές από τη Ν.Δ. τόνιζαν ότι ο κ. Σαμαράς πρότεινε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, και παραδέχονται ότι ο Πρωθυπουργός του πρότεινε να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου