Πρόκειται για ένα «πρόγραμμα αξιοπρέπειας και ελπίδας για τον τόπο», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Εμείς ζητάμε την ψήφο του λαού για να ακυρώσουμε το Μνημόνιο, ενώ εκείνοι ζητούν την ψήφο του λαού για να το εφαρμόσουν».
Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε δεκτός με το σύνθημα «Ηρθε η ώρα της Αριστεράς».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο και βήμα προς βήμα επεξεργασμένο πρόγραμμα.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το Μνημόνιο είναι «ένας μηχανισμός οριστικής χρεοκοπίας και εξώθησης της χώρας σε οικειοθελή αποχώρηση από την ευρωζώνη» και υποστήριξε ότι «τα ψευτοδιλήμματα "Μνημόνιο ή δραχμή" χρησιμοποιούνται για να κρύψουν τη μόνη υπαρκτή εξίσωση», η οποία είναι «Μνημόνιο ίσον επιστροφή στη δραχμή».
Σε ό,τι αφορά την πιθανή χρονική επέκταση της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι «προεκλογική υπεκφυγή», καθώς «επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς αλλαγή της μνημονιακής πολιτικής, σημαίνει μικρότερο από το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα», κάτι που «δεν συνεπάγεται ανάπτυξη».
Έτσι, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει «ένα δήθεν πιο ήπιο Μνημόνιο» και ότι δεν είναι ρεαλιστική «η λεγόμενη σταδιακή αποδέσμευση ή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο, που εκ του πονηρού διακινούν οι θιασώτες του».
«Το αγκίστρι του Μνημονίου έχει πιάσει έναν ολόκληρο λαό. Και γι’ αυτό πρέπει να το βγάλουμε αμέσως τώρα», τόνισε.
Για το κρατικό χρέος, είπε ότι «θα διεκδικήσουμε νέα αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο τη δραστική μείωσή του, ή ένα μορατόριουμ για το χρέος και αναστολή πληρωμών των τόκων, έως ότου διαμορφωθούν συνθήκες σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας. Το ύψος εξυπηρέτησης του χρέους θα πρέπει, επίσης, να συνδεθεί με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (ρήτρα ανάπτυξης)».
Επίθεση σε Σαμαρά-Βενιζέλο
Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας: «Δεν φτάνει που εξαπάτησε μια φορά τον ελληνικό λαό, τώρα θέλει να τον εξαπατήσει και δεύτερη φορά, υφαρπάζοντας την ψήφο του για να την παραδώσει στην Μέρκελ».
Επιτέθηκε και στον Βαγγέλη Βενιζέλο, λέγοντας: «Έχει εξαπολύσει προεκλογική επίθεση στα δικά του έργα, στη δανειακή σύμβαση που ο ίδιος υπέγραψε και εκβίασε για να ψηφιστεί. Έτσι, όμως, αποκαλύπτει ο ίδιος το ψεύδος των εκβιασμών και των διλημμάτων, που θέτει σε πλήρη στοίχιση με τον Αντώνη Σαμαρά».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ψευτοδίλημμα το ευρώ ή δραχμή» λέγοντας ότι χρησιμοποιείται «για να κρύψουν την πραγματικότητα, ότι δηλαδή Μνημόνιο ίσον επιστροφή στη δραχμή».
Ακόμη, σε μια έμμεση αναφορά στα όσα υποστηρίζει ο Φώτης Κουβέλης, σημείωσε: «Δεν υπάρχει ηπιότερο μνημόνιο, δεν είναι ρεαλιστική η απαγκίστρωση από το Μνημόνιο, γιατί το αγκίστρι έχει πιάσει έναν ολόκληρο λαό. Δεν μπορεί να γίνει σταδιακά. Πρέπει να το βγάλουμε τώρα αμέσως».
Ανέφερε ότι πλέον στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διακυβέρνηση «όχι για να κάτσουμε στις καρέκλες της διαπλοκής, αλλά για να αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία».
«Πρώτη πράξη της κυβέρνησης της Αριστεράς μόλις συγκροτηθεί η Βουλή θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατία ας το ξέρουν όλοι και έχει δικαίωμα να ψηφίζει νόμους».
Φρένο στις μειώσεις μισθών-επιδομάτων και τα χαράτσια
Παράλληλα, όπως είπε, η κυβέρνηση της Αριστεράς:
I. θα καταργήσει άμεσα την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 6-28/2/2012, με την οποία μειώθηκαν ο κατώτερος μισθός κατά 22% (32% για τους νέους μέχρι 25 ετών), καθώς και τα επιδόματα ανεργίας, ασθένειας και μητρότητας και καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις. Θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα €751 ευρώ και το επίδομα ανεργίας στα €461,5 ευρώ.
Το επίδομα ανεργίας θα χορηγείται για διπλάσιο χρόνο από το σημερινό (δύο χρόνια).
Θα άρει την κατάργηση της μετενέργειας και θα επαναφέρει την υποχρεωτική επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων,
II. θα καταργήσει τις ειδικές επιβαρύνσεις (χαράτσια) για τα μικρομεσαία εισοδήματα και πρώτα απ’ όλα για τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσους ζουν στα όρια της φτώχειας,
III. θα θέσει σε εφαρμογή τρεις άμεσους στόχους:
1. την υλική ανακούφιση των θυμάτων της κρίσης και της μνημονιακής πολιτικής,
2. τη σταθεροποίηση της οικονομίας για την αποτροπή ακόμη πιο μαζικής και ακόμη μεγαλύτερης οικονομικής καταστροφής,
3. την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας και ελπίδας, με τον περιορισμό της γενικευμένης ανασφάλειας και τη διαμόρφωση ορατών θετικών οικονομικών και κοινωνικών προσδοκιών και προοπτικών.
Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη «ρεαλιστική, αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική σταθεροποίηση» προβλέπει τη σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατ’ ελάχιστο στο επίπεδο του 43% -έναντι μείωσης κάτω του 36% του ΑΕΠ ως συνέπεια του Μνημονίου– και, κατά μέγιστο, στο σημερινό μέσο όρο της Ευρωζώνης, του 46%.
Η σταθεροποίηση των δαπανών θα πρέπει να καλυφθεί από την αύξηση των δημόσιων εσόδων, τα οποία υστερούν σημαντικά από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (41% του ΑΕΠ έναντι 45%).
Η προσαρμογή που προτείνουμε θα προέλθει από τη φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων, με στόχο την αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα (δηλαδή +4% του ΑΕΠ) σε ορίζοντα τετραετίας (με στόχο αύξηση 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο).
Επίσης δεσμεύθηκε:
· Να εφαρμοστεί η πρόταση για την ολική ή μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.
· Να ρυθμιστούν τα αγροτικά χρέη στις τράπεζες, ως μέρος της συνολικής πολιτικής για ένα δίχτυ ασφαλείας για τον κόσμο της υπαίθρου.
· Έκδοση για τα επόμενα δύο χρόνια για κάθε αγρότη, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, καλλιεργητικής κάρτας με διάρκεια αντίστοιχη της καλλιεργητικής περιόδου και με οικονομικό πλαφόν βασισμένο στα στοιχεία των δηλώσεων καλλιέργειας της τελευταίας διετίας.
· Εθνικοποίηση και να κοινωνικοποίηση των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
· Να «παγώσει» τις ιδιωτικοποιήσεις των στρατηγικής σημασίας για την Εθνική οικονομία Δημόσιων Οργανισμών που πέρασαν στο Ειδικό Ταμείο.
· Σταδιακή επαναφορά ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας, υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεων που είτε βρίσκονται σε πορεία ιδιωτικοποίησης είτε έχουν ιδιωτικοποιηθεί (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς κ.λπ.)
Μείωση ΦΠΑ, φόρος στα υψηλά εισοδήματα
Στα ενδεικτικά μέτρα για τη σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών περιλαμβάνονται το άμεσο πάγωμα των μειώσεων σε κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις, ώστε να σταματήσει η περιθωριοποίηση των χαμηλών εισοδημάτων και η υποβάθμιση των μεσαίων, καθώς και η η ριζική επανεξέταση και ανακατανομή των δημόσιων δαπανών, ώστε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών,
Ακόμα, λειτουργία και ενίσχυση της κεντρικής αρχής κρατικών προμηθειών που θα ελέγχει την κοστολόγηση των αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζει το κράτος από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η εφαρμογή και επέκταση των ρυθμίσεων που εξυπηρετούν τον άμεσο έλεγχο των δαπανών, όπως η διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης του συνόλου των δημόσιων δαπανών.
Στα ενδεικτικά μέτρα για την αύξηση των δημόσιων εσόδων περιλαμβάνονται:
1) η υλοποίηση πλήρους και καθολικού περιουσιολόγιου, όπου θα αποτυπώνεται η περιουσία όλων των Ελλήνων υπηκόων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε όλες τις μορφές κινητού και ακίνητου πλούτου. Καθώς και η θέσπιση αυστηρών ποινών δήμευσης μέρους της περιουσίας για όσους συλλαμβάνονται να δηλώνουν ψευδώς τα περιουσιακά τους στοιχεία.
2) η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών και της κλίμακας των εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων και η προσαρμογή τους στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να επιτευχθεί αύξηση των εσόδων με ελάφρυνση των φτωχότερων και επιβάρυνση των πλουσιότερων
3) η επανεξέταση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής,
4) η σταδιακή μείωση συντελεστών ΦΠΑ και η ελαχιστοποίησή τους στα διατιμημένα τρόφιμα (ψωμί, γάλα, κλπ).
5) ο εκσυγχρονισμός και η στελέχωση των εφοριών με ειδικευμένο προσωπικό και η ενίσχυση του πληροφοριακού συστήματος για έλεγχο, διασταύρωση και διαχρονική παρακολούθηση της φορολογικής βάσης,
6) η Εθνική Προγραμματική Συμφωνία, με τον κλάδο της ναυτιλίας και τον εφοπλιστικό κόσμο, που θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα.
Θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση οι σχέσεις ανάμεσα στο ελληνικό κράτος, τη ναυτιλία και τον εφοπλιστικό κόσμο, με στόχο τη κατάργηση των προκλητικών 58 διαφορετικών φοροαπαλλαγών και τη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος που θα ανταποκρίνεται στη Συνταγματική επιταγή για τη συμβολή στα φορολογικά βάρη όλων των Ελλήνων υπηκόων.
«Δεν αντιπαρατίθεται μόνο η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το χθες με την ελπίδα», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και επισήμανε: «Το πολιτικό σύστημα δίνει την τελευταία μάχη του. Αυτό το σύστημα του δικομματισμού, του πελατειακού συστήματος, που αποχωρώντας κινδυνολογεί, εκβιάζει. Νομίζουν ότι έτσι θα πλήξουν το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πλήττουν την Ελλάδα. Πρόκειται για το κύκνειο άσμα τους [...] και φεύγοντας παίρνουν μαζί τους τα διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα».
- Για το μεταναστευτικό ζήτημα τόνισε ότι απαιτείται ένα νέο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο με αναλογική και ισότιμη κατανομή βαρών στα κράτη-μέλη και με διεκδίκηση ουσιαστικής και αποτελεσματικής ευρωπαϊκής στήριξης της πολιτικής που ασκείται σε εθνικό επίπεδο.Δεσμεύθηκε για τη σταδιακή παραχώρηση ταξιδιωτικών εγγράφων για το μεγάλο όγκο των μεταναστών που επιθυμούν να αποχωρήσουν από το ελληνικό έδαφος.
Σε ζητήματα διαφάνειας αναφέρθηκε στη θέσπιση κανόνων στη διαχείριση του δημόσιου αγαθού των τηλεοπτικών συχνοτήτων και στη λειτουργία των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων.
Επίσης αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών – και ιδιαίτερα των διατάξεων που παραβιάζουν την ισονομία και την ισοπολιτεία και καθιέρωση της απλής αναλογικής.
Για την εξωτερική πολιτική ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το δόγμα «ανήκομεν εις τη Δύση» μετατράπηκε σταδιακά σε «παραδινόμαστε εις τους ισχυρούς». Κάτι τέτοιο, εξήγησε, δεν μπορεί να συνεχίζει να αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής πολιτικής.
«Να ενεργοποιήσουμε όλες τις αναγκαίες διαδικασίες για την υπογραφή διμερών συμφωνιών με τις ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες για την κατοχύρωση του αναφαίρετου δικαιώματός μας στην οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης» ανέφερε.
Για τις σχέσεις με την Τουρκία τόνισε ότι οι δύο λαοί πλήρωσαν βαρύ τίμημα από το ψυχρό πόλεμο που συνεχίζεται επι δεκαετίες στο Αιγαίο.
«Η χώρα μας, αλλά και η Κύπρος υποστήριξε και υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Δεν είδαμε όμως μέχρι σήμερα κάποιο αποφασιστικό βήμα από την άλλη μεριά, για την αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών. Ούτε καν κάποιο θετικό βήμα προς τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, παρά τις ειλικρινείς προσπάθειες του πρόεδρου Χριστόφια.
» Η αλήθεια είναι ότι δε θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά πράγματα, αν και από την άλλη πλευρά του Αιγαίου δεν υπάρξει ανταπόκριση.
» Η προσέγγιση και η συνεργασία χρειάζονται εκατέρωθεν βήματα, δεν γίνονται μονομερώς.
Σε αυτή τη κατεύθυνση θα προτείνουμε στους γείτονες άμεσα να προχωρήσουμε σε μορατόριουμ στις περαιτέρω αγορές μείζονων αμυντικών συστημάτων. Και θα περιμένουμε να δούμε και να αξιολογήσουμε τις ειλικρινείς τους προθέσεις.»
Για την ΠΓΔΜ τάχθηκε υπέρ μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.
Τις προτάσεις για το πολιτικό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση και τη διαφάνεια εξειδίκευσε στη συνέχεια η Σοφία Σακοράφα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.