ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΜΟΙΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ
ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ. ΤΑ ΩΜΑ ΨΕΜΑΤΑ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΕΓΩΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ
ΑΔΥΝΑΤΟ, ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ.
( Από την διακαναλική συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ)
1. Βρισκόμαστε σήμερα τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές. Τώρα, αυτές τις μέρες μέχρι τη στιγμή της κάλπης, είναι η ώρα της απόφασης. Στις εκλογές δεν κρίνεται η μοίρα των πολιτικών προσώπων και των πολιτικών σχηματισμών, αλλά η μοίρα της Ελλάδας για την επόμενη εικοσαετία. Υπάρχουν δυστυχώς αρκετοί που σε αυτή την προεκλογική περίοδο και σε αυτή την ιστορική περίσταση που παίζουν και μάλιστα με νοθευμένα ζάρια, στις πλάτες του ελληνικού λαού. Είτε γιατί έχουν ως στόχο τον κομματικό τους εγωισμό και τη δήθεν αυτοδυναμία, είτε επειδή έχουν μία ταπεινή μικροκομματική επιδίωξη να ενισχύσουν τα ποσοστά τους. Λένε δυστυχώς ωμά πολιτικά ψέματα. Προτείνουν το απολύτως αδύνατο, οδηγούν την Ελλάδα στην πτώχευση, τους Έλληνες στη φτώχεια, την πατρίδα μας στη δραχμή.
2. Το οριζόντιο Κόμμα της δραχμής, δυστυχώς υπάρχει και είναι ο πραγματικός μοχλός της διαπλοκής και ο εκφραστής των πιο ακραίων κερδοσκοπικών συμφερόντων, δηλαδή αυτών που έβγαλαν τα ευρώ τους στο εξωτερικό και περιμένουν στη γωνία για να αγοράσουν φτηνά την Ελλάδα της δραχμής. Και αυτό είναι το τραγικό που μπορεί να συμβεί σε βάρος των πιο φτωχών, των πιο αδύναμων, σε βάρος του παραγωγικού ιστού της χώρας, σε βάρος της μεσαίας Τάξης.
Ο κ. Σαμαράς, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση δοξάζεται κρυπτόμενος.
Ο κ. Σαμαράς, διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού χωρίς να έχει μετάσχει σε ένα τηλεοπτικό διάλογο, χωρίς στην πραγματικότητα να δίνει συνεντεύξεις απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δεν κάνει κανένα διάλογο με αυτή την ίδια την ελληνική κοινωνία. Λυπάμαι που το λέω, αλλά εξακολουθεί ο κ. Σαμαράς να είναι ο κορυφαίος εκπρόσωπος μιας κυνικής κομματικής αντίληψης και της πολιτικής ανακολουθίας. Κορυφαίο παράδειγμα δυο πράγματα που είπε ο κ. Σαμαράς στις 6 Μαΐου του 2010 όταν ψηφιζόταν στη Βουλή το πρώτο Μνημόνιο. Τότε είπε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι «αφού το ΠΑΣΟΚ έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ας αναλάβει το κόστος για να μείνει το άλλο Κόμμα εξουσίας αλώβητο ως χώρος υποδοχής της δυσαρέσκειας των πολιτών». Αυτή ήταν η αντίληψή του για την εθνική ευθύνη και την εθνική συνέγερση. Και την ίδια μέρα είπε πως δεν αποδέχεται με τίποτε καμία αναδιάρθρωση καμία μείωση του δημοσίου χρέους! Μπορείτε να συγκρίνετε την τοποθέτησή του της 6ης Μαΐου από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής, με μεταγενέστερες, κυρίως τις σημερινές του τοποθετήσεις.
Ο κ. Τσίπρας λυπάμαι πραγματικά που το λέω, έχει αποχαλινωθεί.
1.Ο κ. Τσίπρας. είναι ένας πολιτικός υβριστής και η συμπεριφορά του δεν έχει καμία σχέση με το ήθος της Αριστεράς, με το ήθος της δημοκρατικής αντιπαράθεσης. Σε προσωπικό επίπεδο δεν αντιδρώ, υπάρχει όμως ένα πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα βαθύτερα ηθικό. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί με ακαριαίο και αναπόφευκτο τρόπο σε μια Ελλάδα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έξω από το ευρώ, σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, σε απώλεια καταθέσεων, σε 2 εκ. ανέργους τουλάχιστον, σε διάλυση του παραγωγικού ιστού, σε αλυσιδωτό κλείσιμο των επιχειρήσεων, σε διακοπή των εισαγωγών και των εξαγωγών, σε απομόνωση και αλβανοποίηση της Ελλάδας.
