Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Καζαμίας 2024: Οι 12 τομείς που θα πάνε χειρότερα και οι αναζητήσεις Μητσοτάκη Ολα τα πολιτικά σενάρια έχουν οικονομικό-κοινωνικό υπόβαθρο και ο νέος χρόνος επιφυλάσσει χειρότερες επιδόσεις και κοινωνικά νέφη.

 


Το εορταστικό κλίμα επιβάλει αισιοδοξία. Πλην όμως η φορά των (οικονομικών) πραγμάτων διαμορφώνει ένα μουντό ορίζοντα για το νέο χρόνο. Με απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις. Εκεί που ορισμένοι «πολιτικοί αναλυτές» βλέπουν μονοκρατορία της συντηρητικής παράταξης και τετραετή αδιασάλευτη νηνεμία…

Και αυτό γιατί:

α) Οι Ευρωεκλογές μπορεί να σταθούν αφορμή για πολιτικές επανατοποθετήσεις των πολιτών.

β) Η ευρωπαϊκή καριέρα του κ.Μητσοτάκη (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή της Κομισιόν κ.α.) απομακρύνεται από τον ορίζοντα του πρωθυπουργού λόγω υποκλοπών. (Σ.σ. Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των προσδοκιών ήταν το βραβείο «Οι ζωές των άλλων» του περιοδικού «Politico» για το predator και τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη και λοιπών πολιτικών παραγόντων...)

γ) Μεσολαβεί η εκλογή του/της νέου Προέδρου της Δημοκρατίας σε περίπου ένα χρόνο. Αξίωμα που δεν απορρίπτει ο πρωθυπουργός. Ειδικά εάν διαβλέψει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για τρίτη εκλογική θητεία στη πρωθυπουργία (σε συνάρτηση με τις επιλογές των πολιτών στις Ευρωεκλογές…).

Η Προεδρία της Δημοκρατίας

Αν και ο κ.Μητσοτάκης δηλώνει αισιόδοξος και προκρίνει την ανάρρηση, συμβολικά, στον προεδρικό θώκο ενός συμπολίτη μας με Ειδικές Ανάγκες, στο πρότυπο του ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλου, ωστόσο το στενό του επιτελείο εξετάζει την μετακίνησή του ίδιου στην Προεδρεία της Δημοκρατίας στις αρχές του 2025. Εξέλιξη που μπορεί να επικυρωθεί από τη Βουλή με απλή πλειοψηφία επί του συνόλου των βουλευτή (151) μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019.

Η μετακίνηση αυτή θα καταστεί μονόδρομος στην περίπτωση που η ΝΔ καταγραψει χαμηλές πτήσεις στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 (π.χ. κάτω του 30%) και σε συνάρτηση με τυχόν ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ, όχι απλώς σε «αξιωματική» αντιπολίτευση (δεύτερο δύναμη), αλλά με σκορ (εκλογικό αποτέλεσμα ) εξουσίας…

Ωστόσο, όλα τα πολιτικά σενάρια έχουν οικονομικό-κοινωνικό υπόβαθρο και ο νέος χρόνος επιφυλάσσει χειρότερες επιδόσεις και κοινωνικά (σ.σ. έως και καταιγιδοφόρα) νέφη:

1. Το διαθέσιμο εισόδημα θα μειώνεται λόγω ακρίβειας και υψηλής φορολογίας καθώς από τα λαϊκά εισοδήματα και την κατανάλωση (έμμεσοι φόροι) επιχειρείται να δημιουργηθεί το δημοσιονομικό πλεόνασμα. Πρόσθετα, η Γερμάνια κινδύνευε να εισέλθει σε στασιμότητα, εάν όχι οικονομική ύφεση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατανάλωση, τον τουρισμό κ.λπ.

2. Δεν αναμένεται καμία βελτίωση στην ασφάλεια. Η διοίκηση της αστυνομίας κινείται σε δημοσιοϋπαλληλικούς ρυθμούς, τιμήματα της δεξιάς και της ακροδεξιάς έχουν απολήξεις σε αυτή, ενώ οι κάθε είδους «μαφίες» έχουν κατανείμει τη χώρα σε τομείς (ναρκωτικά, εμπόριο μεταναστών, τράφικινγκ, προστασία, χούλιγκαν κ.α.)

3. Οι τιμές χονδρικής το δ’ τρίμηνο του 2023 παραπέμψουν σε ένταση της ακρίβειας και το νέο χρόνο καθώς τα ολιγοπώλια διαμορφώνουν τις τιμές χωρίς ανταγωνισμό, ενώ η υψηλή έμμεση φορολογία και η κρίση (εθνικής) παραγωγής επιτείνουν το πρόβλημα.

4. Η κατάσταση στην Υγεία δεν αναμένεται να βελτιωθεί, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με το ιατρικό προσωπικό, τα αναλώσιμα και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Η απουσία της οποίας οξύνει τα οικονομικά προβλήματα του ΕΣΥ.

5. Η, οριακά συνταγματική, πρόβλεψη για εγκαθίδρυση ξένων πανεπιστημίων στην Αθήνα, μια κολοβή ρύθμιση που δεν επιτρέπει να αναπνεύσει τα τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα προκαλέσει πρόσκαιρες εντυπώσεις. Σύντομη θα αποκαλυφθεί ότι δεν θα μετακληθούν σημαντικά ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ θα ερημώσει και εκπαιδευτικά η «περιφέρεια» (Ιωάννινα, Κομοτηνή κ.α.)

6. Κατά συνέπεια το Δημογραφικό θα ενταθεί, η Περιφέρεια θα ερημώνει και η μικρή και ακριβή αγροτική παραγωγική, εκτός του κόστους παραγωγής, θα πάσχει και από αγρεεργάτες.

7. Η απορρόφηση των κονδυλιών του Ταμείου Ανάκαμψης, που εντείνει τις εισοδηματικές ανισότητες, ήδη ασθμαίνει. Ενώ υπάρχει κενό πόρων (εθνικοί, κοινοτικοί) για έργα υποδομής. Ειδικά λόγω κλιματικής κρίσης και ερημοποίησης ολόκληρων περιοχών της χώρας.

8. Το Δημογραφικό, η υποχώρηση της παράγωγης και η μεγάλη (και άναρχη) τουριστική ανάπτυξη οδηγούν σε κρίση στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών, κυρίως λόγω εισαγωγής ειδών πρώτης ανάγκης και διατροφής. Μια ύπουλη εξέλιξη που απειλεί τα επιτεύγματα(;) της σκληρής προσαρμογή 2010-2019…

9. Οι μισθοί θα συνεχίζουν να αποκλίνουν από το μέσο ευρωπαϊκό όρο σαν συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής «παραγωγικότητας».

10. Η «χρυσή visa», ο τουρισμός και η αστυφιλία θα εντείνουν το πρόβλημα των ενοικίων και της λαϊκής στέγης.

11. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συρρικνώνονται επιτείνοντας το πρόβλημα της ανεργίας των ηλικιωμένων και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

12. Η γραφειοκρατία θα συνεχίσει να ταλανίσει τη Διοίκηση, παρά τις εξαγγελίες για την ψηφιοποίηση του κράτους. Η οποία αποδεικνύεται… ηλεκτρονική γραφειοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου