Η αυτοδύναμη εκλογή του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη στην προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, μετά την ανάδειξη του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού στην ΕΝΠΕ, προσφέρει στην κεντροδεξιά ένα απάνεμο πολιτικά λιμάνι στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης για την επόμενη πενταετία. Σηματοδοτεί όμως και την αποφυγή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ της συνεργασίας με το “βαθύ” ΠΑΣΟΚ.
Ο Γαβριήλ Σακκελαρίδης, που τον περασμένο Μάιο είχε κάνει την έκπληξη στο δήμο Αθηναίων περνώντας στο δεύτερο γύρο με υψηλό ποσοστό και απειλώντας σοβαρά το Γιώργο Καμίνη, είχε ήδη εδώ και τρεις ημέρες απορρίψει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του δημάρχου Αθηναίων για συνεργασία με στόχο τη δημιουργία ενός “αντιδεξιού μετώπου” στην ΚΕΔΕ. Άλλωστε από μία τέτοια συμμαχία θα επωφελούνταν μάλλον περισσότερο το ΠΑΣΟΚ, ενώ και θα προκαλούσε δυσαρέσκειες και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και θα άφηνε “στίγμα” στον ίδιο τον κ.Σακκελαρίδη που ως νέο πρόσωπο έχει κάθε λόγο να θεωρεί πως έχει πολιτικό μέλλον.
Η πραγματικότητα άλλωστε απέδειξε χθες κατά την ψηφοφορία για την ανάδειξη των εκλεκτόρων του προέδρου της ΚΕΔΕ ότι τα σενάρια περί δυνατότητας αντιμετώπισης του κ.Πατούλη με τη συσπείρωση των υπόλοιπων δυνάμεων εναντίον του δεν είχαν βάση, καθώς η παράταξη με επικεφαλής το δήμαρχο Αμαρουσίου συγκέντρωσε την αυτοδυναμία με άνεση.
Τα τελικά αποτελέσματα της γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ χθες έχουν ως εξής:
Το Κίνημα για την Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση έλαβε 251 ψήφους και 16 από τις 31 έδρες. Η παράταξη των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ Μπουτάρη- Καμίνη, 124 ψήφους και 8 έδρες. Ο συνδυασμός κεντροαριστερών δημάρχων με υποψήφιο τον προερχόμενο από την αριστερά δήμαρχο Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη, 51 ψήφους και 3 έδρες. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ 47 ψήφους και τρεις έδρες. Η ομάδα του ΚΚΕ πήρε 11 ψήφους και δεν έβγαλε καμία έδρα.
Αν και στο Κίνημα δε συμμετείχαν μόνο δήμαρχοι προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και σημαντικός αριθμός πασόκων, στη Συγγρού έχουν λόγους να χαίρονται για τη νίκη Πατούλη, διότι εκτός των άλλων τα θεσμικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης θα αποτελούν μία πολιτική σταθερά για την επόμενη πενταετία σε ένα τοπίο διαρκώς μεταβαλλόμενο και ενώ θα μεσολαβήσουν πιθανότατα εκλογές με άγνωστες συνέπειες στον πολιτικό χάρτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.