2. Η τυχοδιωκτική εκδοχή της Αριστεράς δεν εναρμονίζεται με τις ανάγκες της χώρας μας και με τις ανάγκες της κοινωνίας μας. Αντιλαμβάνομαι την έκρηξη οργής, αντιλαμβάνομαι τη διαμαρτυρία, τη δυσαρέσκεια, τη ριζοσπαστική διάθεση, αλλά υπάρχει ένα όριο και το όριο δεν είναι ο σεβασμός σε μας, είναι ο σεβασμός στον πολίτη που δεν μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε ως το γήπεδο των δικών μας κομματικών επιδιώξεων.
3.O ΣΥΡΙΖΑ είναι διχασμένος και στην κορυφή του. Υπάρχουν επίσημα χείλη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Λαφαζάνης, που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της δραχμής.
Οι δύο διαδεδομένες παρεξηγήσεις που θα πρέπει να υπερβούμε
1. Πρώτη παρεξήγηση «Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται». 'Ένας φτωχός άνθρωπος ένας άνθρωπος που έχασε τη δουλειά ή την επιχείρησή του δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από τη χρεοκοπία της χώρας. Είναι η διαφορά ανάμεσα στον βρεγμένο και τον πνιγμένο, στον χείμαρρο της δημαγωγίας και της ανευθυνότητας. Γιατί αν δεν υπάρχει κράτος, εθνική οικονομία, ανάπτυξη, ανασυγκρότηση κανείς δεν μπορεί να σε βοηθήσει να βγεις από τη δύσκολη θέση, να αποκτήσεις ξανά ελπίδα προοπτική σιγουριά.
2. Δεύτερη παρεξήγηση «Ό,τι και να γίνει, δεν πρόκειται να μας βγάλουν από το ευρώ, γιατί έχουν ξοδέψει και επενδύσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα». Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά: μπορούν να μας πουν με πολύ κυνικό και ωμό τρόπο «Ναι, μείνετε στο ευρώ, καλύπτουμε το εξωτερικό χρέος, βγάλτε τα πέρα μόνοι στις εσωτερικές πληρωμές, σε μισθούς, συντάξεις, επιχορηγήσεις, επιδόματα. Αυτό σημαίνει δημοσιονομική προσαρμογή μέσα σε ημέρες! Αυτό δεν οδηγεί στον κίνδυνο μικρών περικοπών στις συντάξεις, αλλά σε αδυναμία καταβολής του συντριπτικά μεγαλύτερου τμήματος της σύνταξης και του μισθού.
Τα δύο κορυφαία ψέματα που ακούγονται σε αυτή την προεκλογική περίοδο.
Ψέμα πρώτο. Η χώρα μπορεί να μείνει στην Ευρώπη καταγγέλλοντας τη δανειακή σύμβαση. Μια δανειακή σύμβαση, από την οποία έχουμε να πάρουμε 150 δις ευρώ ακόμη, εάν καταγγελθεί ποιον τρομάζει; Ποιον φέρνει σε δύσκολη θέση; Τον δανειστή που δεν θα δώσει τα χρήματα ή τον δανειζόμενο που έχει ζωτική ανάγκη από αυτά; Αρνούμενη να πάρει τα λεφτά η Ελλάδα τι κάνει; Αρνείται να στηρίξει τις τράπεζες και τις καταθέσεις, αρνείται να στηρίξει τις επιχειρήσεις, την ανάπτυξη, αρνείται να ρίξει ρευστότητα, δηλαδή χρήμα στην αγορά για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, αρνείται να γυρίσει το δικό της τροχό της προόδου. Σταματούν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σταματάει η χορήγηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Έλεος.
Ψέμα δεύτερο. Έχει δήθεν δημιουργηθεί, ένα ειδικό ταμείο στο οποίο η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να καταθέτει πριν από την καταβολή μισθών και συντάξεων τα χρήματα με τα οποία πρέπει να πληρώσει το εξωτερικό της χρέος και ότι αυτό το ταμείο τελεί υπό την διαχείριση των πιστωτών.
