Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πώς και πού ψηφίζω, τα εκλογικά κέντρα - Αναλυτικός οδηγός Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Το ωράριο της διαδικασίας, τα εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα - εξωτερικό και τα απαραίτητα έγγραφα.

 


Άδειασε η κλεψύδρα για τις καμπάνιες των δύο «πράσινων μονομάχων», του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα, οι οποίοι πλέον αναμένουν την «ετυμηγορία» των μελών και των φίλων του Κινήματος που θα συμμετάσχουν στις αυριανές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ.

Όλα τα διαδικαστικά ζητήματα και τις λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του Β’ Γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζει η νέα εγκύκλιος που εξέδωσε η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ).

Ως προς τα εκλογικά κέντρα δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τον πρώτο γύρο, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες μικρές αλλαγές σε ζητήματα όπως το αντίτιμο, αλλά και το ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν.

Το ωράριο των εκλογών ΠΑΣΟΚ

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι κάλπες ανοίγουν στις 7:00 το πρωί της Κυριακής (13/10) και κλείνουν στις 19:00.

Οι κάλπες στο εξωτερικό έχουν διαφορετικό ωράριο και συγκεκριμένα αυτό που ίσχυε και στον πρώτο γύρο, όπως θα δείτε παρακάτω:

  • Τα εκλογικά τμήματα της Αυστραλίας: Σίδνεϋ από 09:00 έως 18:00 τοπική ώρα, Μελβούρνη από 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα
  • τα εκλογικά τμήματα της Κύπρου από 7:00 έως 19:00 τοπική ώρα
  • τα εκλογικά τμήματα των χωρών της Ε/Ε από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα
  • τα εκλογικά τμήματα της Αγγλίας από 12:00 έως 16:00 τοπική ώρα
  • τα εκλογικά τμήματα των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη) από 8:00 έως 13:00 τοπική ώρα και
  • τα εκλογικά τμήματα του Καναδά (Κεμπέκ) από 10:00 έως 17:00 τοπική ώρα.

Ποιοι ΔΕΝ έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές ΠΑΣΟΚ

Η διαφορά σε σχέση με την πρώτη Κυριακή των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, είναι ότι πλέον δεν μπορούν να λάβουν μέρος οι πολίτες που δεν συμμετείχαν στον πρώτο γύρο.

«Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον α' γύρο της 6ης Οκτωβρίου 2024», αναφέρει χαρακτηριστικά η «πράσινη» εγκύκλιος.

Πού ψηφίζω στον Β’ Γύρο των εκλογών ΠΑΣΟΚ

Από τη στιγμή, λοιπόν, που στον Β’ Γύρο συμμετέχουν όσοι/ες ψήφισαν στον πρώτο, δεν θα συμπληρώνονται αιτήσεις νέων μελών.

Έτσι, η διαδικασία γίνεται από το κλειστό μητρώο των ψηφισάντων του α΄ γύρου της 6ης Οκτωβρίου.

Παράλληλα, οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Χώρας ή του Αποδήμου, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα που ψήφισαν στον Α’ γύρο.

«Για τον β’ γύρο έχουν εκδοθεί νέες σφραγίδες με νέα αρίθμηση που θα αποσταλούν μαζί με το εκλογικό υλικό και ως εκ τούτου η σφραγίδα που χρησιμοποίησε κάθε εκλογικό τμήμα στον α’ γύρο πρέπει να αποσυρθεί και να αντικατασταθεί από τη νέα. Η χρήση της παλιάς σφραγίδας θα επιφέρει ακυρότητα του αποτελέσματος», αναφέρει η νέα εγκύκλιος.

Το ΠΑΣΟΚ έχει βγάλει διαδραστικό χάρτη για να δείτε εύκολα τα εκλογικά κέντρα. Μπορείτε να μπείτε και δείτε ποιο εκλογικό κέντρο σας βολεύει για να ψηφίσετε. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

Διαφορετικά, μπορείτε να δείτε αναλυτικά το παρακάτω PDF με όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας:

Εκλογικά τμήματα ΠΑΣΟΚ by Newsroom

Τα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό:

pinakas pasok fae5a

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τι ισχύει για παράταση

Ενδεχομένως, να υπάρξει παράταση (μισάωρη ή και περισσότερο) εφόσον υπάρχει μεγάλη προσέλευση, η οποία όμως θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως αντίστοιχα έγινε και στον πρώτο γύρο.

Τα αναγκαία έγγραφα για τον Β’ Γύρο των εκλογών ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με την ΕΔΕΚΑΠ, για την ταυτοποίηση των ψηφοφόρων απαιτείται η επίδειξη στην εφορευτική επιτροπή αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης νέου τύπου.

Η αναζήτησή τους θα γίνεται από το μητρώο ψηφισάντων και όχι από τον εθνικό εκλογικό κατάλογο, όπως έγινε στον α΄ γύρο. Ως εκ τούτου, δεν απαιτείται ο ΑΜΚΑ για τους ψηφοφόρους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, καθώς δε θα γίνεται αναζήτηση στον εθνικό εκλογικό κατάλογο, όπως στον α’ γύρο, παρά μόνο το ταυτοποιητικό τους έγγραφο.

Οι 2 λύσεις σε περίπτωση που δεν βρίσκουν το όνομά σας στον κατάλογο

Σε περίπτωση που προσέρχεται ψηφοφόρος για να ψηφίσει και δεν εντοπίζεται στον εκλογικό κατάλογο του tablet, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής πρέπει να καλέσει άμεσα στο call center του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής (210-3665000) ή στα τηλέφωνα της ΕΔΕΚΑΠ (210 3665374-475-476), ώστε η ΕΔΕΚΑΠ να τον αναζητήσει στον εκλογικό κατάλογο και εφόσον εντοπιστεί, να τον πιστοποιήσει ως ψηφοφόρο και να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τι γίνεται με το αντίτιμο στον Β' Γύρο

Στον πρώτο γύρο των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ είχε οριστεί αντίτιμο συμμετοχής στα 3 ευρώ.

Ωστόσο, στον δεύτερο γύρο δεν απαιτείται η καταβολή αντιτίμου και η συμμετοχή των εκλογέων είναι δωρεάν.

Πώς ψηφίζω στις εκλογές ΠΑΣΟΚ

Η διαδικασία της σταυροδοσίας είναι ακόμα πιο απλή, καθώς στον δεύτερο γύρο οι επιλογές είναι δύο.

Η νέα εγκύκλιος της ΕΔΕΚΑΠ αναφέρει ότι για την ψηφοφορία αποδεκτά γίνονται τα σύμβολα + (σταυρός) ή x (χι) ή ν (τικ), είτε τίθεται δεξιά είτε αριστερά του ονόματος.

Το ψηφοδέλτιο του β’ γύρου δεν περιλαμβάνει κουτάκι αριστερά από το όνομα των υποψηφίων.

«Οι Υπεύθυνοι Εκλογικών Κέντρων θα πρέπει να παραδώσουν το εκλογικό υλικό στις εφορευτικές επιτροπές την Κυριακή το πρωί πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας. Έως τότε, είναι υπεύθυνοι για τη διαφύλαξή του, ώστε να μη διανεμηθούν φάκελοι ή ψηφοδέλτια πριν από την ημέρα των εκλογών», τονίζει η ΕΔΕΚΑΠ.

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Τι γίνεται αν υπάρξει πρόβλημα με το tablet

Σε περίπτωση που παρατηρηθεί καθυστέρηση στο σύστημα του tablet ή τεχνικό πρόβλημα, σταματά η εκλογική διαδικασία επί τόπου, σφραγίζεται η κάλπη με ευθύνη της εφορευτικής επιτροπής και ενημερώνεται η ΕΔΕΚΑΠ.

Αυτονόητο είναι ότι, σε αυτήν την περίπτωση δε σημειώνονται ονόματα στην κατάσταση ψηφισάντων, αφού δε θα είναι εφικτή η διαπίστευση των ψηφοφόρων μέσω tablet.

Η εκλογική διαδικασία ξεκινά ξανά μόλις επανέλθει η λειτουργία του tablet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου