«Πώς γίνεται να βγαίνω σε εστιατόριο και να τρώω υγιεινό φαγητό;»
Μύρισε καλοκαιράκι! Ο κόσμος επισκέπτεται τις παραλίες, παρά τις δύσκολες μέρες που περνάμε. Μια συνήθεια δεν κόβεται, το φαγητό δίπλα στη θάλασσα με καλή παρέα σε χαλαρή ατμόσφαιρα και με διάθεση για διασκέδαση.
Και τότε δημιουργείται το ερώτημα: «Πώς γίνεται να βγαίνω σε εστιατόριο και να τρώω υγιεινό φαγητό;». Ο Έλληνας έχει την κακή συνήθεια να παραγγέλνει πολλά φαγητά κι ας μην πεινάει, ακόμα και σε καιρό οικονομικής κρίσης. Ανοίγει τον κατάλογο και παραγγέλνει ότι πιο λαχταριστό, παρασυρόμενος από τη λαιμαργία της στιγμής.
Οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά έγκεινται στο μέγεθος του πιάτου, το φωτισμό, τα χρώματα στους τοίχους, τη θερμοκρασία του χώρου και ένα σωρό άλλες «κρυφές» παραμέτρους.
Οι περισσότεροι δεν λαμβάνουν καν υπόψη τη σωματική πείνα, που αποτελεί τον καλύτερο οδηγό για το πότε πρέπει να κατεβάσουν το πιρούνι. Όσο περισσότερο φαγητό υπάρχει στο τραπέζι, τόσο περισσότερο θα καταναλωθεί.
Η κακή αρχή γίνεται πάντα από τα ορεκτικά (τηγανιτά) και όλα συνοδεύονται από μια κλασική χωριάτικη σαλάτα. Ακόμη, το ψωμί κυριαρχεί πάντα στο τραπέζι και συνοδεύει κάθε πιάτο, από το ορεκτικό μέχρι το κυρίως πιάτο.
Μετά από τα πρώτα τσιμπολογήματα, ακολουθεί και το ατομικό πιάτο. Αυτό συνήθως έρχεται τη στιγμή που η πείνα έχει σχεδόν εξαφανιστεί, αλλά η λαιμαργία υπάρχει ακόμα, με αποτέλεσμα να καταναλωθεί και αυτό, και να επέλθει το βαρυστομάχιασμα.
Ταυτόχρονα, το κρασί, η μπύρα ή το ουζάκι ρέουν άφθονα σε συνδυασμό με την χαλαρή συζήτηση και την καλοκαιρινή διάθεση.
Και όπως πάντα, ένα καλό ελληνικό τραπέζι πρέπει να τελειώσει με ένα καλό γλυκό (μπάλες παγωτού βουτηγμένες στα σιρόπια ή τη σαντιγί ή με κάποια παραδοσιακή καρυδόπιτα, πλούσια όλα στα λιπαρά και τη ζάχαρη).
Είναι φυσιολογικό να θέλετε να το ρίξετε λίγο έξω και να χαλαρώσετε, όμως μπορείτε να το κάνετε διατηρώντας μια ισορροπία.
Μερικά πολύτιμα μυστικά που θα σας βοηθήσουν να το απολαύστε, χωρίς τις τύψεις που συνήθως ακολουθούν τα λουκούλια ελληνικά γεύματα, είναι:
- Αν γνωρίζετε από νωρίς ότι θα βγείτε έξω για φαγητό, προσπαθήστε το προηγούμενο ή το επόμενο γεύμα σας να είναι πιο ελαφρύ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα φάτε καθόλου.
- Η σαλάτα είναι ένα βασικό πιάτο που πρέπει να έχετε πάντα στο τραπέζι σας, αφού είναι δροσιστική, αλλά μειώνει και το αίσθημα της πείνας.
- Ζητείστε στις σαλάτες το λάδι, η sauce ή το dressing να προστεθεί στο τέλος και αν γίνεται να υπάρχει ξεχωριστά. Η μέθοδος αυτή θα σας βοηθήσει να ελέγξετε την ποσότητα, άρα και το θερμιδικό περιεχόμενο του πιάτου.
- Προτιμήστε μεσογειακά πιάτα, τα οποία είναι νόστιμα και υγιεινά.
- Αποφύγετε τα τηγανιτά και τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά. Διαβάζοντας τον κατάλογο ψάξτε λέξεις κλειδιά, όπως «κρεμώδες», «extra τραγανό», «ξεχειλίζει», «πλούσια», «αφράτα» ή «περιχυμένο με διάφορα είδη τυριών», οι οποίες παραπέμπουν σε τρόφιμα πολύ υψηλά σε λιπαρά. Ψάξτε για πιάτα που χρειάζονται πιο απλές προετοιμασίες, όπως «στον ατμό», «ανάμικτα», «ψητά», οι οποίες δείχνουν έναν πιο «στεγνό» τρόπο μαγειρέματος.
- Ως ατομικό πιάτο, προτιμήστε να παραγγείλετε κάτι ψητό ή στην σχάρα, όπως ψάρι, θαλασσινά, κοτόπουλο ή άπαχο κρέας.
- Αποφύγετε να συνοδεύετε το φαγητό σας με τηγανιτές πατάτες. Επιλέξτε κάτι διαφορετικό, όπως ρύζι ή ακόμα και βραστές πατάτες. Είναι επιλογές με λιγότερες θερμίδες, αλλά και νόστιμες.
- Ζητήστε να σας σερβίρουν όλα τα πιάτα μαζί, έτσι ώστε να αποφύγετε την παγίδα να χορτάσετε με τα μεζεδάκια.
- Όταν παραγγέλνετε κρέας, προσπαθήστε να μην το συνδυάσετε με τυριά, τυροσαλάτα ή τζατζίκι, γιατί έτσι θα αυξήσετε αρκετά τα λιπαρά και θα πάρετε πολύ περισσότερες θερμίδες από τις απαιτούμενες.
- Αποφύγετε τα αναψυκτικά, γιατί δίνουν πολλές και άχρηστες θερμίδες.
- Προσπαθήστε να πιείτε όσο το δυνατόν λιγότερο αλκοόλ. Κρατηθείτε για λίγο στην αρχή μέχρι να έρθουν όλα τα πιάτα στο τραπέζι σας και να συνοδεύστε το φαγητό με 1-2 ποτηράκια κρασί ή 1 ποτήρι μπύρα ή ούζο.
- Επιλέξτε για γλυκό ένα δροσιστικό φρούτο της εποχής ή μια μικρή ποσότητα γλυκού του κουταλιού.
Υγιής διατροφική συμπεριφορά είναι να σηκωνόμαστε από το τραπέζι όταν νιώθουμε ότι χορτάσαμε, και όχι όταν νιώθουμε δυσφορία από το πρήξιμο της κοιλιάς. Είναι ωφέλιμο να αλλάξουμε μια τακτική που ακολουθούσαμε επί σειρά ετών, εάν έτσι πρόκειται να έχουμε έναν υγιή οργανισμό γενικότερα! Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα σας ζητηθεί να ακολουθήσετε την παρέα σας για να γευματίσετε σε ένα εστιατόριο, μην πείτε όχι! Απλώς έχετε υπόψη σας τις παραπάνω μαγικές συμβουλές!
Ευστρατία Κοντορουχά
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.