"Οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου απέτυχαν να εκλέξουν νέο πρόεδρο στον αποφασιστικό τελευταίο γύρο της ψηφοφορίας, αφήνοντας την χώρα αντιμέτωπη με μία πρόωρη εκλογική διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να εκτροχιάσει το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης που χρειάζεται για να καλύψει τις υποχρεώσεις της", μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
"Το χρηματιστήριο της Αθήνας υποχώρησε κατά περισσότερο από 11% μετά το αποτέλεσμα (της τρίτης ψηφοφορίας), καθώς οι αγορές ανησυχούν για την έλευση στην εξουσία του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Σύριζα", αναφέρει στο πρώτο του τηλεγράφημα, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Και τα νέα δημοσιεύματα "τρομολαγνείας" συνεχίζονται:
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του του Skynews, η χώρα μας επιστρέφει στην κρίση μετά την αποτυχία να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Όπως αναφέρει το δίκτυο ενημέρωσης, οι αγορές σημειώνουν απώλειες καθώς οι επενδυτές φοβούνται πως η νέα κυβέρνηση θα απορρίψει τους όρους της οικονομικής διάσωσης της χώρας μετά την προκήρυξη των νέων εκλογών στις 25 Ιανουαρίου.
Το δίκτυο του CNΝ από την άλλη, έβγαλε έκτακτο δελτίο ενημέρωσης το οποίο είχε τον τίτλο: Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα μετά την αποτυχία να εκλέξουν τον νέο Πρόεδρο που είχε υποδείξει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Οι Financial Times έχουν τίτλο "H ελληνική ψήφος οδηγεί σε πρόωρες εκλογές" ενώ ο τίτλος του BBC στην έκτακτη είδηση του, ήταν "H ελληνική ψήφος οδηγεί σε πρόωρες εκλογές".
"Η οικονομία της Ελλάδας έχει αρχίσει να ανακάμπτει μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Αλλά οι Έλληνες έχουν υπομείνει χρόνια λιτότητας και το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις, θέλει την επαναδιαπραγμάτευση τον όρων του τεράστιου πακέτου διάσωσης από ΕΕ-ΔΝΤ", σημειώνεται στο άρθρο του BBC, ενώ γίνεται αναφορά και στη μεγάλη πτώση του Χρηματιστηρίου.
"Αυτά είναι κακά νέα για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη" δηλώνει ο Raimund Saxinger, του γερμανικού Trust Investment GmbH στο Bloomberg και συμπληρώνει:
"Το επόμενο θέμα που πρέπει να παρακολουθούμε είναι πως θα εξελιχθεί η προεκλογική εκστρατεία και οι δημοσκοπήσεις τις επόμενες εβδομάδες".
Η Wall Street Journal τονίζει πως "οι εξελίξεις δημιουργούν και πάλι φόβους για την σχέση της χώρας με τους διεθνείς πιστωτές.
Η διχόνοια ανάμεσα στους πιθανούς μετεκλογικούς εταίρους τόσο για το ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τη Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά περιπλέκουν τις προοπτικές, αυξάνοντας τον κίνδυνο να είναι πολύ βραχύβια η όποια νέα κυβέρνηση".
Η γερμανική Bild γράφει: "Αθήνα: Η προεδρική εκλογή απέτυχε και τρίτη φορά" και αναφέρει ότι θα διενεργηθούν πρόωρες εκλογές τέλος Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου".
Από τη δική του μεριά, το Spiegel αναφέρει: "Ο Δήμας αποτυγχάνει ξανά - Εκλογές στις αρχές του 2015".
"Η Ελλάδα οδηγείται σε εκλογές καθώς οι βουλευτές απέτυχαν να εγκρίνουν τον Πρόεδρο", είναι ο τίτλος της Deutsche Welle.
Οι πρόωρες εκλογές αυξάνουν τους φόβους ότι θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο το οικονομικό σχέδιο διάσωσης της χώρας, προστίθεται στο άρθρο.
Για "επικίνδυνη προεδρική εκλογή" έκανε εξ αρχής λόγο η Süddeutsche Zeitung, η οποία, αναφερόμενη στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και στο μικρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείει να επαναληφθεί το σενάριο του 2012 όταν χρειάστηκαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις για να σχηματίσει κυβέρνηση η ΝΔ.
Σε αυτά τα συμφραζόμενα η εφημερίδα σχολιάζει ότι "η Ελλάδα βρίσκεται πιθανότατα αντιμέτωπη με μια νέα περίοδο παρατεταμένης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας".
Στις προειδοποιήσεις του Β. Σόιμπλε αλλά και άλλων Ευρωπαίων πολιτικών αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σχολιάζοντας:
"Μπορεί οι Ευρωπαίοι να είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν στήριξη στην Ελλάδα και την ερχόμενη χρονιά. Αναμένουν ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά. Το Βερολίνο εμφανίζεται ανυποχώρητο. Σε αντίθεση με το παρελθόν, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποσταθεροποιήσει το σύνολο της ευρωζώνης, λένε κυβερνητικοί κύκλοι. Μπορεί τις τελευταίες εβδομάδες οι ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα να δέχθηκαν πιέσεις. Ωστόσο αυτό δεν επηρέασε την Πορτογαλία και την Ισπανία".
Ενόψει πολιτικού σεισμού;
"Νίκη ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες για τη χώρα"
Στην ηλεκτρονική της έκδοση η ίδια εφημερίδα φιλοξενεί εκτιμήσεις Γερμανών αναλυτών για τις συνέπειες ενδεχόμενων πρόωρων εκλογές στην Ελλάδα. Αρκετά καθησυχαστικός εμφανίζεται ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μαρσέλ Φράτσερ, ο οποίος εκτιμά ότι ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για την Ελλάδα:
"Μπορεί μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλούσε βραχυπρόθεσμα οικονομική ζημία, μακροπρόθεσμα όμως θα μπορούσε να προκαλέσει έναν απολύτως αναγκαίο πολιτικό σεισμό και αλλαγές», λέει ο Γερμανός ειδικός προς την Handelsblatt, προσθέτοντας ότι "μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πολιτικά ακραίος, αλλά αναμφίβολα είναι αρκετά έξυπνος για να καταλάβει ότι ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ ή ένα ανεξέλεγκτο κούρεμα θα οδηγούσαν σε οικονομική καταστροφή".
Διαφορετική είναι η ανάγνωση του αναλυτή της Deutsche Bank Νίκολαους Χάινεν ο οποίος είπε προς την εφημερίδα ότι "ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κλονίσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να επηρεάσει αρνητικά τις αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας".
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιεργκ Κρέμερ ο οποίος εκτιμά ότι σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να υπάρξει επιβράδυνση στην υλοποίηση των "ήδη ανεπαρκών μεταρρυθμίσεων".
(Με πληροφορίες από: ΑΜΠΕ, Deutsche Welle)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.