Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ " ΝΑΞΙΑΚΩΝ" ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Τα ΝΑΞΙΑΚΑ, που παραδίδουμε σήμερα στο αναγνωστικό κοινό, είναι μια επιστημονική επετηρίδα, η πρώτη ναξιακή επετηρίδα. 
Μια περιοδική, ετήσια έκδοση της ΟΝΑΣ.  
Ο τόμος ,που βλέπει το φως της δημόσιας έκθεσης και προβολής, φιλοξενεί 27 συγγραφείς και 33 εργασίες. Οι 15 θεματικές ενότητές του εκτείνονται σε πολλά γνωστικά και ερευνητικά πεδία: στη λαογραφία, την ιστορία, τη γλωσσολογία, τον τοπικό πολιτισμό, την παιδεία και την εκπαίδευση, την υγεία, το Δίκαιο, την τοπική αυτοδιοίκηση, την οικονομία, το περιβάλλον, τον τουρισμό, τις ναξιακές συλλογικότητες. Διατρέχουν τη ναξιακή ιστορική διαδρομή και το ναξιακό γίγνεσθαι με ανοιχτούς ορίζοντες και νεωτερική αντίληψη και εγκαινιάζουν νέα κεφάλαια στον δημιουργικό επιστημονικό και κοινωνικό διάλογο.

Τα ΝΑΞΙΑΚΑ γεννήθηκαν σε μιαν αντίξοη εποχή, σε μια εποχή που η οικονομική δυσπραγία ή φτωχοποίηση, αν προτιμάτε, μεγάλου μέρους του πληθυσμού είναι το κύριο ή τουλάχιστον το πιο άμεσα αντιληπτό και επώδυνο στοιχείο της κρίσης που βιώνουμε, απότοκης μιας περιόδου, που κυνηγούσαμε την ευημερία «με μάτι λιμασμένο», όπως θα έλεγε η δική μας Διαλεκτή Ζευγώλη.
Μήπως όμως σε τέτοιες κατηφείς, παρακμιακές περιόδους πνευματικής ανυδρίας και ζόφου μεταποιείται η κρίση σε ευκαιρία,ανθούν-για πολλούς και διάφορους λόγους- δημιουργικές, εύκαρπες πνευματικές και πολιτισμικές πρωτοβουλίες; Πρωτοβουλίες που καταστρέφουν ό,τι μας ακυρώνει; Πρωτοβουλίες που τείνουν να αντιμετωπίσουν το σύνδρομο του Ελπήνορος, που διακατέχει τις ληθαργικές κοινωνίες;

Ή μήπως λίγοι είναι οι εύψυχοι και οι πνευματικοί Κυναίγειροι;
Κατά τούτο είναι «εκτάκτως ευτυχές»(κατά Ροΐδην) το συμβάν των ΝΑΞΙΑΚΩΝ.
Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω ανάλογα γεγονότα στον έντυπο λόγο της Νάξου, αν και οι αναλογίες είναι παρακινδυνευμένες στον ιστορικό χρόνο. Γεγονότα που-rebus sic stantibus- ανέκυψαν σε στιγμές κρίσης και πτώχευσης, λέξεις, που δεν έχουν εφήμερη ιστορική σημασία. Πρόκειται για την εφημερίδα ΝΑΞΟΣ, επί τρικουπικής πτωχεύσεως, την εφημερίδα ΦΩΝΗ ΝΑΞΟΥ-ΠΑΡΟΥ, κατά την ύστερη βενιζελική περίοδο και το ΝΑΞΙΑΚΟΝ ΑΡΧΕΙΟΝ στη μετακατοχική Νάξο(1947). Και τα τρία έντυπα απετέλεσαν τρεις από τις φωτεινότερες ναξιακές έντυπες υπάρξεις, χωρίς να σημαίνει οτι εξέφραζαν την «δημόσια ναξιακή συνείδηση», όπως έλεγαν την κοινή γνώμη παλαιότερα, κοινή γνώμη, που βέβαια δεν είναι τόσον κοινή ούτε ενιαία.
Σήμερα υποδεχόμαστε τα ΝΑΞΙΑΚΑ.

Φιλοδοξούμε να καλύψουμε ένα έλλειμμα στο πεδίο ανάπτυξής τους. Να καινοτομήσουμε ως προς τη θεματογραφία και τις προσεγγίσεις της. Να εκφράσουμε τα αιτήματα του καιρού μας και- χωρίς να θεωρηθεί αυτάρεσκο, ναρκισιστικό- να αλλάξουμε παράδειγμα για τις ανάλογου τύπου εκδόσεις, τουλάχιστον στο νομό μας. Να γίνουμε ένα «άγρυπνο» έντυπο των αναγκών και απαιτήσεων της εποχής μας.

Να κοιτάξουμε τον συλλογικό, εν πολλοίς αποξενωμένο, εαυτό μας αναστοχαστικά, με πολλούς τρόπους, από πολλές γνωστικές οπτικές γωνίες, με σύγχρονο και ανήσυχο βλέμμα.

Να γίνουμε αγωγοί διήθησης όλων των πτυχών του ναξιακού κοινωνικού σώματος , της νεοναξιακής κοινωνίας, ενσκηνώνοντας νέες μεθόδους έρευνας, τεχνικές και επιστημονικά εργαλεία διαφόρων γνωστικών αντικειμένων. Να ανιχνεύσουμε με διεπιστημονική θέαση νέα πεδία, νέα  θέματα, κοινωνικές στάσεις και συμπεριφορές. Να ανακαλύψουμε το ναξιακό πνευματικό απόθεμα, να εμπνεύσουμε τους νέους επιστήμονες, να αξιοποιήσουμε το διανοητικό μας κεφάλαιο, να ανα-κεφαλαιοποιήσουμε, κατά την έκφραση του συρμού, τις δυνατότητές μας.
Να γίνουμε εστία προβληματισμού, μελέτης, νέων επεξεργασιών και δημοσιεύσεων. Να διασαλεύσουμε δημιουργικά και τεκμηριωμένα βεβαιότητες, ασφαλή καταφύγια, που αποκοιμίζουν τη σκέψη.

Νομίζω οτι κομίζουμε πολλά ή μερικά από αυτά τα στοιχεία στην πρώτη έκδοση, που παρουσιάζουμε σήμερα. Ελπίζω οτι οι φιλόδοξοι στόχοι μας δεν θα έχουν τη μοίρα των...δημοσιονομικών στόχων.
Όλα αυτά δε σημαίνουν οτι η επετηρίδα θα έχει ακραιφνώς επιστημονικό χαρακτήρα. Οτι θα  δημοσιεύει μόνο εργασίες που θα ανταποκρίνονται στις διεθνώς αναγνωρισμένες απαιτήσεις της επιστημονικής κοινότητας. Θα διαπιστώσετε οτι έχουμε συγκαιράσει πολλά στοιχεία και έχουμε υιοθετήσει ελαστικότερα κριτήρια για ευκολότερη προσπέλαση του αναγνώστη. Εκείνο που θα επιδιώκουμε με συνέπεια είναι η αξιολόγηση με ποιοτικά και υψηλού επιπέδου κριτήρια και η δημοσίευση πρωτότυπων εργασιών, αμάλαγου υλικού, που δεν έχει δημοσιευτεί αλλού.

Ευχαριστούμε εκ μέσης καρδίας, όπως έλεγαν και οι παλαιότεροι, τους ομιλητές και σχολιαστές των εργασιών του τόμου και όλους τους συντελεστές αυτής της έκδοσης:
Την Ο.ΝΑ.Σ., τη Συντακτική Επιτροπή, τους συγγραφείς του τόμου, τον ρέκτη Νάξιο εκδότη Μιχάλη Φακίνο και τις εκδόσεις Graphopress  και την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία για την παραχώρηση της φιλόξενης αυτής στέγης.
Σας καλούμε να γίνετε συνταξιδιώτες σ’ αυτήν την έντυπη λέμβο, σ’ αυτό το διαχρονικό, προκλητικό και πολυκύμαντο ταξίδι.
Να ενισχύσετε παντοιοτρόπως την προσπάθεια της ΟΝΑΣ. Να κάνουμε οικονομικά αυτοδύναμα, ισχυρά και καινοτόμα τα νέα ΝΑΞΙΑΚΑ.

Βασίλης Φραγκουλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου