Έντονη κινητικότητα παρατηρείται σε όλους του πολιτικούς χώρους, ενόψει της τρίτης ψηφοφορίας για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα διεξαχθεί το μεσημέρι της Δευτέρας και η οποία αναμένεται να είναι άκαρπη, όπως και οι δύο προηγούμενες , παρότι αυτή τη φορά απαιτούνται 180 ψήφοι κι όχι 200, όπως στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες.
Μεγάλη είναι η κινητικότητα και στο χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς, με την παράσταση να «κλέβει» η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ιδρύσει νέο κόμμα, στην περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Γύρω και δίπλα από τον πρώην πρωθυπουργό κινούνται και άλλα στελέχη του χώρου, με στοχεύσεις που δεν ταυτίζονται με εκείνες του κ. Παπανδρέου, αλλά διατηρούν επαφή μαζί του. Μεταξύ αυτών η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει συντονίσει τον βηματισμό της με τον Γιώργο Φλωρίδη.
Η κ. Διαμαντοπούλου συναντήθηκε το προηγούμενο διάστημα με τον πρώην πρωθυπουργό και πληροφορίες από το περιβάλλον της αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί τη συμπόρευση της πρώην Επιτρόπου. Η ίδια, πάντως, φέρεται να διστάζει και η διστακτικότητά της οφείλεται, κυρίως, στα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στο νέο εγχείρημα του κ. Παπανδρέου. «Δεν γίνεται να πάμε μόνο με τον Καρχιμάκη και τον Πετσάλνικο» φέρεται να είπε.
Ούτως ή άλλως, πάντως, το θέμα των προσώπων που θα στελεχώσουν το κόμμα που θα ιδρύσει ο κ. Παπανδρέου, είναι κάτι που απασχολεί τους πάντες, ακόμα και στελέχη που έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι τάσσονται στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Διαμαντοπούλου, η οποία θεωρεί ότι τα πρόσωπα που αναφέρονται δεν μπορεί να είναι η βιτρίνα του νέου κόμματος, προωθεί μια νέα ιδέα, την οποία προτίθεται να προτείνει και στον ίδιο τον κ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με την ιδέα αυτή κανένας δεν έχει σοβαρή τύχη αν κατεβεί στις εκλογές μόνος του. Και, όπως λέει, δεν είναι τίποτα αν ο κ. Παπανδρέου πάρει 4% και εκλεγεί βουλευτής.
Την ιδέα της κ. Διαμαντοπούλου, φέρεται να συμμερίζεται και ο Γιώργος Φλωρίδης. Η πρόταση της πρώην Επιτρόπου είναι: η ίδια, ο κ. Φλωρίδης και ο κ. Παπανδρέου, ενδεχομένως και άλλοι που θα βρουν ενδιαφέρουσα την ιδέα, να συμπορευτούν με «το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, ως συνεργαζόμενοι, όπως ο Σπύρος Λυκούδης, διατηρώντας ο καθένας την αυτονομία του.
Ένα τέτοιο σχήμα, εκτιμά η κ. Διαμαντοπούλου, μπορεί να συγκεντρώσει περί το 15% του εκλογικού σώματος και να παίξει το ρόλο του ρυθμιστή, μετεκλογικά, παρεμποδίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να λάβει καταστροφικές αποφάσεις.
Η πρόταση της κ. Διαμαντοπούλου, πάντως, είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή, για πολλούς λόγους. Σημαντικός μεταξύ αυτών, ίσως ο σημαντικότερος, είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο του ρυθμιστή, αλλά, πρωτίστως, να επαναφέρει στο προσκήνιο τις αρχές και αξίες του, οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν όταν εξελέγη πρωθυπουργός, λόγω της κρίσης στην οποία βρέθηκε η χώρα, αλλά και του σύντομου βίου της κυβέρνησής του, η οποία, στην ουσία, ανατράπηκε, όπως θεωρεί ο ίδιος, με τη συνεργασία εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.