Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Οι «βόμβες» Τσίπρα, η απάντηση Κασσελάκη και ο οδικός χάρτης για 4 κάλπες Νέα δεδομένα δημιούργησε στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ η αιφνίδια παρέμβαση Τσίπρα - Προς νέες εσωκομματικές εκλογές - Οι υποψήφιοι.

 


Η παρέμβαση - «βόμβα» του Αλέξη Τσίπρα έδωσε, αίφνης, το τέμπο για τον ρυθμό που θα κινηθεί το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη, δυο ώρες περίπου πριν ξεκινήσουν οι εργασίες, να αναζητήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη από την βάση των μελών του κόμματος.

«Βρείτε μου αντίπαλο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» δήλωσε στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Κασσελάκης, σηκώνοντας, επί της ουσίας, το γάντι και ανήγγειλε τέσσερις κάλπες για Πρόεδρο, Κεντρική Επιτροπή, Νομαρχιακές και Οργανώσεις.

Την ίδια ώρα, μπροστά στα νέα δεδομένα που μπήκαν επάνω στο τραπέζι, όλα τα στρατόπεδα του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν άμεσα σε κατάσταση κίνησης για τα επόμενα βήματα τους.

Δυο ζητήματα, κομβικής ωστόσο σημασίας, οφείλουν να ξεκαθαριστούν άμεσα, ενδεχομένως και μέχρι την Κυριακή που ολοκληρώνεται το Συνέδριο. Αφενός, ποιος θα τεθεί ως υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Κασσελάκη στις νέες εσωκομματικές εκλογές της Κουμουνδούρου. Θα είναι περισσότεροι τους ενός; Μπορεί να υπάρξει μια κοινή, από τα εσωκομματικά στρατόπεδα, υποψηφιότητα; Στους διαδρόμους του Συνεδρίου ακούστηκαν τα ονόματα του Διονύση Τεμπονέρα, του Σωκράτη Φάμελλου και της Όλγας Γεροβασίλη. Ειδικότερα, από το περιβάλλον του Διονύση Τεμπονέρα «έβγαινε» πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και πως το στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αργήσει να κάνει γνωστές τις προθέσεις του.

Στην περίπτωση, πάντως, που επιβεβαιωθεί το σενάριο για ένα ασφυκτικό περιθώριο 15 ημερών μέχρι τις εσωκομματικές κάλπες τότε αυτός που θα σταθεί απέναντι στον Κασσελάκη στην εσωκομματική κούρσα θα έχει μπροστά του ένα πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα για την προεκλογική του εκστρατεία. Και αυτό γιατί μένει να ξεκαθαριστεί ο χρονικός ορίζοντας για τις τετραπλές εσωκομματικές κάλπες που προανήγγειλε ο Κασσελάκης.

Το κατά ποσό, δηλαδή, το χρονοδιάγραμμα, αυτός ο χάρτης με τις τέσσερις κάλπες, θα είναι της… μιας ανάσας. Σε δυο εβδομάδες μετά το συνέδριο έχουν προγραμματιστεί οι εκλογές για τις νομαρχιακές και τις οργανώσεις μελών. Η πλευρά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να επιθυμεί να «κουμπώσουν» εκεί και αυτές της εκλογής προέδρου και ΚΕ. Στα δεδομένα που πρέπει να συνυπολογίσει κανείς για την επίλυση του δύσκολου αυτού εσωκομματικού εκλογικού παζλ είναι πως ο Στέφανος Κασσελάκης στα μέσα Μαρτίου θα παρουσιαστεί στις Ένοπλες δυνάμεις προς εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων.

Ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα

Στην σκιά των έντονων εσωκομματικών συγκρούσεων, λίγο πριν αρχίσει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να ανανεώσει την εντολή με προσφυγή στη βάση, προειδοποιώντας ότι αλλιώς το κόμμα οδηγείται σε εκλογική αποτυχία. «Δεν μπορώ ούτε να παραμείνω σιωπηλός, ούτε όμως και να παραβρεθώ σε ένα συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας» επεσήμανε ο Τσίπρας.

Στη δήλωση του ο Τσίπρας τόνισε πως «ο πρόεδρος, έθεσε προχθές καθαρά θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Και πιστεύω ορθώς το έπραξε», επισημαίνοντας πως ο Στέφανος Κασσελάκης «εκλέχτηκε χωρίς να προλάβει να διατυπώσει αναλυτικά τις θέσεις και το σχέδιό του. Για να οδηγήσει το κόμμα στην επερχόμενη εκλογική μάχη πρέπει να είναι σαφές ότι διαθέτει, αυτήν την κρίσιμη στιγμή, την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας».

Και πρόσθεσε πως «μόνο που την ψήφο εμπιστοσύνης, οφείλει να τη ζητήσει από αυτούς που τον εξέλεξαν Πρόεδρο και όχι από την Πολιτική Γραμματεία. Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και τη παράταξή μας: Στα μέλη μας».

Αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη σημείωσε μάλιστα πως «φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της. Ενώ άλλοι διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν».

«Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε»

«Εγώ πρόεδρος υπό προθεσμία δε γίνομαι. Θα κριθώ - και πολύ σκληρά - στις πρώτες εθνικές εκλογές» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη» τόνισε ο Κασσελάκης.

Απαντώντας στην κριτική που του ασκείται τις τελευταίες εβδομάδες ο Κασσελάκης είπε πως «όποιος νομίζει ότι μπορεί να ανορθώσει ένα κόμμα που συνετρίβη και διασπάστηκε δύο φορές μέσα σε λίγους μήνες, ας έρθει να αναλάβει. Ζητούν να λογοδοτήσω για τις κακές δημοσκοπήσεις όσοι δε λογοδότησαν ποτέ για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ από το 32 στο 18%». Και διεμήνυσε καταληκτικά στην ομιλία του: «Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», ανακοινώνοντας μαζί πως «θα πάμε, λοιπόν, σε τετραπλές εκλογές, οργανώσεις μελών, Νομαρχιακές, Κεντρική Επιτροπή και Πρόεδρο».

Ιδιαίτερα σκληρός, παράλληλα, απέναντι σε διαφωνούντες και αμφισβητίες εμφανίστηκε στην ομιλία του ο Κασσελάκης, μιλώντας για «νέους επίδοξους υπονομευτές» και για «τεράστια εγώ που θέτουν τους εαυτούς τους πάνω από το εμείς». Σε ιδιαίτερα αιχμηρό τόνο για την εσωκομματική κατάσταση ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε πως «υπάρχουν δυστυχώς ορισμένα τεράστια “εγώ” που θέτουν τους εαυτούς τους πάνω από το “εμείς”. Και βάζουν προθεσμίες ευρωεκλογών σε έναν Πρόεδρο εκλεγμένο με 56% πριν από τέσσερις μήνες». Στους ίδιους υψηλούς τόνους σημείωσε μάλιστα πως «κάποιοι νομίζουν ότι με συνεχείς αντιπαραθέσεις, διαφοροποιήσεις και διαρροές στα κοράκια της μιντιακής προπαγάνδας, θα καταφέρουν τη συντριβή μου στις Ευρωεκλογές για να έρθουν ως σωτήρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου