Σενάριο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ βρίσκεται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Καλά πληροφορημένες πηγές από Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου επιβεβαιώνουν ότι έσπασε ο πάγος και αφήνουν να εννοηθεί ότι "όλα είναι ανοικτά τώρα για την επόμενη μέρα των εκλογών" όποτε αυτές γίνουν. Την ίδια ώρα, η Μαρία Ρεπούση αποκαλύπτει τις ζυμώσεις στο κόμμα της ΔΗΜΑΡ και δηλώνει για πρώτη φορά ότι η κοινή κάθοδος ΣΥΡΙΖΑ- ΔΗΜΑΡ στις εκλογές είναι αναγκαία για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης για να βγει η χώρα από αδιέξοδο.
Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
1. Ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις Ευρωεκλογές, παρά το γεγονός ότι βγήκε πρώτο κόμμα, βρέθηκε σε στρατηγικό αδιέξοδο, για από το αποτέλεσμα διαπίστωσε ότι δεν είχε εταίρο να συγκυβερνήσει σε περίπτωση που η χώρα οδηγούνταν σε πρόωρες εκλογές. Αυτός είναι και ο λόγος, όπως επισημαίνει άνθρωπος του περιβάλλοντός του, που μέχρι και τον Αύγουστο κρατούσε χαμηλούς τους τόνους της σύγκρουσης με την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να δεχτεί κριτική ότι “τρόμαξε με την πρωτιά και εξαφανίστηκε”. Πριν τις Ευρωεκλογές είχε επενδύσει στην προοπτική ότι η ΔΗΜΑΡ θα μπορούσε να κρατηθεί στο 3-4% και να τη χρησιμοποιήσει ως μικρό εταίρο στις εθνικές εκλογές. Η ΔΗΜΑΡ όμως κατέρρευσε, προκαλώντας αμηχανία στην Κουμουνδούρου, η οποία -να θυμίσουμε- από την περασμένη άνοιξη είχε σταματήσει τις επιθέσεις στο Φώτη Κουβέλη και το κόμμα του. Αξίζει να σημειωθεί,ότι το σενάριο συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ ως σοβαρή,προοπτική από την ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπήρχαν μόνο στο τραπέζι προτάσεις για ψήφο ανοχής από το κόμμα του Πάνου Καμμένου.
2. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες όμως τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Στην Κουμουνδούρου είναι κυρίαρχη η άποψη ότι η Δημοκρατική Παράταξη που θα αποτελέσει σύντομα την μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ είναι ο μόνος έστω μακρινός συγγενής του ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσε την επόμενη μέρα να είναι στρατηγικός εταίρος για το σχηματισμό κυβέρνησης. Μόνο εμπόδιο είναι η κακή σχέση των δύο προέδρων, του Αλέξη Τσίπρα και του Ευ. Βενιζέλου, ένα εμπόδιο που σταδιακά όμως αρχίζει να ξεπερνιέται, καθώς η προοπτική εξουσίας όπως λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα αμβλύνει τις παλιές μεγάλες αντιθέσεις. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Σκουρλέτης έχει σταματήσει τις τελευταίες μέρες να επαναλαμβάνει τη γνωστή φράση του ” η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου” και λέει μόνο πως “πρέπει να φύγει η κυβέρνηση Σαμαρά”. Στελέχη της ΝΔ επισημαίνουν με έμφαση ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει πληροφορηθεί αυτές τις παρασκηνιακές κινήσεις και γι’αυτό στην ομιλία του για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος άφησε αιχμές εναντίον του ΠΑΣΟΚ και έσπευσε να πει ότι το δικό του κόμμα είναι η Δημοκρατική Παράταξη.
3. Στο ΠΑΣΟΚ τώρα, οι σκληροί πολέμιοι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν τάσεις αναδίπλωσης, καθώς διαπιστώνουν – όπως χαρακτηριστικά λέει βουλευτής περιφέρειας- ότι πολλοί ψηφοφόροι του κόμματος (πλην εκείνων του σκληρού εκσυγχρονιστικού μπλοκ) θα επιθυμούσαν συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αποδυναμώσουν την “κατηγορία” ότι είναι το δεκανίκι της Δεξιάς και να μπορούν ευθαρσώς να δηλώνουν ” ότι εμείς είμαστε παράγων σταθερότητας που συνεργαζόμαστε με το πρώτο κόμμα για να διασφαλίζουμε την ομαλή πορεία της χώρας και την Ευρωπαϊκή πορεία της”. “Μην ξεχνάτε -έλεγε ο ίδιος βουλευτής- ότι τη δική μας πολιτική εφήρμοσε ο Σαμαράς και όχι εμείς τη δική του, καθώς δεν υπήρχε Σχέδιο Β για την παραμονή της χώρας στην “Ευρωζώνη”.
4. Στη ΔΗΜΑΡ τώρα η συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι μονόδρομος. Τα στελέχη που απέμειναν στην Αγίου Κωνσταντίνου υπό τον Φώτη Κουβέλη εκτιμούν πως η παραμονή τους στην πολιτική σκηνή περνά μέσα από τη συνεργασία των δυνάμεων Αριστεράς και Κεντροαριστεράς. Στέλεχος του κόμματος υποστηρίζει ότι η παραπάνω δήλωση της Μαρίας Ρεπούση δεν είναι προσωπική της άποψη αλλά απηχεί τη γνώμη πολλών συντρόφων της και ενδεχομένως του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος θα μπορούσε κατά το ίδιο στέλεχος, να προχωρήσει στην αυτοδιάλυση τού κόμματος του και να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ μια που ο νόμος στη συνεργασία κομμάτων δεν επιτρέπει το μπόνους των 50 εδρών. (Αντίστοιχα κινήθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη με τη ΝΔ στις εκλογές του 2012).
5. Τα σενάρια αυτά τα γνωρίζουν καλά Βρυξέλλες και Βερολίνο. Κορυφαίοι παράγοντες της Κομισιόν και επιτελείς της καγκελαρίας δεν εμφανίζονται κατ´ αρχήν αρνητικοί, καθώς επιθυμούν να υπάρξει στην Ελλάδα κυβέρνηση μετά τις εκλογές και να αποφευχθούν οι συνεχείς αναμετρήσεις. Οι παλαιότερες απόψεις που είχαν διατυπωθεί από Ευρωπαίους πολιτικούς για ενδεχόμενη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ υποχωρούν αφού από τις κατ´ ιδίαν συναντήσεις που είχαν με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν πως αυτή την ώρα τουλάχιστον δεν υπάρχει έδαφος για μια τέτοια συζήτηση. Εκτιμούν μάλιστα- όπως χαρακτηριστικά λέει καλά πληροφορημένη πηγή στις Βρυξέλλες- ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν μέσα σε ακραία πόλωση ώστε δεν θα αφήνουν περιθώρια ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.