Μα δεν διαβάζουν τι λένε οι νόμοι του κράτους; Έχει δημιουργηθεί για τη δική μας ασφάλεια ένας ειδικός λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος υπό τη διαχείριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ώστε να αποφεύγουμε το ατύχημα, να οδηγηθούμε σε πτωχευτικό γεγονός κατά λάθος επειδή δεν θα πληρωθεί μια μικρή δόση του δανείου. Ποιοι βάζουν τα λεφτά στο λογαριασμό αυτό; Οι δανειστές μας, γιατί απ' αυτούς παίρνουμε για να τροφοδοτούμε το λογαριασμό αυτό.
Η δική τους Ελλάδα και το δικό μας σχέδιο για την Αυτοδύναμη Ελλάδα
1.Η δική τους Ελλάδα είναι η Ελλάδα της δραχμής, της απομόνωσης, της φτώχειας, της εξαθλίωσης. Υπάρχουν και δυνάμεις, της Αριστεράς που δηλώνουν φιλοευρωπαϊκές, αλλά φαίνεται ότι πιστεύουν σε μια εικονική και ανύπαρκτη Ευρώπη, στην Ευρώπη των ψευδαισθήσεων και όχι στην πραγματική Ευρώπη των συσχετισμών της διαπραγμάτευσης.
2.Το δικό μας σχέδιο για την αυτοδύναμη Ελλάδα, το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης οδηγεί στην ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο σε τρία χρόνια. Είπαμε, δεσμευόμαστε, εγγυόμαστε, μπορούμε. Προτείνουμε υπολογισμένα λέξη - λέξη και ευρώ - ευρώ μέτρα για να πέσει χρήμα στην αγορά και να κινηθεί ο τροχός της ανάπτυξης. Προτείνουμε εθνικό φορολογικό σύστημα, προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής προστασίας και ένα ολόκληρο σχέδιο για τη μορφή του κράτους, της Δημόσιας Διοίκησης, της δικαιοσύνης. Αυτή είναι η αυτοδύναμη Ελλάδα.
Όσοι πιστεύουν ότι με το μνημόνιο πέθανε η πολιτική κάνουν τεράστιο λάθος. Αυτό που προτείνουμε εμείς δεν είναι μόνο η εφαρμογή αλλά η υπέρβαση του μνημονίου
1.Το μνημόνιο καλύπτει μια στενή λωρίδα θεμάτων. Δεν λέει τίποτα για την εξωτερική πολιτική, για την αλλαγή στην Ευρώπη, για τον ορυκτό πλούτο, για τα πανεπιστήμια μας, για τα σχολεία μας. Δεν λέει ποιες είναι οι δικές μας εθνικές προτεραιότητες για την ανάπτυξη. Δεν λέει το μνημόνιο πως θα πέσουν τα 50 δισεκατομμύρια που τα έχω προτείνει ευρώ - ευρώ στην αγορά ως ρευστότητα, ποιες είναι οι επενδύσεις που μπορούν να γίνουν τα επόμενα τρία χρόνια που τις υπολογίσαμε και τις παρουσιάσαμε μία - μία, 55 δις σε υποδομές.
2.Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι όχι απλά και μόνον η εφαρμογή, αλλά η θαρραλέα υπέρβαση του μνημονίου, ώστε η υπέρβαση αυτή να είναι τελικά η υπέρβαση της κρίσης και η έξοδος της Ελλάδας από την ταπεινωτική θέση του δανειζόμενου που είναι υπό επιτήρηση, ώστε η Ελλάδα να ξαναγίνει όχι απλά και μόνο αξιοπρεπής και ασφαλής, αλλά και θεσμικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη. Δεν θωρακίζουμε την Ελλάδα μόνο απέναντι στη δική της κρίση, αλλά και απέναντι στην πανευρωπαϊκή κρίση και την κρίση της παγκόσμιας οικονομίας.
.
Έχει εμπεδωθεί η εσφαλμένη και επικίνδυνη αντίληψη ότι βρέξει χιονίσει το βράδυ της Κυριακής θα υπάρχει δεδομένη Κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Δεν είναι έτσι.
1.Λένε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ούτως ή άλλως πρόθυμο και δεδομένο, υπάρχει η συγκεκριμένη κατεύθυνση, θα υπάρχει κυβέρνηση, άρα μπορούμε οι Έλληνες πολίτες υπό την καθοδήγηση δύο εκδοχών ανευθυνότητας, της δεξιάς και της αριστερής, να διαμαρτυρόμαστε, να πιέζουμε, να προσδοκούμε. Δεν ψηφίζουμε, δεν αποφασίζουμε, δεν παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας, αλλά άλλοι κυβερνούν και άλλοι μπορούν να δημαγωγούν ή να λαϊκίζουν.
2.Δεν είναι έτσι. Το ΠΑΣΟΚ έκανε λάθος αναλαμβάνοντας μόνο του το 2010 τη διαχείριση μιας κρίσης η οποία είχε ιστορικά και εθνικά χαρακτηριστικά. Έπρεπε να τους κινητοποιήσουμε όλους. Το ΠΑΣΟΚ λέει στον ελληνικό λαό: Πρέπει να έχουμε Κυβέρνηση, πρέπει να έχουμε ισχυρή Κυβέρνηση, δεν αρκεί να έχουμε 151 Βουλευτές, πρέπει να έχουμε κύρος, πρέπει να έχουμε νομιμοποίηση, κοινωνική αποδοχή.
3.Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι ο καταλύτης και ο εγγυητής των εξελίξεων. Είναι στο μέσο του πολιτικού φάσματος, έχει προτείνει μια συγκεκριμένη πλατφόρμα, το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, μπορεί παίρνοντας την εντολή, τη διερευνητική εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης να κοιτάξει αριστερά στις φιλοευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις, να κοιτάξει δεξιά στον συντηρητικό χώρο όπου υπάρχουν υπεύθυνες φιλοευρωπαϊκές, για να σχηματιστεί η συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της ευθύνης, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης.
Είναι πραγματικά τραγικό νέοι άνθρωποι, λόγω απελπισίας, να επιλέγουν ένα φιλοναζιστικό κόμμα.
Δεν υπάρχει τίποτε πιο επικίνδυνο, αυτό μας έχει διδάξει η ιστορία, από μια κοινωνία σε κρίση, σε απόγνωση, που τελικά κατολισθαίνει σε φασίζουσες συμπεριφορές. Η Χρυσή Αυγή, είναι μια ομάδα ανθρώπων που είναι δεδηλωμένοι οπαδοί του ολοκληρωτισμού, είναι οπαδοί της δικτατορίας της 21ης Απριλίου, η παρουσία τους στο Κοινοβούλιο θα ήταν ευθέως προσβλητική για τους δημοκρατικούς θεσμούς και την ιστορία του ελληνικού λαού. Και πράγματι φταίει το κράτος, φταίμε εμείς, γιατί αφήσαμε για παράδειγμα κενό στο να προστατεύσουμε το κέντρο της Αθήνας, τον Άγιο Παντελεήμονα ή κοινωνικές ομάδες οι οποίες είναι στην έσχατη φτώχεια. Αλλά οι αδυναμίες του κράτους στην παροχή κοινωνικής υποστήριξης να διαχωριστούν πλήρως από το προσωπείο του σύγχρονου φασισμού.
Η επανάληψη των εκλογών επιτείνει την αβεβαιότητα, βλάπτει την οικονομία, τη χώρα.
Με την ιδέα της επανάληψης των εκλογών παίζει κατά τρόπο ο οποίος είναι κατά τη γνώμη μου προκλητικός ο κ. Σαμαράς. Πήγε να παίξει -πιστεύω ότι κατάλαβε ότι αυτό είναι αδιέξοδο- και ο κ. Κουβέλης, δεν είδα να το επαναλαμβάνει τώρα τελευταία. Λοιπόν, η επανάληψη των εκλογών δεν είναι λύση. Λύση είναι να εκφραστεί ο ελληνικός λαός και να δώσει στις 6 του Μάη καθαρή κατεύθυνση, στίγμα, εντολή, νομιμοποίηση. Αλλιώς τι; Θα πάμε να εκβιάσουμε τη βούληση του πολίτη με επανάληψη των εκλογών; Το θέμα είναι να διαμορφωθεί με τρόπο δημιουργικό και παραγωγικό η βούληση του πολίτη. Η βούληση του ελληνικού λαού να είναι μια βούληση που προστατεύει την προοπτική του έθνους και των παιδιών μας.
( Από την διακαναλική συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ)
1. Βρισκόμαστε σήμερα τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές. Τώρα, αυτές τις μέρες μέχρι τη στιγμή της κάλπης, είναι η ώρα της απόφασης. Στις εκλογές δεν κρίνεται η μοίρα των πολιτικών προσώπων και των πολιτικών σχηματισμών, αλλά η μοίρα της Ελλάδας για την επόμενη εικοσαετία. Υπάρχουν δυστυχώς αρκετοί που σε αυτή την προεκλογική περίοδο και σε αυτή την ιστορική περίσταση που παίζουν και μάλιστα με νοθευμένα ζάρια, στις πλάτες του ελληνικού λαού. Είτε γιατί έχουν ως στόχο τον κομματικό τους εγωισμό και τη δήθεν αυτοδυναμία, είτε επειδή έχουν μία ταπεινή μικροκομματική επιδίωξη να ενισχύσουν τα ποσοστά τους. Λένε δυστυχώς ωμά πολιτικά ψέματα. Προτείνουν το απολύτως αδύνατο, οδηγούν την Ελλάδα στην πτώχευση, τους Έλληνες στη φτώχεια, την πατρίδα μας στη δραχμή.
2. Το οριζόντιο Κόμμα της δραχμής, δυστυχώς υπάρχει και είναι ο πραγματικός μοχλός της διαπλοκής και ο εκφραστής των πιο ακραίων κερδοσκοπικών συμφερόντων, δηλαδή αυτών που έβγαλαν τα ευρώ τους στο εξωτερικό και περιμένουν στη γωνία για να αγοράσουν φτηνά την Ελλάδα της δραχμής. Και αυτό είναι το τραγικό που μπορεί να συμβεί σε βάρος των πιο φτωχών, των πιο αδύναμων, σε βάρος του παραγωγικού ιστού της χώρας, σε βάρος της μεσαίας Τάξης.
Ο κ. Σαμαράς, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση δοξάζεται κρυπτόμενος.
Ο κ. Σαμαράς, διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού χωρίς να έχει μετάσχει σε ένα τηλεοπτικό διάλογο, χωρίς στην πραγματικότητα να δίνει συνεντεύξεις απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δεν κάνει κανένα διάλογο με αυτή την ίδια την ελληνική κοινωνία. Λυπάμαι που το λέω, αλλά εξακολουθεί ο κ. Σαμαράς να είναι ο κορυφαίος εκπρόσωπος μιας κυνικής κομματικής αντίληψης και της πολιτικής ανακολουθίας. Κορυφαίο παράδειγμα δυο πράγματα που είπε ο κ. Σαμαράς στις 6 Μαΐου του 2010 όταν ψηφιζόταν στη Βουλή το πρώτο Μνημόνιο. Τότε είπε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι «αφού το ΠΑΣΟΚ έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ας αναλάβει το κόστος για να μείνει το άλλο Κόμμα εξουσίας αλώβητο ως χώρος υποδοχής της δυσαρέσκειας των πολιτών». Αυτή ήταν η αντίληψή του για την εθνική ευθύνη και την εθνική συνέγερση. Και την ίδια μέρα είπε πως δεν αποδέχεται με τίποτε καμία αναδιάρθρωση καμία μείωση του δημοσίου χρέους! Μπορείτε να συγκρίνετε την τοποθέτησή του της 6ης Μαΐου από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής, με μεταγενέστερες, κυρίως τις σημερινές του τοποθετήσεις.
Ο κ. Τσίπρας λυπάμαι πραγματικά που το λέω, έχει αποχαλινωθεί.
1.Ο κ. Τσίπρας. είναι ένας πολιτικός υβριστής και η συμπεριφορά του δεν έχει καμία σχέση με το ήθος της Αριστεράς, με το ήθος της δημοκρατικής αντιπαράθεσης. Σε προσωπικό επίπεδο δεν αντιδρώ, υπάρχει όμως ένα πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα βαθύτερα ηθικό. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί με ακαριαίο και αναπόφευκτο τρόπο σε μια Ελλάδα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έξω από το ευρώ, σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, σε απώλεια καταθέσεων, σε 2 εκ. ανέργους τουλάχιστον, σε διάλυση του παραγωγικού ιστού, σε αλυσιδωτό κλείσιμο των επιχειρήσεων, σε διακοπή των εισαγωγών και των εξαγωγών, σε απομόνωση και αλβανοποίηση της Ελλάδας.
