Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ... ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ. ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΨΕΜΑ ΕΧΕΙ ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΙΑ


Ο Μήτρος περιγράφει ως -μεγάλο- καραγκιόζη τον Καμμένο...



Ο εν πολλαίς αμαρτίαις -και ατοπήματα, δημοσιογραφικά- περιπεσών ανήρ, Δημήτρης Μητρόπουλος, ο καθ' ημάς Μήτρος, ξαφνικά την κάνει γυριστή και υπερασπίζεται τους Παπανδρέου (με αφορμή την αγωγή του Αντρίκου) . 
Το θύμα, αυτή τη φορά, είναι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος:
Μάσκες
ΕΙΝΑΙ πολλά τα λεφτά. Πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ διεκδικεί ο Αντρίκος Παπανδρέου από τον Πάνο Καμμένο με αφορμή τη...
γνωστή υπόθεση των CDS. Ασυλία οι βουλευτές - ή αρχηγοί κομμάτων - έχουν μόνο για ποινικά. Οχι για αστικές αγωγές. Κάπως έτσι έφθασε η υπόθεση αυτή στο ακροατήριο.
Η εμμονή του Καμμένου - ως βουλευτή ακόμη της ΝΔ - με την οικογένεια Παπανδρέου και τις κακόβουλες φήμες περί πλουτισμού μέσω CDS είναι γνωστή. Εκανε αλλεπάλληλες προσπάθειες να φέρει το θέμα στη Βουλή. Δεν το υιοθετούσε όμως η ΝΔ. Το αποτέλεσμα ήταν να ακούσει βαριές κουβέντες από τον Καμμένο ο τότε γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τασούλας. Πολιτικός με αξιοπρέπεια, ο Τασούλας αντιμετώπισε στωικά το θέμα. Ο Καμμένος είχε συζητηθεί και σε μια από τις τελευταίες συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου ως πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο Παπανδρέου, εκνευρισμένος, είχε ζητήσει να μάθει από τον Σαμαρά αν οι συκοφαντικές επιθέσεις του Καμμένου κατά της οικογενείας του είχαν τη στήριξη της ΝΔ. Τέτοιου τύπου αντιπολίτευση, ως γνωστόν, ο Σαμαράς δεν έκανε. Ο Καμμένος προώθησε τα περί CDS με τη συνυπογραφή βουλευτών άλλων κομμάτων μέσα στην έκρυθμη πολιτική ατμόσφαιρα του 2011.
ΔΥΟ χρόνια αργότερα η αγωγή του Αντρίκου συζητήθηκε. Στα πρακτικά, που έφθασαν χθες στα ΜΜΕ, εμφανίζεται ένας Καμμένος πολύ διαφορετικός από ό,τι στη Βουλή. Διαλλακτικός, προσεκτικός, διατεθειμένος να πάρει πίσω πολλά και διάφορα - ή μάλλον να αρνηθεί ότι τα έχει πει. Είθισται οι πολιτικές διαφορές να μη λύνονται στα δικαστήριο. Ωστόσο ο βενιαμίν της οικογένειας Παπανδρέου δεν είναι πολιτικός. Ακόμη περισσότερο: οι ακρότητες της τελευταίας τριετίας υπερβαίνουν τα πολιτικώς εσκαμμένα. Αρα, δεν υπάρχει άλλο καταφύγιο από τη Δικαιοσύνη. Σπάει λοιπόν ένα ταμπού. Αλλά αναμένεται με ενδιαφέρον και η απόφαση, αφού θα δώσει ένα μέτρο για τι μπορεί να πει ποιος για ποιον σε πολιτικό πλαίσιο. Αν υπάρχει ασυλία για τα ποινικά, πολιτική ασυλία δεν υπάρχει. Ισως και να φθάνουμε στο όριο μιας εποχής μισαλλοδοξίας.
Η δίκη με τον Αντρίκο βρίσκει τον Καμμένο σε πολιτικό ναδίρ. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, το κόμμα του, φθίνουν στις δημοσκοπήσεις, ενώ τα κορυφαία στελέχη τους - η περίπτωση του Κώστα Μαρκόπουλου - γύρισαν την πλάτη κι έφυγαν. Εικόνα μεγάλης σοβαρότητας δεν είχε ποτέ ο ίδιος ο Καμμένος. Ωστόσο, μέσα στον τελευταίο χρόνο, φαίνεται να πατάει γκάζι στον κατήφορο. Τραγική - και θεσμικά απαράδεκτη - ήταν η αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το περίφημο non paper το περασμένο καλοκαίρι, στη φάση των διερευνητικών εντολών. Θλιβερή ήταν η εικόνα του Καμμένου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ιδίως στη βραδινή συνάντηση για τα διαδικαστικά στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είχε συμπεριφορά που ταίριαζε σε άλλο περιβάλλον.
ΟΧΙ ότι αυτά δεν έχουν σημασία. Αλλά η δικαστική περιπέτεια με τους Παπανδρέου ενδέχεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη λεγόμενη έξαλλη αντιπολίτευση - και αυτό δεν αφορά μόνο τον Πάνο. Εστω και αν μια ανάγνωση των πρακτικών της δίκης δείχνει πώς πέφτουν οι μάσκες ενώπιον της Θέμιδος.

Δημήτρης Μητρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου