Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ


Η επόμενη μέρα με μνημονιακή, ή αντιμνημονιακή κυβέρνηση?


 «Η παραμονή της χώρας μας στο ευρώ είναι μονόδρομος και πρέπει πάση θυσία να πάρουμε όλα τα απαραίτητα αλλά και επώδυνα μέτρα για να το πετύχουμε». «Να καταγγείλουμε το μνημόνιο εδώ και τώρα». «Η Ελλάδα δεν καταφέρει να μείνει στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης και στο ευρώ». Αυτά μας λένε διάφοροι. Όμως ποια είναι η αλήθεια; Τι θέλει σήμερα η ελληνική κοινωνία; Ποιες θα είναι οι συνέπειες επιβεβαίωσης του ενός ή του άλλου σεναρίου;

 Μπορεί οι περιγραφές των «ειδικών» να είναι βαρύγδουπες, να εμπεριέχουν ακαταλαβίστικους όρους και να έχουν δημιουργήσει μία απίστευτη θολούρα στο μυαλό μας για το τι μας ξημερώνει, αλλά νομίζω ότι τα πράγματα είναι απλά και μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα αν λάβουμε υπόψη κάποια δεδομένα.


Αυτή την ώρα στη χώρα μας οι πολίτες, όπως αποδείχθηκε στις πρόσφατες εκλογές, έχουν χωριστεί σε δύο κατηγορίες, όχι με βάση την πολιτική τους ιδεολογία, αλλά με βάση το οικονομικό τους «συμφέρον». Δηλαδή έχουν χωριστεί σε αυτούς που νομίζουν ότι αν φύγουμε από το ευρώ θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά (καταθέσεις, ακίνητα, επιχειρήσεις) και σε αυτούς που πιστεύουν ότι χειρότερα δεν γίνεται (ανεργία, μείωση μισθών, δάνεια, χρέη κ.λπ.). Παρόλα αυτά και οι δύο κατηγορίες έχουν δίκιο. Οι πρώτοι γιατί μία έξοδος από το ευρώ θα τους κοστίσει πανάκριβα και οι δεύτεροι γιατί το μνημόνιο τους οδήγησε στην καταστροφή, αφού δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα απαραίτητα.


Με μνημονιακή κυβέρνηση

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι στις 17 Ιουνίου θα αναδειχθεί μία κυβέρνηση η οποία θα είναι υπέρ της εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου. Τι θα συμβεί τότε; Λύσαμε όλα μας τα προβλήματα; Η χώρα ξαφνικά από το χείλος της καταστροφής θα βρεθεί αυτόματα στην κοιλάδα της ευημερίας; Όχι. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Την ώρα μάλιστα που η εφαρμογή του μνημονίου δύο χρόνια τώρα μας έχει οδηγήσει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, την ώρα που δημιούργησε στρατιές ανέργων και την ώρα που αποδεδειγμένα οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις στο λουκέτο. Ναι μεν θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους δανειστές μας, θα μπορέσουμε να πληρώσουμε μισθούς, συντάξεις, δαπάνες περίθαλψης και όλα τα υπόλοιπα, αλλά αυτό δεν φτάνει. Διότι σε λίγους ή περισσότερους μήνες θα βρεθούμε πάλι στο ίδιο σημείο.


Άλλη συνταγή

Δεν έχει νόημα να ακολουθήσουμε την ίδια συνταγή. Τη συνταγή της λιτότητας, της μίζας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, της γραφειοκρατίας, της αδιαφάνειας και εν τέλει τη συνταγή που αποδείχθηκε ότι δεν μπόρεσε να κάνει καλά τον ασθενή που λέγεται Ελλάδα. Δεν μπορεί μια χώρα να πετύχει ανάπτυξη, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να δώσει κίνητρα στο επιχειρείν με σταθερό επενδυτικό και φορολογικό περιβάλλον, με όλες αυτές τις εξαρτήσεις. Αυτό που απαιτείται είναι απεγκλωβισμός εδώ και τώρα από όλα αυτά τα βαρίδια, με νέο όραμα και, κυρίως, με σχέδιο. Αυτά θα μπορέσουν να επαναφέρουν στο τραπέζι την επαναδιαπραγμάτευση και –γιατί όχι;– την κατάργηση του μνημονίου. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, ΝΑΙ, ας παραμείνουμε στο μνημόνιο, ας υποφέρουμε λίγο ακόμη, αλλά τουλάχιστον να οδηγηθούμε σε συγκεκριμένο χρόνο και με συγκεκριμένο τρόπο στην έξοδο αυτού του σκοτεινού τούνελ. Διότι, αν δεν το κάνουμε, δεν έχει νόημα να υποστούμε και άλλα βασανιστήρια διαρκείας. Ας μας πυροβολήσουν στον κρόταφο τώρα.
Με αντιμνημονιακή κυβέρνηση

Ας υποθέσουμε ότι οι εκλογές βγάζουν αντιμνημονιακή κυβέρνηση, η οποία έχει ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων ότι, αν δεν γίνουν δεκτοί οι όροι της από την τρόικα, θα καταγγείλει το μνημόνιο. Ποιοι είναι αυτοί; Να αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις, να δώσει περισσότερα χρήματα για κοινωνικές δαπάνες, να προχωρήσει σε κρατικοποίηση τραπεζών και επιχειρήσεων, να φορολογήσει τις καταθέσεις και πολλά ακόμη που έχουμε ακούσει τις τελευταίες εβδομάδες στην τηλεόραση. Ποιος δεν θα ήθελε να γίνουν όλα αυτά. Ας είμαστε σοβαροί. Δυστυχώς, μπορούν να γίνουν. Με τι λεφτά θα γίνουν; Το «Καρφί» τα έχει ξαναγράψει. Ποιος θα σου δανείσει έστω και ένα ευρώ όταν θα είναι σχεδόν σίγουρος ότι δεν θα το πάρει ποτέ πίσω; Κανείς. Και μη ρωτήσετε: «Γιατί να χρειαστούμε δανεικά;». Γιατί απλά τα έσοδά μας δεν καλύπτουν τα έξοδά μας.

Μακάρι να μπορέσει
Αυτά τα περί πρωτογενούς πλεονάσματος θα πρέπει να τα ξανασκεφτούν όσοι τα λένε και να είναι προσγειωμένοι στην πραγματικότητα. Με κράτος ΓΙΓΑ δεν επιτυγχάνεται πλεόνασμα. Το είδαμε, το ζήσαμε, το νιώσαμε στο πετσί μας όλοι εμείς του ιδιωτικού τομέα που κληθήκαμε να καλύψουμε ακριβώς αυτό. Τις μαύρες τρύπες που δημιούργησε το ανεξέλεγκτο κράτος-ΤΕΡΑΣ. Αυτό πάμε να ξαναδημιουργήσουμε με τις κρατικοποιήσεις; Αυτό που μας οδήγησε εδώ; Οι Ευρωπαίοι δεν θα μας εκδιώξουν από το ευρώ. Δεν μπορούν. Μόνοι μας θα το κάνουμε για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Αν λοιπόν το στοίχημα είναι η επιβίωση και η επιστροφή στο 1950, τότε να το δεχθούμε. Αν αυτό θέλουμε, να το κάνουμε. Εκτός και αν αυτή η κυβέρνηση μας διαψεύσει όλους, γιατί θα εκπονήσει ικανό σχέδιο να πείσει τους εταίρους μας ότι μπορεί να υλοποιήσει όλα τα παραπάνω, να παραμείνει στο ευρώ και να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Μακάρι! Ποιος δεν θα το ήθελε;


tokarfi.gr

1 σχόλιο:

  1. Ο ένας με το μυαλό ανεμόμυλο να μην μπορεί να σκεφτεί, το Πασοκ δεν έλεγε λεφτά υπάρχουν που ήταν τότε ο Βενιζέλος να υψώσει το ανάστημα του και να βάλει τον ΓΑΠ στην θέση του, αλλά βολεύτηκε στην υπουργειάρα του και περίμενε σαν την σμέρνα στο θαλάμι να φάει τον ΓΑΠ. Ο Βεν δεν είπε το Πασοκ ΣΑΠΙΟ και μίλησε για πολλούς ακόμα Τσοχατζόπουλους πριν 20 ημέρες τι άλλαξε σε 20 ημέρες, γιατί από όσο ξέρουμε όλοι, τα σάπια απλά βγάζουν σκουλήκια, φρέσκα πάντως για να τα ξαναφάμε δεν γίνονται. Ο άλλος δε με την σφήγκα στα αυτιά, δεν άκουσε το μήνυμα των εκλογών αλλά δεν άκουσε τον Βεν να μιλάει για ΚΑΡΑΔΕΞΙΑ με την όπια έχει σκοπό να συνεργαστεί μετεκλογικά, για να μην χάσουν το βουλευτιλίκι και την ασυλία οι παραπάνω Τσοχατζόπουλοι. Και φυσικά να μην χάσουν την μάσα τους κάποιοι σαν τον αφέντη σας τον Ρήγα. Αλλά το χειρότερο παραμύθι και των δύον σας, είναι η λέξη ταμπού, για τον Βεν και το Πασοκ μέχρι προχθές, ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. Πέστε μου και ο ανεμοδαρμένος νους και ο σφηκοφωλιάς τι έχει καστανού ο Βεν και το Πασοκ να κάνει με τα παρακάτω θέματα :α) Μετενέργια β) Ανεργία γ) Αυτοκτονίες δ) Καθημερινό κλείσιμο καταστημάτων ε) Μισθούς πίνας ζ) Βουλευτική Υπουργική ασυλία η) Σπατάλη δημοσίου χρήματος θ) Σχέδιο για μετά την πτώση όλης της Ευρωζώνης ι) Χαράτσια κ) Στην περίπτωση που δεν δεχθούν καμία επαναδιαπραγμάτευση από ΔΝΤ και Ευρώπη, τι κάνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου