Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Κοινό μέτωπο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα...


Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, με πρόεδρο τον...
υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τα κόμματα για την πορεία των εξελίξεων στο ζήτημα Τουρκίας - Λιβύης και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε χθες Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ότι, κατά τη συνεδρίαση, διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια. «Είχα την ευκαιρία σήμερα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής να ενημερώσω τα κόμματα για τις εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες.

Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια» ανέφερε ο κ. Δένδιας. Αυτό είναι το δυνατότερο στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας μας, υπογράμμισε περαιτέρω ο υπουργός Εξωτερικών.



Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία και επισήμανε: «Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα».

Στο ΕΣΕΠ συμμετείχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετείχαν οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν οι Γεώργιος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευαγγελος Φανίδης και από το Μέρα25 η Σοφία Σακοράφα.

Ο Άγγελος Συρίγος κατά την έξοδό του από το ΕΣΕΠ, δήλωσε: «Συζητήσαμε το θέμα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με τα κόμματα, τα οποία κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Κρατάμε ότι υπήρξε κοινή αντίληψη όλων και ένα ενιαίο μέτωπο στην αντιμετώπιση του ζητήματος με την Τουρκία».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επαναλάβει τη δημαγωγία. «Συμβάλουμε με τις προτάσεις μας για να αποκτήσει η εξωτερική πολίτικη ένα αρραγές μέτωπο και πυξίδα για να αποκρούσουμε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκιάς», ανέφερε ενώ έκανε λόγο για την «ανάγκη ύπαρξης ενεργητικών μέτρων, τη σύγκληση της διάσκεψης του ευρωπαϊκού νότου, αλλά και την ύπαρξη διαύλου επικοινωνίας με την Τουρκία».

Στη συνέχεια, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι η κατάσταση είναι πέρα από τα συνήθη και η όξυνση συγκεκριμένη. «Προσπαθεί η χώρα να απαντήσει και να επιστρέψει τα τετελεσμένα. Ακούσαμε τον υπουργό, ανταλλάξαμε απόψεις το κάθε κόμμα, παρά τις διαφωνίες μας και το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές. Διχοτομήσεις του παρελθόντος στο πολιτικό σύστημα δεν εκδηλώθηκαν στο συμβούλιο και αυτό είναι καλό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι με τη συνεδρίαση του οργάνου αυτού προετοιμάζεται και καταθέτουμε την πρόταση σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών».

Το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ σχολίασε τη μη συμμετοχή του στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. «Στο πλαίσιο του σημερινού θανάσιμου εναγκαλισμού με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, που βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς και τροφοδοτούν την τουρκική επιθετικότητα, ούτε ποτέ υπήρξε ούτε μπορεί να υπάρξει πραγματική λύση υπέρ του ελληνικού λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

«Το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο ως γνωστόν δεν συμμετέχει το ΚΚΕ, δυστυχώς είναι ένα ακόμα εργαλείο διαχείρισης αυτής της αδιέξοδης και επικίνδυνης πολιτικής, η οποία αποτελεί κοινό παρονομαστή των κομμάτων του ευρωατλαντικού μπλοκ», καταλήγει η ανακοίνωση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου