Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Εκλογές σε πολλές δημοτικές κοινότητες και αλλαγές στους προέδρους έφερε η διάταξη του τελευταίου πριν τις βουλευτικές εκλογές νόμου

. Συγκεκριμένα με το άρθρο 10 του Ν. 5043/2023 εισάγεται διάταξη για την εκλογή προέδρων στα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων κατά τη τρέχουσα δημοτική περίοδο (δηλ. έως την 1-12-2023).

Να σημειωθεί ότι η διάταξη αυτή συνιστά συμμόρφωση με τη υπ’ αριθ 283/2023 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές οι διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 9 του Ν.4623/2019, σχετικά με τον τρόπο ανάδειξης του προέδρου των δημοτικών κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων με ορισμό του συμβούλου του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού.

Έτσι 6 μήνες περίπου πριν τις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, κάποιοι πρόεδροι κοινοτήτων επανεκλέγονται ενώ κάποιοι άλλοι χάνουν τη θέση τους.

Στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών, αλλαγές σημειώθηκαν σε τρεις κοινότητες της Νάξου όπου τα συμβούλια τους εξέλεξαν σήμερα νέο πρόεδρο βάση της νομοθεσίας της απλής αναλογικής σύμφωνα με την οποία οι πολίτες πήγαν στην κάλπη το 2019 και όχι με τις αλλαγές που επέφερε λίγο αργότερα ο νόμος Θεοδωρικάκου οι οποίες «κατέπεσαν» από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Πρόκειται για τις Κοινότητες Νάξου, Σαγκρίου και Χαλκίου.

Συγκεκριμένα, στην κοινότητα Νάξου ο Μάκης Μαυρογιάννης (από την παράταξη του δημάρχου Δημήτρη Λιανού) έχασε τη θέση του και νέος πρόεδρος εξελέγη ο Νίκος Χουζούρης (από την παράταξη του Λεονάρδου Χατζηανδρέου).

Στο Σαγκρί ο Μιχάλης Μανιός (από την παράταξη του δημάρχου Δημήτρη Λιανού) έχασε την προεδρία από τον Στέλιο Σκορδιαλό (από την παράταξη του Λεονάρδου Χατζηανδρέου).

Στην Κοινότητα Χαλκίου την προεδρία ανέλαβε ο Μανώλης Παραράς (από την παράταξη του Βασίλη Βρούτση) και τη θέση της έχασε η Ευδοξία Μάκαρη (από την παράταξη του δημάρχου Δημήτρη Λιανού).

Στη Δημοτική Κοινότητα Αγερσανίου επανεξελέγη ο πρόεδρος Γρηγόρης Σέργης (ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ενώ εξελέγη με την παράταξη του Δημήτρη Λιανού, έχει αποχωρήσει από αυτήν).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου