Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά το πρωί της Τρίτης μεταξύ του Υπ. εργασίας Γ. Βρούτση και της τρόικα στη σκιά των διαρροών του ΔΝΤ ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ανέρχονται στα 20 δις τη στιγμή που η ελληνική πλευρά μιλά για 6 δις.
Στις 10:00 οι επικεφαλής της τριμερούς συναντώνται με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, όπου θα τεθούν τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων και η αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστικοί φορείς με την περαιτέρω μείωση των εισφορών.
Έξι ζητήματα είναι ανοικτά στην παρούσα διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα και ο πρώτος γύρος των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως και την προσεχή Πέμπτη.
Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλούν διαρροές από το ΔΝΤ που μιλούν για ιδιαίτερααυξημένες ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που η Ελλάδα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει αφήνοντας έτσι, οικονομολόγους να μιλούν για ανάγκη υιοθέτησης νέου μνημονίου.
Συγκεκριμένα, την εκτίμηση ότι ο τελικός λογαριασμός κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψει από τα στρες τεστ θα «κλειδώσει» τελικά στην περιοχή των 5 – 5,5 δισ. ευρώ εκφράζουν τραπεζικοί κύκλοι. Αντίθετα, δημοσίευμα των Financial Times παρουσιάζει το ΔΝΤ να προσδιορίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες κοντά στα 20 δισ. ευρώ, απειλώντας να δημοσιοποιήσει τις εκτιμήσεις του στην περίπτωση που η Αθήνα ανακοινώσει ότι το κεφαλαιακό κενό ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, πάντως, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σπεύδουν να επισημάνουν εκ νέου με έμφαση, ότι οι καλύτερες επιδόσεις στην οικονομία το 2013, «έκλεισαν» ουσιαστικά το δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος και, κατ’ επέκταση, δεν απαιτείται η λήψη νέων μέτρων για το 2014.
Μάλιστα, προσθέτουν, επίσης με έμφαση, ότι «υπάρχει εξαιρετική αυτοπεποίθηση για το αποτέλεσμα του 2013» (σ.σ. τη δημιουργία υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος).
Τη Δευτέρα η πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα περιελάμβανε αναλυτικό έλεγχο όλων των κωδικών του προϋπολογισμού για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 και λεπτομερή έλεγχο του μίνι-φορολογικού νομοσχεδίου που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ και προβλέπει μειώσεις ορισμένων φορολογικών προστίμων.
Οι δυο πλευρές εξέτασαν επίσης την επίδραση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 στο 2014, ώστε να εξεταστούν τα τυχόν δημοσιονομικά κενά του μεσοπρόθεσμου προγράμματος έως το 2017.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των διαρθρωτικών μέτρων του ΟΟΣΑ, το οποίο εξειδικεύθηκε στη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.