2. Η τυχοδιωκτική εκδοχή της Αριστεράς δεν εναρμονίζεται με τις ανάγκες της χώρας μας και με τις ανάγκες της κοινωνίας μας. Αντιλαμβάνομαι την έκρηξη οργής, αντιλαμβάνομαι τη διαμαρτυρία, τη δυσαρέσκεια, τη ριζοσπαστική διάθεση, αλλά υπάρχει ένα όριο και το όριο δεν είναι ο σεβασμός σε μας, είναι ο σεβασμός στον πολίτη που δεν μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε ως το γήπεδο των δικών μας κομματικών επιδιώξεων.
3.O ΣΥΡΙΖΑ είναι διχασμένος και στην κορυφή του. Υπάρχουν επίσημα χείλη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Λαφαζάνης, που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της δραχμής.
Οι δύο διαδεδομένες παρεξηγήσεις που θα πρέπει να υπερβούμε
1. Πρώτη παρεξήγηση «Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται». 'Ένας φτωχός άνθρωπος ένας άνθρωπος που έχασε τη δουλειά ή την επιχείρησή του δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από τη χρεοκοπία της χώρας. Είναι η διαφορά ανάμεσα στον βρεγμένο και τον πνιγμένο, στον χείμαρρο της δημαγωγίας και της ανευθυνότητας. Γιατί αν δεν υπάρχει κράτος, εθνική οικονομία, ανάπτυξη, ανασυγκρότηση κανείς δεν μπορεί να σε βοηθήσει να βγεις από τη δύσκολη θέση, να αποκτήσεις ξανά ελπίδα προοπτική σιγουριά.
2. Δεύτερη παρεξήγηση «Ό,τι και να γίνει, δεν πρόκειται να μας βγάλουν από το ευρώ, γιατί έχουν ξοδέψει και επενδύσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα». Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά: μπορούν να μας πουν με πολύ κυνικό και ωμό τρόπο «Ναι, μείνετε στο ευρώ, καλύπτουμε το εξωτερικό χρέος, βγάλτε τα πέρα μόνοι στις εσωτερικές πληρωμές, σε μισθούς, συντάξεις, επιχορηγήσεις, επιδόματα. Αυτό σημαίνει δημοσιονομική προσαρμογή μέσα σε ημέρες! Αυτό δεν οδηγεί στον κίνδυνο μικρών περικοπών στις συντάξεις, αλλά σε αδυναμία καταβολής του συντριπτικά μεγαλύτερου τμήματος της σύνταξης και του μισθού.
Τα δύο κορυφαία ψέματα που ακούγονται σε αυτή την προεκλογική περίοδο.
Ψέμα πρώτο. Η χώρα μπορεί να μείνει στην Ευρώπη καταγγέλλοντας τη δανειακή σύμβαση. Μια δανειακή σύμβαση, από την οποία έχουμε να πάρουμε 150 δις ευρώ ακόμη, εάν καταγγελθεί ποιον τρομάζει; Ποιον φέρνει σε δύσκολη θέση; Τον δανειστή που δεν θα δώσει τα χρήματα ή τον δανειζόμενο που έχει ζωτική ανάγκη από αυτά; Αρνούμενη να πάρει τα λεφτά η Ελλάδα τι κάνει; Αρνείται να στηρίξει τις τράπεζες και τις καταθέσεις, αρνείται να στηρίξει τις επιχειρήσεις, την ανάπτυξη, αρνείται να ρίξει ρευστότητα, δηλαδή χρήμα στην αγορά για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, αρνείται να γυρίσει το δικό της τροχό της προόδου. Σταματούν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σταματάει η χορήγηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Έλεος.
Ψέμα δεύτερο. Έχει δήθεν δημιουργηθεί, ένα ειδικό ταμείο στο οποίο η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να καταθέτει πριν από την καταβολή μισθών και συντάξεων τα χρήματα με τα οποία πρέπει να πληρώσει το εξωτερικό της χρέος και ότι αυτό το ταμείο τελεί υπό την διαχείριση των πιστωτών.
Μα δεν διαβάζουν τι λένε οι νόμοι του κράτους; Έχει δημιουργηθεί για τη δική μας ασφάλεια ένας ειδικός λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος υπό τη διαχείριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ώστε να αποφεύγουμε το ατύχημα, να οδηγηθούμε σε πτωχευτικό γεγονός κατά λάθος επειδή δεν θα πληρωθεί μια μικρή δόση του δανείου. Ποιοι βάζουν τα λεφτά στο λογαριασμό αυτό; Οι δανειστές μας, γιατί απ' αυτούς παίρνουμε για να τροφοδοτούμε το λογαριασμό αυτό.
Η δική τους Ελλάδα και το δικό μας σχέδιο για την Αυτοδύναμη Ελλάδα
1.Η δική τους Ελλάδα είναι η Ελλάδα της δραχμής, της απομόνωσης, της φτώχειας, της εξαθλίωσης. Υπάρχουν και δυνάμεις, της Αριστεράς που δηλώνουν φιλοευρωπαϊκές, αλλά φαίνεται ότι πιστεύουν σε μια εικονική και ανύπαρκτη Ευρώπη, στην Ευρώπη των ψευδαισθήσεων και όχι στην πραγματική Ευρώπη των συσχετισμών της διαπραγμάτευσης.
2.Το δικό μας σχέδιο για την αυτοδύναμη Ελλάδα, το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης οδηγεί στην ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο σε τρία χρόνια. Είπαμε, δεσμευόμαστε, εγγυόμαστε, μπορούμε. Προτείνουμε υπολογισμένα λέξη - λέξη και ευρώ - ευρώ μέτρα για να πέσει χρήμα στην αγορά και να κινηθεί ο τροχός της ανάπτυξης. Προτείνουμε εθνικό φορολογικό σύστημα, προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής προστασίας και ένα ολόκληρο σχέδιο για τη μορφή του κράτους, της Δημόσιας Διοίκησης, της δικαιοσύνης. Αυτή είναι η αυτοδύναμη Ελλάδα.
Όσοι πιστεύουν ότι με το μνημόνιο πέθανε η πολιτική κάνουν τεράστιο λάθος. Αυτό που προτείνουμε εμείς δεν είναι μόνο η εφαρμογή αλλά η υπέρβαση του μνημονίου
1.Το μνημόνιο καλύπτει μια στενή λωρίδα θεμάτων. Δεν λέει τίποτα για την εξωτερική πολιτική, για την αλλαγή στην Ευρώπη, για τον ορυκτό πλούτο, για τα πανεπιστήμια μας, για τα σχολεία μας. Δεν λέει ποιες είναι οι δικές μας εθνικές προτεραιότητες για την ανάπτυξη. Δεν λέει το μνημόνιο πως θα πέσουν τα 50 δισεκατομμύρια που τα έχω προτείνει ευρώ - ευρώ στην αγορά ως ρευστότητα, ποιες είναι οι επενδύσεις που μπορούν να γίνουν τα επόμενα τρία χρόνια που τις υπολογίσαμε και τις παρουσιάσαμε μία - μία, 55 δις σε υποδομές.
2.Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι όχι απλά και μόνον η εφαρμογή, αλλά η θαρραλέα υπέρβαση του μνημονίου, ώστε η υπέρβαση αυτή να είναι τελικά η υπέρβαση της κρίσης και η έξοδος της Ελλάδας από την ταπεινωτική θέση του δανειζόμενου που είναι υπό επιτήρηση, ώστε η Ελλάδα να ξαναγίνει όχι απλά και μόνο αξιοπρεπής και ασφαλής, αλλά και θεσμικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη. Δεν θωρακίζουμε την Ελλάδα μόνο απέναντι στη δική της κρίση, αλλά και απέναντι στην πανευρωπαϊκή κρίση και την κρίση της παγκόσμιας οικονομίας.
.
Έχει εμπεδωθεί η εσφαλμένη και επικίνδυνη αντίληψη ότι βρέξει χιονίσει το βράδυ της Κυριακής θα υπάρχει δεδομένη Κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Δεν είναι έτσι.
1.Λένε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ούτως ή άλλως πρόθυμο και δεδομένο, υπάρχει η συγκεκριμένη κατεύθυνση, θα υπάρχει κυβέρνηση, άρα μπορούμε οι Έλληνες πολίτες υπό την καθοδήγηση δύο εκδοχών ανευθυνότητας, της δεξιάς και της αριστερής, να διαμαρτυρόμαστε, να πιέζουμε, να προσδοκούμε. Δεν ψηφίζουμε, δεν αποφασίζουμε, δεν παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας, αλλά άλλοι κυβερνούν και άλλοι μπορούν να δημαγωγούν ή να λαϊκίζουν.
2.Δεν είναι έτσι. Το ΠΑΣΟΚ έκανε λάθος αναλαμβάνοντας μόνο του το 2010 τη διαχείριση μιας κρίσης η οποία είχε ιστορικά και εθνικά χαρακτηριστικά. Έπρεπε να τους κινητοποιήσουμε όλους. Το ΠΑΣΟΚ λέει στον ελληνικό λαό: Πρέπει να έχουμε Κυβέρνηση, πρέπει να έχουμε ισχυρή Κυβέρνηση, δεν αρκεί να έχουμε 151 Βουλευτές, πρέπει να έχουμε κύρος, πρέπει να έχουμε νομιμοποίηση, κοινωνική αποδοχή.
3.Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι ο καταλύτης και ο εγγυητής των εξελίξεων. Είναι στο μέσο του πολιτικού φάσματος, έχει προτείνει μια συγκεκριμένη πλατφόρμα, το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, μπορεί παίρνοντας την εντολή, τη διερευνητική εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης να κοιτάξει αριστερά στις φιλοευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις, να κοιτάξει δεξιά στον συντηρητικό χώρο όπου υπάρχουν υπεύθυνες φιλοευρωπαϊκές, για να σχηματιστεί η συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της ευθύνης, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης.
Είναι πραγματικά τραγικό νέοι άνθρωποι, λόγω απελπισίας, να επιλέγουν ένα φιλοναζιστικό κόμμα.
Δεν υπάρχει τίποτε πιο επικίνδυνο, αυτό μας έχει διδάξει η ιστορία, από μια κοινωνία σε κρίση, σε απόγνωση, που τελικά κατολισθαίνει σε φασίζουσες συμπεριφορές. Η Χρυσή Αυγή, είναι μια ομάδα ανθρώπων που είναι δεδηλωμένοι οπαδοί του ολοκληρωτισμού, είναι οπαδοί της δικτατορίας της 21ης Απριλίου, η παρουσία τους στο Κοινοβούλιο θα ήταν ευθέως προσβλητική για τους δημοκρατικούς θεσμούς και την ιστορία του ελληνικού λαού. Και πράγματι φταίει το κράτος, φταίμε εμείς, γιατί αφήσαμε για παράδειγμα κενό στο να προστατεύσουμε το κέντρο της Αθήνας, τον Άγιο Παντελεήμονα ή κοινωνικές ομάδες οι οποίες είναι στην έσχατη φτώχεια. Αλλά οι αδυναμίες του κράτους στην παροχή κοινωνικής υποστήριξης να διαχωριστούν πλήρως από το προσωπείο του σύγχρονου φασισμού.
Η επανάληψη των εκλογών επιτείνει την αβεβαιότητα, βλάπτει την οικονομία, τη χώρα.
Με την ιδέα της επανάληψης των εκλογών παίζει κατά τρόπο ο οποίος είναι κατά τη γνώμη μου προκλητικός ο κ. Σαμαράς. Πήγε να παίξει -πιστεύω ότι κατάλαβε ότι αυτό είναι αδιέξοδο- και ο κ. Κουβέλης, δεν είδα να το επαναλαμβάνει τώρα τελευταία. Λοιπόν, η επανάληψη των εκλογών δεν είναι λύση. Λύση είναι να εκφραστεί ο ελληνικός λαός και να δώσει στις 6 του Μάη καθαρή κατεύθυνση, στίγμα, εντολή, νομιμοποίηση. Αλλιώς τι; Θα πάμε να εκβιάσουμε τη βούληση του πολίτη με επανάληψη των εκλογών; Το θέμα είναι να διαμορφωθεί με τρόπο δημιουργικό και παραγωγικό η βούληση του πολίτη. Η βούληση του ελληνικού λαού να είναι μια βούληση που προστατεύει την προοπτική του έθνους και των παιδιών μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.