Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: «Σχεδόν ανύπαρκτα τα αποθέματα νερού»


 Ο δήμος κάνει ότι είναι δυνατόν για να διαφυλάξει όχι μόνον την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα αυτού του πολύτιμου αγαθού.

Γι’  αυτόν το λόγο ενεργοποιεί λειτουργία αφαλατώσεων, λειτουργία νέων γεωτρήσεων, παρακολουθεί τις διαρροές στα δίκτυα ύδρευσης, τα συνδεδεμένα μέσω του σύγχρονου, ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος τηλεελέγχου – τηλεμετρίας, ενώ διασυνδέουμε και υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εντοπίζονται και να επιδιορθώνονται όσο γίνεται πιο άμεσα οι βλάβες και να μειώνονται οι απώλειες νερού.

Παρά τις παραπάνω ενέργειές μας όμως, ουσιαστικής σημασίας πιστεύουμε ότι είναι και πρώτιστο γεγονός να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες, ώστε να φροντίζουμε όλοι στο δυνατόν, για τη μεγαλύτερη οικονομία στην κατανάλωση του νερού ύδρευσης, ούτως ώστε, να μην υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην διαρκή κι ομαλή υδροδότηση του δήμου μας.

Το νερό ύδρευσης πρέπει να περιοριστεί, μόνο για την ανθρώπινη κατανάλωση.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, παρακαλούμε τους δημότες και επισκέπτες μας, να προσπαθήσουν όσο περισσότερο, στην εξοικονόμηση ποσοτήτων νερού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση κι εφαρμογή, τουλάχιστον στις παρακάτω προτεινόμενες ενέργειες εξοικονόμησης νερού.

1. Να μην χρησιμοποιούν νερό ύδρευσης, στην παρούσα περίοδο λειψυδρίας, για την πλήρωση πισινών και για πότισμα όποιων αγροτικών καλλιεργειών.

2. Να κατανοηθεί κι εφαρμοστεί μειωμένη άρδευση, πολύ περιορισμένου χρόνου, από τους δυο (2) ταμιευτήρες νερού (στον Κάμπο Εγγαρών και τους παραλιακούς οικισμούς Τ.Κ. Κορωνίδας), μια (1) φορά την εβδομάδα από δυο (2) ώρες.

3. Να επισκευάζονται αμέσως όλες τις διαρροές, που διαπιστώνονται σε όλες τις υδραυλικές εγκαταστάσεις.

4. Να μην υπάρχει σπατάλη νερού για το κατάβρεγμα αυλών, βεραντών, και λοιπών ομοειδών χώρων.

5. Οι βεράντες και τα σπίτια, να πλένονται με σφουγγαρίστρες και όχι με λάστιχα. Άμεση επισκευή όλων των καζανακιών. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει και οικονομικό όφελος στους λογαριασμούς.

6. Τα αυτοκίνητα να πλένονται σε αραιά χρονικά διαστήματα, χωρίς λάστιχο και με την χρήση κουβά και σφουγγαριού.

7. Βρύσες και βάνες ακόμη και για την προσωπική χρήση, να αποφεύγεται να ανοίγονται μέχρι τέρμα, καθότι καταναλώνονται υπέρογκες ποσότητες νερού, δίχως να απαιτείται.

8. Τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων να χρησιμοποιούνται μόνο όταν γεμίσουν και σε οικονομικά προγράμματα.

9. Να μην χρησιμοποιούνται οι παροχές νερού εκτός οικισμών,που δεν αφορούν σε κατοικίες, όταν εξυπηρετούν αγροτεμάχια με καλλιέργειες και να μην χρησιμοποιούν το νερό ύδρευσης, για την άρδευσή τους.

10. Να ενημερώνουν όλοι οι ξενοδόχοι, τους επισκέπτες τους και τους ενοικιαστές, για την αναγκαιότητα περιορισμού της κατανάλωσης νερού ύδρευσης και της αλόγιστης σπατάλης του.

11. Εν κατακλείδι, δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο, θα είναι όμως αναγκαίο να ληφθούν από το δήμο, ουσιαστικά μέτρα προστασίας και να εφαρμοστεί ο Κανονισμός Ύδρευσης, με ό,τι προβλέπει (διακοπή συνδέσεων, πρόστιμα κλπ),όπου διαπιστώνεται αυθαιρεσία, σπατάλη ή αλόγιστη χρήση του νερού ύδρευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου