Στη Λευκωσία, οι ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, αν και πολιτικά σοβαρά τραυματισμένοι στο εσωτερικό των χωρών τους, θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα και να θέσουν εκ νέου τις βάσεις για την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η τριμερής συνάντηση, είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Ιούλιο, όμως η αιφνίδια εισαγωγή του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο νοσοκομείο και η τοποθέτηση βηματοδότη που του έγινε, δεν επέτρεψαν στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό να ταξιδέψει στη Λευκωσία, με αποτέλεσμα να επαναπρογραμματιστεί η συνάντηση για τις 4 Σεπτεμβρίου.
Οι τρεις ηγέτες, Νίκος Χριστοδουλίδης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχοντας λάβει σχετικά πρόσφατα εντολές για να αναλάβουν την εξουσία στις χώρες τους, αντιμετωπίζουν ο καθένας ξεχωριστά σοβαρά ζητήματα στην εσωτερική τους πολιτική.
Στο Ισραήλ, συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για ένατο μήνα για την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση, προκαλώντας πολιτική αστάθεια αλλά και ένταση με τους Παλαιστίνιους από την ακροδεξιά κυβέρνηση του Νετανιάχου.
Στην Κύπρο, οι κυβερνητικές αρρυθμίες συνεχίζονται, ενώ αυξάνεται η δυσφορία των πολιτών για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Στη δε Ελλάδα, οι καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν κάψει πάνω από 1 εκ. στρέμματα γης και η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να τις αντιμετωπίσει, προκαλούν αμφισβήτηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και σώζεται μέχρι στιγμής από την επικοινωνιακή διαχείριση και την έλλειψη αντιπολίτευσης.
Από την τελευταία τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2021, έχουν αλλάξει πολλά. Πρώτα απ’ όλα το Ισραήλ, εκπροσώπησε ο τότε Πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, ενώ Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης.
Επιπρόσθετα, δεν είχε ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, που διαμόρφωσε ένα νέο γεωπολιτικό και ενεργειακό σκηνικό, ενώ δεν είχε ξεκινήσει ακόμα η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας Ισραήλ, με τις εκατέρωθεν υψηλόβαθμες επισκέψεις.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η απόφαση των ΗΠΑ στις αρχές του 2022, μέσω non paper, της ακύρωσης του μεγαλεπήβολου σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού EastMed, που θα ένωνε ενεργειακά Ισραήλ και Κύπρο με την Ελλάδα και εν συνεχεία με την Ευρώπη, ήρθε να δοκιμάσει σοβαρά τον ενεργειακό σχεδιασμό της τριμερούς πρωτοβουλίας.
Όμως ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και η ανάγκη της Ευρώπης για αντικατάσταση των ρωσικών ενεργειακών πόρων με άλλες πηγές, δίνουν μια ελπίδα στην επανεξέταση αυτού του τολμηρού σχεδίου για τον αγωγό EastMed.
Το ζητούμενο είναι όμως ο ρόλος που θα διαδραματίσει σ’ αυτό η Τουρκία, η οποία έχει κάνει ξεκάθαρα σαφές ότι δεν θα δεχτεί την κατασκευή του αγωγού χωρίς την συμμετοχή της.
Η επαναπροσέγγιση της Άγκυρας με Ιερουσαλήμ και Κάιρο, δίνουν κάποιες ελπίδες για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο έργο αυτό, αλλά θα πρέπει να ξεπεράσει με κάποιο τρόπο την μην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως λύση σ’ αυτό το αδιέξοδο για την Άγκυρα, πολλοί αναλυτές βλέπουν τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας εταιρειών για τον EastMed, όπου θα μένουν απ’ έξω οι κρατικές οντότητες.
Βέβαια ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κομίζει στη Λευκωσία από τη μια πλευρά, τις δικές του προτάσεις για τον EastMed, την κατασκευή σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο αλλά και την ηλεκτρική διασύνδεση, Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και από την άλλη την διαβεβαίωση ότι αυτή η εταιρική σχέση δεν θα επηρεαστεί από την επαναπροσέγγιση του Κράτους του Ισραήλ με την Τουρκία.
Παρά τις τεράστιες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στο Ισραήλ, παραμένει ακόμα δύσκολη η μεταφορά του στην Ευρώπη, τη μόνη ουσιαστικά περιοχή όπου μπορεί να εξάγει χωρίς προβλήματα.
Τα σχέδια που συζητήθηκαν για την κατασκευή αγωγού προς την Τουρκία κατά την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση ο Νετανιάχου, δεν έχουν τεθεί στο περιθώριο αλλά συνεχίζουν να εξετάζονται σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.
Εξάλλου το προγραμματισμένο ταξίδι του Νετανιάχου στην Άγκυρα και αναβλήθηκε λόγω της επέμβασης για βηματοδότη που έκανε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, θα γίνει το φθινόπωρο κι εκεί θα συζητήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο το σχέδιο αυτό. Ίσως και το ζήτημα του EastMed να βρεθεί στο τραπέζι προσφέροντας κάποια πρόταση για τη συμμετοχή της Τουρκίας.
Όπως και να έχει, η εστίαση της συνάντησης στη Λευκωσία μεταξύ των ηγετών Κύπρου Ελλάδας και Ισραήλ, είναι η ενεργειακή συνεργασία και έπονται τα υπόλοιπα.
Και οι τρεις ηγέτες αναζητούν μια θετική είδηση για το εσωτερικό τους ακροατήριο και η τριμερής αυτή συνάντηση μπορεί να τους δώσει αυτή τη δυνατότητα «αναίμακτα».
Εξάλλου τα πιο σημαντικά και για τους τρεις έπονται στην Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Χριστοδουλίδης ο οποίος αναμένει μια τριμερή συνάντηση με τον Τατάρ και τον Γκουτέρες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Μητσοτάκης τη συνάντηση με τον Ερντογάν, ενώ ο Νετανιάχου αναμένει μια συνάντηση με τον Μπάιντεν για να διασκεδάσει τη δυσμένεια στην οποία έχει πέσει στις ΗΠΑ από την ακροδεξιά του πολιτική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.