Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Σπάει το μεταπολιτευτικό ρεκόρ η ΝΔ – Πόσα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη θυσιάστηκαν σε 15 μήνες

 


Ο Μάριος Σαλμάς είναι και επίσημα εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρώην υπουργός Υγείας καιρό τώρα άνοιγε μέτωπα με το Μαξίμου και έτσι  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να τελειώσει με τον γαλάζιο αντάρτη, στέλνοντας μήνυμα μηδενικής ανοχής προς τη κοινοβουλευτική του ομάδα που ναι μεν τον στηρίζει αλλά στο εσωτερικό της… βράζει.

Η καρατόμηση Σαλμά έχει την δική της σημειολογία, καθώς ο βουλευτής της Αιτωλοακαρνανίας προστίθεται στη μακρά λίστα των «πεσόντων» της δεύτερης

φοράς Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μια ανασκόπηση λοιπόν αυτών των 15 μηνών αποδεικνύει πως το 41% των εθνικών εκλογών του 2023 που έμοιαζε με «δώρο» μετατράπηκε γρήγορα σε «κατάρα» καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε είτε αναγκάστηκε να «αποκεφαλίσει» μια σειρά κεντρικών στελεχών της κυβέρνησης ή του κόμματος, καταφέρνοντας να σπάσει κάθε μεταπολιτευτικό ρεκόρ.

Οι «θυσίες»

Τον κύκλο των απομακρύνσεων σε αυτή τη δεύτερη τετραετία άνοιξε ο Νότης Μηταράκης. Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατάφερε να μείνει στο υπουργείο της Κατεχάκη για μόλις ένα μήνα. Και αυτό διότι πλήρωσε πολύ ακριβά το γεγονός πως εν μέσω της πυρκαγιάς στην Αγχίαλο, ο ίδιος βρισκόταν διακοπές στο νησί της Πάτμου.

Ο πρωθυπουργός χωρίς δεύτερη σκέψη ζήτησε την παραίτηση του και ο Νότης Μηταράκης χωρίς κανέναν ενδοιασμό του την προσέφερε. Ο ίδιος, για πάνω από ένα χρόνο έμεινε σιωπηλός στα έδρανα της Βουλής, όμως πλέον φαίνεται πως έχει αποφασίσει να αλλάξει στρατηγική. Ο Χιώτης βουλευτής άλλωστε είχε φροντίσει να θέσει στη Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ιουνίου ζητήματα στρατηγικής του κόμματος ενώ στις -πλέον- πυκνές του πολιτικές εμφανίσεις επισημαίνει τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης.

Λίγες εβδομάδες αργότερα σειρά παίρνει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Το ζεϊμπέκικο που χόρεψε στο Ζάππειο εν μέσω πυρκαγιών, έκανε έξαλλο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αποφάσισε να αποσύρει το γαλάζιο χρίσμα για την διεκδίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Τα ρεπορτάζ μάλιστα της εποχής ανέφεραν πως ο πάντα ψύχραιμος πρωθυπουργός βλέποντας τις εικόνες έχασε την ψυχραιμία του.

Ο Γιώργος Πατούλης ζήτησε συγνώμη για να σώσει την κατάσταση. Όταν κατάλαβε πως η απόφαση ήταν ειλημμένη, αποφάσισε σιωπηλά την μοίρα που του επέβαλλε ο πρωθυπουργός, τέθηκε εκτός κούρσας, και έτσι «έχασε» την σχεδόν δεδομένη επανεκλογή του.

Πριν κλείσουν οι πρώτοι τρείς μήνες της δεύτερης φοράς Κυριάκου Μητσοτάκη, μια ακόμα αποχώρηση θα έρθει να προστεθεί στη γαλάζια παράταξη. Στο λιμάνι του Πειραιά ο Αντώνης Καρυώτης χάνει άδικα τη ζωή του μετά από ένα πρωτοφανές σκηνικό στο πλοίο στο Blue Horizon, όπου μέλος του πληρώματος με τον οποίο είχαν διαφωνία, τον έσπρωξε, με συνέπεια να πέσει στη θάλασσα και να αφήσει την τελευταία του πνοή.

«Υπάρχουν και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν την δουλειά τους και βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία» είχε πει ανάμεσα στα άλλα ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Λίγες ημέρες αργότερα θα οδηγείτο σε παραίτηση από το υπουργείο ενώ τον Ιανουάριο εκτός πολιτικής.

Το άδειασμα στον ανασχηματισμό

Τον Ιανουάριο του 2024 και ενώ η κυβέρνηση ταλανίζεται από την εσωκομματική της αντιπολίτευση (γάμος ομόφυλων ζευγαριών- νόμος για μετανάστες) αλλά και την οργή της κοινωνίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωράει στον πρώτο ανασχηματισμό. Εφτά μήνες μετά τον εκλογικό θρίαμβο του 41%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξηλώνει μετά από αρκετές γκάφες Γιάννη Οικονόμου και Κώστα Κατσαφάδο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα έχει πρώτο στόχο να οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία χωρίς μεγάλες απώλειες στην μάχη των ευρωεκλογών. Τον Μάρτιο του 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, αποφασίζει να «θυσιάσει» τους δυο σωματοφύλακες του, Σταύρο Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκο, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει το αφήγημα του…θύματος των συμφερόντων αλλά κυρίως να ξεπεράσει τον σκόπελο της μαύρης επετείου των Τεμπών.

Μετά το πλήγμα στο Μαξίμου, η κυβέρνηση οδεύει στις εκλογές πολλαπλά τραυματισμένη και έτσι ο πήχης κατεβαίνει στο 32%. Όμως και πάλι η κυβέρνηση περνάει από κάτω βυθιζόμενη στο 28%. Η απώλεια 13 μονάδων σε μόλις ένα χρόνο οδηγεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε νέο ανασχηματισμό.

Εκεί, μέσα στις αλλαγές που κάνει θέτει εκτός κυβέρνησης και τον Σταύρο Κελέτση. Ο τελευταίος αποφασίζει να μην σιωπήσει και δηλώνει δημόσια πως «πλήρωσε» ακριβά την απόφαση του να μην στηρίξει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Σε μια πρωτοφανή κίνηση το Μαξίμου απαντάει μέσω διαρροών και ξεκαθαρίζει πως ο βουλευτής εγκατέλειψε τον υπουργικό θώκο λόγω… ικανοτήτων και αποτελεσματικότητας.

Και ενώ το Μαξίμου επιχειρεί να μαζέψει τα σπασμένα των ευρωεκλογών, ο… αψύς Κρητικός Λευτέρης Αυγενάκης «πιάνεται» να προπηλακίζει υπάλληλο του αεροδρομίου της Αθήνας. Μετά τον σάλο, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά όχι από το κόμμα. «Η απόφαση του Προέδρου και Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την διαγραφή μου από την ΚΟ του Κόμματός μας είναι απόλυτα σεβαστή. Έδωσα εξηγήσεις σχετικά με το συμβάν και ζήτησα δημοσίως συγγνώμη», προσθέτοντας ότι «ήμουν και παραμένω Βουλευτής του νομού Ηρακλείου και θα συνεχίσω να υπηρετώ τους πολίτες της Κρήτης με το ίδιο πάθος» είχε πει.

Υ.Γ: Αν ο Μάριος Σαλμάς μάλιστα προστεθεί στην υπό σύσταση ομάδα της Αφροδίτης Λατινοπούλου που «αγαπάει» να κάνει μεταγραφές από το σαμαρικό μπλοκ, τότε τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο περίπλοκα για τη Νέα Δημοκρατία. Ήδη, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετράει πληγές από τα δεξιά του.

Ειδ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου