Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Δύο φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας και πίεση από Κόκκαλη και Νέα Αριστερά

 

Πίσω από την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης συντάχθηκε εντέλει χθες ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, προχωρώντας μετά από μια «εποικοδομητική συνεργασία» με τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα, σε ένα καίριο βήμα στην συγκρότηση ενός «προοδευτικού μετώπου», με φόντο την υπόθεση των Τεμπών.

Μετά από μια «ουσιαστική συζήτηση» και με τις επιμέρους προτάσεις της Κουμουνδούρου επί του κειμένου της πρότασης μομφής να γίνονται δεκτές από τη Χαριλάου Τρικούπη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ένωσαν τις υπογραφές τους με αυτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά και της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νέας Αριστεράς, παρά τις αρχικές ταλαντεύσεις ορισμένων στελεχών της. Άλλωστε, ζητούμενο υπήρξε, κατά πληροφορίες, από την αρχή «η ενωτική διάθεση» απέναντι στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία διαμόρφωσε τους όρους μετωπικής αντιπαράθεσης της κυβέρνησης και του συνόλου σχεδόν της αντιπολίτευσης, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.

Παρότι «σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνυπογράφει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης», όπως γνωστοποίησε στην Ολομέλεια ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Παππάς, ο ίδιος επανάφερε το ζήτημα των διεθνών παρατηρητών, το οποίο έθιξε από την πρώτη στιγμή ως αίτημα για κάθε εκλογική αναμέτρηση στο εξής ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, λέγοντας ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πως «σε καμία χώρα του ΟΑΣΕ δεν διεξάγονται εκλογές χωρίς την παρουσία διεθνών παρατηρητών».

Αμηχανία για την «κοκορομαχία»

Απών, εκ των πραγμάτων, από την κοινοβουλευτική διαδικασία, ο κ. Κασσελάκης επανέλαβε σε χθεσινό άρθρο -παρέμβασή του την ανάγκη διεθνούς εποπτείας των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα στο μέλλον, σχολιάζοντας ταυτόχρονα για την πρόταση μομφής πως «θα δείτε μια κοκορομαχία σε σχέση με το ποιος θα την πιστωθεί. Μια διαδικασία-σόου που δεν θα καταφέρει δυστυχώς τίποτα ως προ την ουσία, την κρατική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών». Μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνυπέγραψε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η παραπάνω αποστροφή του Προέδρου του προκάλεσε αρχικά αμηχανία σε μερίδα στελεχών του κόμματός του, καθώς η κατάθεση πρότασης μορφής συνιστά μια από τις κορυφαίες κοινοβουλευτικές ευκαιρίες της αντιπολίτευσης να πιέσει πολιτικά την εκάστοτε κυβέρνηση στη χώρα. Ορισμένοι, μάλιστα, εντός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δεν παρέβλεψαν την οξεία αντίδραση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος εγκάλεσε τον κ. Κασσελάκη για υπονόμευση του πολιτεύματος, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση «αναμφίβολα βρίσκεται στα σχοινιά», όπως παρατηρούσαν.

Σπάζοντας τα ταμπού

Στο επίπεδο του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ωστόσο, «ξεκαθαρίζουμε ότι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας, οφείλονται στις κυβερνητικές επιλογές και όχι στην αντιπολίτευση που ασκεί τον συνταγματικό της ρόλο. Αυτές οι αρχές του Συντάγματος είναι που παραβιάζονται από την κυβέρνηση και μας οδηγούν υποχρεωτικά στην πρόταση δυσπιστίας» ανέφερε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος ηγήθηκε της προσπάθειας εξεύρεσης ενός κοινού τόπου ανάμεσα στις γραμμές της πρότασης δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και στις προθέσεις του κόμματός του, σπάζοντας το ταμπού της απόστασης μεταξύ των δύο πολιτικών χώρων.

Καθόλου τυχαία, μάλλον, ο κ. Φάμελλος υπήρξε αποδέκτης τηλεφωνήματος χθες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, προκειμένου η Κουμουνδούρου να ενημερωθεί επίσημα και θεσμικά για την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ. Στήνοντας έναν δίαυλο συνεννόησης, ο κ. Φάμελλος από το Προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και από κοντά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή υπέρ της πρωτοβουλίας Ανδρουλάκη διαμόρφωσαν το διάδρομο συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματα, υπερβαίνοντας τυχόν αστερίσκους από πλευράς στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δύο φωνές στον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διχάστηκε αναφορικά με τη στάση του απέναντι στην πρόταση δυσπιστίας, καθώς ακόμη και στελέχη στον κλειστό κύκλο του κ. Κασσελάκη προέταξαν την άμεση προσφυγή στις κάλπες αντί της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή, εκτιμώντας ότι αυτή θα λειτουργήσει συσπειρωτικά, στο τέλος της ημέρας, για την πλειοψηφία. Αντίθετα, υπέρ της υπογραφής της πρότασης δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ εκφράστηκαν στελέχη που διαβλέπουν το «αδιέξοδο», όπως περιγράφουν, στον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης, εκτιμώντας ότι «επιβάλλεται κοινοβουλευτικά η συνεργασία» με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις.

Στο πλαίσιο αυτό, κομβικό ρόλο, όπως μετέδωσε χθες το protothema.gr, είχε στις χθεσινές διεργασίες ο Σωκράτης Φάμελλος, θεμελιώνοντας τις γέφυρες συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής. Επιπλέον, στις πρώτες μάχες της Βουλής, αλλά και τις συγκρούσεις με τα κυβερνητικά έδρανα ανέλαβε ο Νίκος Παππάς, λαμβάνοντας και τα εύσημα του Στέφανου Κασσελάκη στα κοινωνικά δίκτυα, με τα δύο στελέχη να επιβεβαιώνουν το πολιτικό τους εκτόπισμα στο εσωκομματικό χρηματιστήριο για άλλη μια φορά, μετά τη σαρωτική επικράτηση της πρότασής τους στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Στο τιμόνι οι «νικητές του Συνεδρίου»

Το γεγονός, όμως, ότι οι «νικητές του Συνεδρίου», Φάμελλος και Παππάς διαδραματίζουν προωθημένο ρόλο στην υποστήριξη της πρότασης δυσπιστίας δεν ικανοποιεί αναγκαστικά όλους τους κομματικούς τους «συντρόφους», ιδίως στην προοπτική της ηγετικής εμφάνισης του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής, για να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας, ως ο φυσικός εκφραστής της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο «σύμφωνα με το άρθρο 84 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησής σας υπογεγραμμένη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας», σε μια υπερβατική κίνηση για τα μέχρι τώρα δεδομένα της αντιπολίτευσης.

Πίεση από Κόκκαλη και Νέα Αριστερά

Ήδη, η συσπειρωτική δύναμη που αναπτύσσεται στο προοδευτικό ημισφαίριο με φόντο την υπόθεση των Τεμπών παράγει και πολιτικά γεγονότα εκτός Βουλής, πλην της πρότασης μομφής, με τον Ευρωβουλευτή, Πέτρο Κόκκαλη να διοργανώνει σήμερα το πρωί συζήτηση για την «ποινική ευθύνη υπουργών». Στην ίδια εκδήλωση, αναμένεται να τοποθετηθούν οι: Ξενοφών Κοντιάδης, Συνταγματολόγος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου Κώστας Μποτόπουλος, ∆ιδάκτωρ Συνταγματικού ∆ικαίου και Γιώργος Σωτηρέλης, Καθηγητής Συνταγματικού ∆ικαίου ΕΚΠΑ, συμβάλλοντας επιστημονικά στην συζήτηση.

Με επίκεντρο το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, την σκυτάλη λαμβάνει σήμερα το απόγευμα η Νέα Αριστερά. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας, Αλέξης Χαρίτσης αναμένεται να συζητήσει με πρωταγωνιστές και θύματα υποθέσεων αστυνομικής αυθαιρεσίας, διασυρμού, συγκάλυψης και ψεύδους, στις παράνομες παρακολουθήσεις έως το έγκλημα των Τεμπών, σύμφωνα με τους διοργανωτές. «Θα αναδείξουμε αυτές τις υποθέσεις, τις ιστορίες των ανθρώπων που τις έζησαν και τις βιώνουν καθημερινά με έναν στόχο: Να νικήσει το δίκιο», όπως τονίζουν. «Η συγκάλυψη κάπου εδώ τελειώνει. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πρέπει να πέσει. Η Νέα Αριστερά θα πρωταγωνιστήσει σε αυτή την υπόθεση», καταλήγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου